遲來的西瓜b~2013

作者: sausau 發表于 2012-8-31 13:12:07
5088 46

我在五月尾栽種了一棵西瓜幼苗,迷你種。一直到八月頭才有一朵健康並成功授粉的瓜瓜。前天採摘了,重48安士。 CIMG1509.jpg watermelon in half.jpg
這瓜成長時,其後陸續生出的已授粉瓜b全部長不成。下面這瓜b是摘了大瓜後才始長大,之前它足有四,五天完全沒長過。 CIMG1506.jpg
今天出現了兩朵看來很健康的雌花,已授了粉。 CIMG1508.jpg CIMG1507.jpg
我想請問各位園藝高手:

1) 是否應摘掉兩朵今天授粉的雌花讓瓜b生長得更好。瓜b是長在孫藤上的。
2) 要不要把多餘的藤除去,因現在已是季尾,除掉些藤會否令瓜b更多營養?
3) 可能今天開的兩花先天比現在的瓜b健康,要否等一會才決定留下那隻呢?
sausau 發表於 2012-9-2 11:19:40 |顯示全部樓層
隔左2日,三隻瓜b完全無動靜,唔等得了,惟有犧牲兩隻,讓最健康的一隻長下去,否則三隻都長不成。希望這決定對喇。 CIMG1540.jpg
另一邊的黑美人苗發力喇,睇下能否結果吧。 CIMG1542.jpg
回復

sausau 發表於 2012-9-10 12:45:00 |顯示全部樓層
終於有隻瓜b開始長大喇... CIMG1668.jpg
早陣天氣時晴時雨,多朵授了粉的雌花被雨水淋壞...連剛起步長大的瓜b也難逃一劫...
這幾天陸續有雌花生出,今早同時間有3朵,且看會否長得成... CIMG1665.jpg CIMG1676.jpg CIMG1675.jpg

加油呀^^  發表於 2012-9-10 16:01
thx for sharing!  發表於 2012-9-10 13:07

評分

查看全部評分

回復

Louky 發表於 2012-9-10 15:46:37 |顯示全部樓層
好叻呀!種到已很開心!我在家裏的小露台試種西瓜和蜜瓜!如能結果已很高興!你的瓜甜不甜呀?
回復

sausau 發表於 2012-9-10 18:01:38 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2012-9-10 15:46
好叻呀!種到已很開心!我在家裏的小露台試種西瓜和蜜瓜!如能結果已很高興!你的瓜甜不甜呀? ...

多謝你地鼓勵。第一隻瓜我唔捨得食,比左爸媽。爸話甜,媽話唔係好甜。

記得照顧它花好多心機;7,8月時打風落雨,人話西瓜太多水會爆開。有晚半夜落雨,我真是走去幫瓜瓜放遮擋物,自己似足個傻婆。

睇嚟你阿爸食在口,甜在心!  發表於 2012-9-10 18:10
回復

sausau 發表於 2012-9-10 22:05:38 |顯示全部樓層
多謝jeffreyngcm評分,會繼續給大家看它的生長過程。現在氣候比以前暖,秋冬仍有西瓜吃!?!
回復

sausau 發表於 2012-9-12 09:54:16 |顯示全部樓層
我要給瓜b起名叫[帶弟] CIMG1708.jpg CIMG1707.jpg CIMG1706.jpg CIMG1704.jpg CIMG1705.jpg
今早再有4,5朵花女。搞乜鬼,到秋天先來發力生長...

點解叫"帶弟"? 你欠公花?  發表於 2012-9-14 17:29
回復

sausau 發表於 2012-9-14 14:29:06 |顯示全部樓層
瓜b繼續生長,有5個喇... CIMG1728.jpg CIMG1730.jpg CIMG1731.jpg CIMG1729.jpg CIMG1732.jpg

西瓜唔摸得架,一摸就留唔住會甩架啦!  發表於 2013-9-2 15:23
加油, 留唔留得晒?  發表於 2012-9-14 17:30
回復

sausau 發表於 2012-9-14 18:13:33 |顯示全部樓層
"Springonions: 點解叫"帶弟"? 你欠公花?"
   結成瓜b才計數嘛,我習慣叫它們做瓜仔囉,叫[帶妹]無咁順口。

"Springonions:留唔留得晒?
  唔知ga,隨緣喇。暫時隻隻都在長大中,速度有快有慢。要勤施肥,佢地好大食。大自然物競天擇,如果阿瓜藤媽養不到咁多瓜仔,佢會淘汰一些的。首輪咪係囉,由頭到尾只一隻,出幾多雌花和授了粉都長不成。

種東西教我學會凡事不強求,長成功的,感恩。長不成呢,下次再來。
回復

sausau 發表於 2012-9-19 17:49:42 |顯示全部樓層
二b爬了大b頭...現在已長到大它一倍。 CIMG1780.jpg CIMG1783.jpg

二b叻叻!  發表於 2012-9-19 18:38

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-9-22 13:16:00 |顯示全部樓層
犧牲小瓜,成就大瓜。 CIMG1809.jpg CIMG1810.jpg

二b一定會報答你和它的兄弟姐妹 :)  發表於 2012-9-22 18:07
回復

sausau 發表於 2012-9-27 08:59:00 |顯示全部樓層
另一黑美人苗也要忍痛取捨。 CIMG1849.jpg 花友話有機耕種一藤只可一瓜,無經驗的我要相信。

其實都可以2隻,1藤1果太浪費左小小!不過如果想保正有收成或者夠甜夠大1隻係最好  發表於 2013-9-2 15:25

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-9-28 09:49:55 |顯示全部樓層
真係唔到我唔信,昨天黑美人苗留下的健康b,一夜間迅速生長,size大過昨日摘下的另一瓜b。 CIMG1853.jpg
回復

way 發表於 2012-9-28 10:43:34 |顯示全部樓層
生長速度咁快,好神奇

我都唔信,但經驗就係經驗,資深花友的建議要聽。  發表於 2012-9-28 11:06
回復

sausau 發表於 2012-9-29 18:12:58 |顯示全部樓層
昨天load不到相,今天見隻黑美人瓜b...又大了... CIMG1863.jpg

還有多久才可以收成?  發表於 2012-9-29 18:27
回復

sausau 發表於 2012-9-29 21:09:15 |顯示全部樓層
" Springonions :  還有多久才可以收成?"

這隻黑美人瓜b在26號授粉,生長期約30天,所以在十月尾可收喇。
回復

sausau 發表於 2012-9-29 21:15:28 |顯示全部樓層
這一隻(二b)在十月十日左右夠30天可收,現在拿上手都頗重。 CIMG1864.jpg

二b 叻叻呀 !!!  發表於 2012-9-29 21:20

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-1 18:03:34 |顯示全部樓層
黑美人b一天比一天大... CIMG1870.jpg CIMG1878.jpg
另一藤的二b也在長肥... CIMG1871.jpg CIMG1879.jpg
回復

sausau 發表於 2012-10-4 09:01:12 |顯示全部樓層
兩bb繼續成長... CIMG1902.jpg CIMG1901.jpg
回復

sausau 發表於 2012-10-9 12:48:41 |顯示全部樓層
兩b繼續長大,黑美人b快追到二b喇... CIMG1942a.jpg CIMG1941a.jpg
回復

123下一頁