香香小梳打爽身粉

作者: jellyfishy 發表于 2012-8-31 10:08:27
8017 38

爽身粉, 我用左2年了, 每天都用, 有時需要戶外工作, 又成日打波, 係勁打波, d汗多到滴水, 用左這個爽身粉,無論幾大汗,都無汗味, 大家可以試下,非常易作,0 化學,低成本高效益. (我之前係咪有提過了?失憶添... )

我的爽身粉,功效和用途都幾多架,可以:
keep乾爽,吸味,去汗臭,防污,控制蟎活動,控制發霉...

換床舖時,我會灑些爽身粉在床肉面和枕頭面,然後才加床套.這樣可減少蟎的數量,減少呼吸道敏感機會,又有少少香味.下次換床鋪時,可以用吸塵機吸走爽身粉,或拍走佢,再灑上新粉.

配方:
粟粉:食用小梳打粉 = 1 : 1  or 4:6 + essential oil. (汗味大的人用比例較高的小梳打粉)

程序:
假設做 100g 爽身粉
1.預先幾天溝好essential oil (eo) 2ml (預2% eo ,因入粉後,散味較快)
2.準備裝粉的容器(最好是密封式)和材料 - 40g 粟粉,60g 小梳打粉
3.選幼細粉末個種,質感舒服d.
4.混好粉粉
5.一滴滴慢慢滴入粉上,粉吸了eo 會糊成小團一小舊,要用匙搓散.所以要慢慢滴,唔好太快,太快會糊成一大舊粉,比較難搓散.最好密封放一晚,完成.

評分

查看全部評分

土豆貓 發表於 2012-8-31 10:18:06 |顯示全部樓層

呢個好丫, 不過我尋日出睇過, 教用食用梳打粉去廁所污漬果隻梳打粉要$58一盒丫, 嚇死我, 都係要去一次牛頭角啦.....

jellyfishy  哈哈哈哈~~ 我平時找她, 一買就是 5kg 小梳打..... 抬到我呢 ...
你同人地SHARE? 5KG錦多, 要黎洗衫???

Cora  會長,可否分d比我呀? 14/9前我重係灣仔袍ga
cora 我都未去買, 我驚我9月15前都未得閒去丫....如果我買左就同你分啦.....

cora 我都未去買, 我驚我9月15前都未得閒去丫....如果我買左就同你分啦.....<<多謝會長!  發表於 2012-8-31 17:29
做乜鬼打錯字又改唔到:我係話邊度咁無良賣成$58一盒。  發表於 2012-8-31 12:49
邊度咁無良買賣一盒呀?我果盒係450g賣$10。有花友話二記賣$8喳。  發表於 2012-8-31 12:46
會長,可否分d比我呀? 14/9前我重係灣仔袍ga!  發表於 2012-8-31 12:01
我洗衫洗地都有用,衫領袖口用皂搓下去污後,洗衫時再放一湯匙流打粉入洗衣機...(當洗衣粉用)...柔順劑格加入柔順液(檸檬酸+精油+水)  發表於 2012-8-31 11:45
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-31 10:23:41 |顯示全部樓層
終於找到之前的帖:

梳打粉/小梳打 - 環保洗衣 + 清潔家居
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 9562&fromuid=36

依篇貼埋堂喇  發表於 2012-8-31 11:49
洗唔洗終於呀...你依篇係我新手扎記貼左堂好耐啦...  發表於 2012-8-31 11:45
如果我無皂碎, 有咩可以代用呢?  發表於 2012-8-31 10:32
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-31 10:52:56 |顯示全部樓層
土豆貓  如果我無皂碎, 有咩可以代用呢?  發表於 19 分鐘前
-------------
我最近用晒d 皂碎, 都無落呢樣. 落多d小梳打就算了, 效果差不多~ 嘻嘻~~

