carolc 既~農田種植大比併 ( 終為 47 號田劃上句號 #73)

作者: carolc 發表于 2008-4-28 21:21:32
8925 73
carolc 發表於 2008-5-19 21:39:21 |顯示全部樓層

17 May

上星期一收工便回荃灣小園圃, 因為好掛住佢地呀~~~~~

是但買個 muffin 買杯野飲, 邊行邊食, 響公園門口等埋呀媽就去小田

去到當然係睇下大家長大咗幾多啦

經過上星期噴咗苦錬油後, 蟲咬少咗好多, 向日葵都靚仔晒啦

小菊大咗

呢株玩具南瓜送咗比網園友 mimi,

意大利青瓜好叻仔, 最高係佢, 有花啦

豆角未好穩定

老黃瓜 lin 得好實

蕃茄大咗,

仲同佢搬過位來

睇清楚呀, 莧菜都出咗好多啦 (seed from sandy)

我仲出咗告示, 睇下否同園友交換種子等等

[img][/img]

搬好晒啦

臨走時見隔離田比隻白鴿釘上咗, 仲大膽跳落田, 一於映低佢

聽園友講呢隻野成日來架, 唔怕人

行番出去楊屋道途中, 見倒好大朵既花, 好似叫玉白蘭
回復

carolc 發表於 2008-5-25 00:04:03 |顯示全部樓層
落咗幾日雨, 而呢兩日都有太陽伯伯探望, 所以作物都幾健康架

一到田仲見有條肥肥既毛毛蟲, 我放生咗佢響後面公園

莧菜出咗真葉

蕃茄大咗, 因為埋邊既比老黃瓜大葉姐住, 所以搬出咗, 至於我既白菜係大咗, 但就比蟲蟲食咗好多呀 -_-"

生菜都大咗啦, 搬開咗等佢地有多 d 位大

向日葵, 高大又健康

甜羅勒都靚咗

小菊菊

各位老黃瓜都好健康

惡到打橫生

雖然, 我得一株青瓜仔, 但佢真係好叻仔

好高 (最高係佢)

好多花花

仲有........

第一條小瓜瓜

不過呢條小瓜瓜係會要犧牲既, 因為咁做, 將來其他瓜瓜生長會好一點

玩具南瓜 size 一點都唔似玩具, 好鬼大

豆角都搬咗出左下角, 見佢大咗好多都好開心

唔知幾時有收成食呢??? 好心急啊!!!!!
回復

爬牆虎 發表於 2008-5-25 00:58:47 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-25 00:04 發表
落咗幾日雨, 而呢兩日都有太陽伯伯探望, 所以作物都幾健康架

?ib_____DPbivvcIc

一到田仲見有條肥肥既毛毛蟲, 我 ...

種得好好,好有心機打理!
BTW,我都培了幾十棵向日葵的苗,打算種係田地帳篷旁邊做點landmark...
回復

我愛玫瑰 發表於 2008-5-25 01:21:37 |顯示全部樓層
攪到我都想租番塊田仔
回復

carolc 發表於 2008-5-25 20:51:48 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-5-25 00:58 發表

種得好好,好有心機打理!
BTW,我都培了幾十棵向日葵的苗,打算種係田地帳篷旁邊做點landmark...

差不多開花記得叫我去睇呀
回復

carolc 發表於 2008-5-25 20:52:58 |顯示全部樓層
原帖由 我愛玫瑰 於 2008-5-25 01:21 發表
攪到我都想租番塊田仔

有心機種既真係好好玩架, 又開心
回復

草民 發表於 2008-5-25 22:08:55 |顯示全部樓層
前幾天日經過裝入去見到路邊第二塊田
回復

fongkk 發表於 2008-5-25 22:50:38 |顯示全部樓層
謝謝分享,
你的青瓜是否要套袋了?
回復

carolc 發表於 2008-5-25 23:37:18 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-25 22:08 發表
前幾天日經過裝入去見到路邊第二塊田

哇~~~~ 有賊呀~~~~~
回復

carolc 發表於 2008-5-25 23:40:29 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-5-25 22:50 發表
謝謝分享,
你的青瓜是否要套袋了?

