返回列表 發新帖

香香小梳打爽身粉

作者: jellyfishy 發表于 2012-8-31 10:08:27
8049 38
fanhoiyiu 發表於 2012-9-3 11:05:09 |顯示全部樓層
呢個配好呀,等我又試下,但我想問下,粟粉係咪超市買果d呀,即係煮餸果d呢?

yes~  發表於 2012-9-3 11:07
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-3 11:29:30 |顯示全部樓層
Sylvia  我知點解, 因為您係超版, 大家覺得俾分您好似...., 所以.....  發表於 5 分鐘前

candyafr  u are welcome, 呢排好忙啊!  發表於 半小時前
--------------

你地唔洗俾分我都得架~ 有鼓勵下我, 咁我都開心架喇~~~ (摟計成功~ )
回復

fanhoiyiu 發表於 2012-9-3 11:36:56 |顯示全部樓層
謝謝水母大大既分享,等我返屋企試下先
因為屋企超多曱甴同蚊,用驅蟲既eo試下先

用味道驅虫要用方法困住D味先得,如果空間太開放,無乜作用。我碗櫃就用滴左精油既紙巾驅虫,但一定要關櫃門囉。  發表於 2012-9-4 08:23
超多曱甴!!!! 呢隻方未必咁有用喎.  發表於 2012-9-3 11:41
回復

shmily 發表於 2012-9-3 22:36:01 |顯示全部樓層
感謝水母大人分享心得   

我今日試下只用自製爽身粉而唔用止汗劑, 發覺效果都唔錯喎...
我用左爽身粉味的香精來整, 變成爽身粉味的爽身粉... hehe... 感覺唔錯
回復

土豆貓 發表於 2012-9-3 23:08:09 |顯示全部樓層

我今日整左丫, 不過因為屋企既EO有限, 淨係落左薰衣草乍, 我洒左D落鞋度, 希望可以吸左味! 水母, 好多謝你既分享丫, 你既POST我成日都有睇架, 每次都先親身試用完仲 每一次都係用簡易既材料, 好啱我呢D想DIY但又驚自己3分鐘熱度既人! 衷心多謝你丫

試用報告: 尋晚將粉粉洒落鞋, 隔左一陣聞下佢已經完全無晒味, 平時我成日著波鞋跑步但對波鞋係無味既, 反而我覺得著平底鞋就會有少少味, 依家有你呢隻香香粉可以令佢乾d同爽d, 真係好介紹!!

jellyfishy  知你係忠實fans~~ 下次要送份禮物感謝你~~ ^o^~~
哈哈, 好開心丫

cklife  係呀...最重要係親身試過覺得好再介紹,親身體驗無價...
係丫, 你講得好啱, 親身體驗無價

知你係忠實fans~~ 下次要送份禮物感謝你~~ ^o^~~  發表於 2012-9-4 08:46
係呀...最重要係親身試過覺得好再介紹,親身體驗無價...  發表於 2012-9-4 08:24
回復

sausau 發表於 2012-9-4 18:48:17 |顯示全部樓層
"土豆貓:  我想問如果我同薄荷eo, 係咪一樣有涼涼既效果呢??"  

又可能係喎...於是我立刻去把一滴薄荷eo滴在手背上試...我覺得都幾涼喎,不過跟薄荷腦的清涼似乎又不盡相同。

我不是eo專家,要問問水母,cklife等前輩意見。calling你地黎解答呀!

薄荷和tea tree eo 入口係涼架~  發表於 2012-9-7 08:55
我又唔覺薄荷EO有涼涼既感覺喎....用薄荷腦就會有...就算我加冰片係紫雲膏度,都唔覺涼...所以我做薄荷皂要油完涼有涼涼地感覺,我都係靠薄荷腦...  發表於 2012-9-7 08:00
我都曾經諗過, 如果加左薄荷eo係爽身粉度咪可以有涼涼的感覺而又不用加薄荷腦囉... 不過試左, 但唔係好work咁, 唔知係咪我用得少薄荷eo呢...  發表於 2012-9-4 23:06
回復

Chinchilla 發表於 2012-9-7 01:19:07 |顯示全部樓層
謝謝水母分享!我一直唔明點將啲精油加入粉度,而家清楚哂。
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-24 11:21:12 |顯示全部樓層
喂喂~~~ 各位用過diy爽身粉,有無乜野心得分享? 有無人試埋Linda 個隻配方,感覺有乜唔同? 我無試過,所以想知下呀~

我試左用黎整, 係可以無晒味, 不過可能我用4:6, d baking powder吳夠幼滑, 用完會再試5:5  發表於 2012-9-26 17:50
我第一時間整了,落埋薄荷腦。整體ok,係覺得小梳打粉搽上身不夠滑。  發表於 2012-9-24 15:07
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-24 12:01:45 |顯示全部樓層

我試的是最簡單的粟粉 : 梳打粉 1:1 的配方,加香薰草 EO,不過我用的是 sodium carbonate 梳打粉,可能對試用結果有影嚮?

用後感覺是可以代替市面試的噴霧裝香體品,因我無需成身噴到香噴噴。另外已往頸部的領口位附近容易因汗多而敏感發炎,用後情況有所改善,不知是否有關?

其他感想是給秀秀所言,不夠滑,另外是汗濕後溶化後有點滑潺潺的感覺,有些不習慣。不知是否因為 sodium carbonate 的問題?