果條今日犧牲咗啦........
咁佢既細路妹會好健康既
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-26 09:11:28 |顯示全部樓層

有蟲真好

我一有蟲就比龜食

細就可以比魚

不過足吾晒真麻煩
回復

草民 發表於 2008-5-26 14:28:36 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-25 23:37 發表

哇~~~~ 有賊呀~~~~~

係馬路邊裝下都有罪? 都話女人唔可以得罪
我成日都裝下隔離綠田園,果邊D田茂盛好多。
回復

carolc 發表於 2008-5-26 16:55:59 |顯示全部樓層

回復 51# gtrnismo 的帖子

唔知點答你
回復

sandy 發表於 2008-5-26 16:57:58 |顯示全部樓層
carol 見你塊田大得咁快. 好開心. 希望呢幾日既大雨. 冇整到佢地爛晒啦    希望快d見到你既收成.  每個星期得你同媽咪去打理. 仲有冇朋友幫手呀.
回復

carolc 發表於 2008-5-26 16:59:45 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-26 14:28 發表

係馬路邊裝下都有罪? 都話女人唔可以得罪
我成日都裝下隔離綠田園,果邊D田茂盛好多。

身為女仔 (女仔呀!!!) 仲要比人裝.........................塊田, 好驚呀
"女人唔可以得罪" 小心講野喎, 我份人好易話為, 點吹都得

隔離綠田園好有雜草感覺囉, 不過佢地可以長玩, 好過我得四個月一定要走, 好好多.....
回復

carolc 發表於 2008-6-2 23:09:24 |顯示全部樓層
星期六落田前, 心想下天那麼一場大雨, 小小的作物會成怎樣呢?? 那朝早還發夢, 田田變得甚麼都沒有了...... 好可怖啊
當然那只是發夢, 一到田田, 當然係又大咗好多啦.... 唔講咁多, 去相~~~~
先來向日葵, 好高啦,

不過未有花蕾, 唔知下星期有未呢???

花友既豆豆, 好似有花啦, 又健康咗好多呢~~

青瓜仔計上次放棄一條後, 今次再有一條, 帶了袋仔即刻用咗

快高過個網啦, 可能冇乜太陽, 有點黃, 追了少少肥

好惡既南瓜, 就係因為佢, 左邊既生菜死晒咁制......... 你好霸道呀

不過呢一株已有公花同雌花, 另一株就爬地下走咗去老黃瓜果邊

幾株老黃瓜好勁!!!!

都係得公花咋

以下兩張係老黃瓜生埋一齊

見到莧菜就開心啦, 大得好靚仔, 快快有得食
sandy, 好在我冇浪費你既種子呀

生菜同白菜唔知似乜, 所以生菜再下過種

又一張 update 大合照
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-2 23:15:57 |顯示全部樓層

自從阿虎自制鞋印之後

個個都有個印了

大雨過後你D野點先
回復

草民 發表於 2008-6-2 23:23:22 |顯示全部樓層
荃灣今日又落大雨呀!倒水咁。
你塊田下午應該冇咩陽光,成條巨天橋遮哂。
點解甜羅勒唔種落田既?地方太小?時間太短?
回復

carolc 發表於 2008-6-2 23:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-2 23:15 發表
個個都有個印了

大雨過後你D野點先

咪上面咁囉
回復

carolc 發表於 2008-6-2 23:35:56 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-2 23:23 發表
荃灣今日又落大雨呀!倒水咁。
你塊田下午應該冇咩陽光,成條巨天橋遮哂。
點解甜羅勒唔種落田既?地方太小?時間太短?

係啦, 有太陽除咗大外, 都唔係好靚仔咁
羅勒, 其實係因為屋企冇光先放落去既, 唔打算種落田
回復