暫時而言,整體是滿意的,但開始使用時已開始天涼,要待明年夏天才是真正考驗。

我又無"汗後溶化後有點滑潺潺的感覺" 呢種感覺喎  發表於 2012-9-26 17:51
sodium carbonate 不是 sodium bicarbonate 小梳打. 小梳打溫和d架~  發表於 2012-9-25 10:11
我買個隻小梳打粉, 又ok幼喎~ 你地個隻在那兒買?  發表於 2012-9-25 10:11
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-25 10:31:42 |顯示全部樓層
jellyfishy  sodium carbonate 不是 sodium bicarbonate

睇你另一個帖提到兩樣都有清潔功能,買時搞錯咗,之後發覺咗照用
回復

sausau 發表於 2012-9-25 21:25:32 |顯示全部樓層
我隻小梳打係烘焙店買。我覺得其與滑石粉的分別是後者較容易在皮膚上抹開。但如果知道吸入滑石粉會致癌,我就不介意用小梳打的不便。
另外,如tomtom說,明年盛夏時就會試到它的吸汗功效。
我一向都有用玉米粉(粟粉)做的爽身粉,是妹在加拿大買的,那隻出名的jxxxson牌,只可惜本地未見有售。

秀秀我諗我都係同你一樣用二記果度買既粉, 都係吳夠滑囉  發表於 2012-9-26 17:53
唔.... 我個隻响批發買, 但又真係唔覺佢粗喎.. . .. 不如有機會見你的話, 我俾少少我個隻小梳打你試, 大家感覺下~~ 嘻~~  發表於 2012-9-25 23:35
回復

Pinkyleung 發表於 2013-5-31 12:59:58 |顯示全部樓層
想問你所說的栗粉是不是煮飯用的鷹栗粉,如果可以有相片提供就最好啦! 先謝過了。
回復

sausau 發表於 2013-6-1 08:51:41 |顯示全部樓層
報告報告,因為上年使用時已過盛夏,這幾天天氣熱再來個用後感:
去體味,滿分。
吸汗,8/10,但我走動多,出汗多,不要以我為準。
清涼感覺(個人加了爐甘石粉和薄荷腦),滿分。
多謝水母好介紹。

好啊~~~~ 有人啱用就好囉~~~  發表於 2013-6-4 15:39
回復

Pinkyleung 發表於 2013-6-11 12:06:34 |顯示全部樓層
終於也製作了爽身粉,今次製作了2款,分別有 1) 高嶺土+小梳打 2) 栗粉+小梳打。比例是 1:1 ,但觸感仍不夠幼滑,不知有何
改善方法。

用小梳打係唔太滑的,因為它們不是滑石粉呀~  發表於 2013-6-11 12:14

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2014-5-28 08:59:59 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-8-31 18:03
剛剛搵到這隻蜜糖空樽,頂部有小孔,用來裝爽身粉都ok喎。

又到夏天了,想起你幾日前說起做爐金石粉手工皂,係喎,有濕疹的人,可以在自製爽身粉內加入爐金石粉,應該幾止痕.
回復

jellyfishy 發表於 2016-8-4 16:49:15 |顯示全部樓層
出呢個POST有一段日子, 我仍然有用呢個爽身粉, 而且有少少攺良.

這個爽身粉用途幾多架,可以:keep乾爽,吸味,去汗臭,防污,控制蟎活動,控制發霉...
換床舖時,可灑些爽身粉在床肉面和枕頭面,然後才加床套;或灑上粉後待一會,用吸塵機吸走爽身粉.個人感覺,皮膚敏感少了,睡時又有少少香味,不喜精油的家人也會以為是洗衣粉香,較易接受.
配方:
煮食用的粟粉 (or Einkorn flour, 美國訂回來的, 用來食和造爽身粉):食用小梳打粉 = 1 : 1 or 4:6 + essential oil.

(汗味大的人用比例較高的小梳打粉, 如果用來清潔床單衣物的話, 可全部用小梳打粉混合精油)

程序:
假設做 100g 爽身粉
1。預先幾天溝好單方精油 20-40 drops,或用已MIX好的精油 ;
2。準備裝粉的容器(最好是密封式)和材料 - 40g 粟粉,60g 小梳打粉;
3。選幼細粉末個種,質感較舒適;
4。先放粟粉在篩子上,然後滴一半精油份量於粉上,再用匙在篩子上刮粉入容器,這樣可把精油均勻地溶在粉內而不會令粉黏成一團;
5。放小梳打粉在篩上,重後4的步驟;
6。關好容器,輕勻,靜止一會,完成~
精油之選擇:
個人喜歡女人味,所以選Lady Sclareol 的BLEND,想順便管理蚊蟲移動範圍,可溝 lemongrass, Eucalyptus citriodora,  lavendula augustifolia, Basil, 之類,中性香氣可用檜木, juniper, cypress, 之類;
想支援防蟲菌高一點的話, 當然是cinnamonmum bark, palo santo~ 怕學校投訴搽油的家長, 可以把粉灑在子女的書包, 衣物及鞋, 待會再拍走或吸走爽身粉, 就算學校問起, 可解釋是洗衣粉味, 哈哈~
多謝收看~ 祝大家夏天爽YY 蚊子惡菌遠離大家~~~^O^

回復

Sindylee123 發表於 2016-9-29 15:56:56 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝水母老師,資料好詳細,等我又試下整先!
想問如果想止下腳汗是否都適合呢?
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-30 09:04:11 |顯示全部樓層
Sindylee123 發表於 2016-9-29 15:56
謝謝水母老師,資料好詳細,等我又試下整先!
想問如果想止下腳汗是否都適合呢? ...

天然材料唔會塞住毛孔唔俾汗出, 出汗係正常, 唔俾D汗出來會容易生病架. 想少D汗, 就要調理身體, 定時做下運動出汗, 反而唔會咁大汗添.

小梳打粉有物理反應幫手吸走D汗, 減少細菌滋生和減少異味出現.
回復

Sindylee123 發表於 2016-9-30 11:52:29 來自手機 |顯示全部樓層
明白!謝謝水母大大!
回復