我洗衣機依家無落皂喇,淨落梳打粉咋...清油我放落柔順液度,放洗衣粉度,過咁多次水會無乜味...放柔順液度,可以用少D嘛..  發表於 2012-8-31 11:47
好似之前見八王爺都係加幾滴精油落去, 我想問我部機洗5kg衫每次要落幾多呢???如果吳落精油, 齋小梳打可吳可以都去到汗味丫?  發表於 2012-8-31 10:59
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-31 11:24:10 |顯示全部樓層
土豆貓  好似之前見八王爺都係加幾滴精油落去, 我想問我部機洗5kg衫每次要落幾多呢???如果吳落精油, 齋小梳打可吳可以都去到汗味丫?  發表於 20 分鐘前
-------------------------
除非未洗衫已聞到大陣味 (如食館d 油煙味或北上回來的機油味), 一般我都唔落精油, 慳番 (其實係孤寒). 我個人可能無乜味, 洗完的衫都無味架. 唔知你一家情況係點? 如果愛吃大蒜的話, 可能要落 tea tree 之類去一去味~

其實梳打粉己經好吸味架喇....洗完衫即刻晾無焗過佢無味架...我柔順液落味,都係為驅虫(晾衫時會有小昆虫爬上衣度)。  發表於 2012-8-31 11:49
錦5kg洗衣機落幾多小梳打丫???  發表於 2012-8-31 11:48
tea tree 隻味我麻麻乍, 等我試下吳落精油洗完咩味先.....thanks  發表於 2012-8-31 11:47
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-31 11:52:42 |顯示全部樓層
ck.... 我呢期嚴重斷片呀... 唔通真係清理到連記憶都無埋...

你淨化緊嘛....能量去左處理其他野...  發表於 2012-9-1 22:30
回復

sausau 發表於 2012-8-31 15:34:05 |顯示全部樓層

水母好介紹呀!我即刻開工整。

想問下:早前朋友送我泰國蛇牌爽身粉,成份之一有薄荷腦。我覺得搽上身涼涼好舒服。如果我添加入這款爽身粉,是否溶解後如加精油般滴下去?
仲可以整一款加爐甘石粉去下d熱痱。

請問 爐甘石粉 系邊道可以買到呢?  發表於 2014-6-10 17:37
我想問如果我同薄荷eo, 係咪一樣有涼涼既效果呢??  發表於 2012-9-4 15:18
如果用薄荷腦, 應該要加多d, 唔係eo 個量呀, 會唔會造成濃水狀再噴落去混合好d?  發表於 2012-8-31 17:08
回復

sausau 發表於 2012-8-31 17:12:11 |顯示全部樓層
jellyfishy :"如果用薄荷腦, 應該要加多d, 唔係eo 個量呀, 會唔會造成濃水狀再噴落去混合好d? "

等我試下,其實薄荷腦係水性定油性?
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-31 17:21:53 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-8-31 17:12
jellyfishy :"如果用薄荷腦, 應該要加多d, 唔係eo 個量呀, 會唔會造成濃水狀再噴落去混合好d? "

等我試下 ...

我响葯房買開個d 薄荷腦係一粒粒, 有批發賣的是一片片的. 水溶也能溶在油中. 我比較少用. ck 用得較多. 等佢答, 睇下有無更多資料~

我果d係晶體狀一條條,好易碎。溶係手時覺得佢似油又似水。  發表於 2012-8-31 17:30
回復

sausau 發表於 2012-8-31 18:03:15 |顯示全部樓層
剛剛搵到這隻蜜糖空樽,頂部有小孔,用來裝爽身粉都ok喎。 CIMG1517.jpg CIMG1516.jpg
回復

FD113 發表於 2012-8-31 23:29:54 |顯示全部樓層
非常非常好...好介紹, 唔傷環境又唔傷身。   Thanks 水母
回復

cklife 發表於 2012-9-1 22:39:36 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-8-31 15:34
水母好介紹呀!我即刻開工整。

想問下:早前朋友送我泰國蛇牌爽身粉,成份之一有薄荷腦。我覺得搽上身涼涼 ...

你講既配方係我腦度諗左好耐,我會買粟粉就係同你個腦諗緊同一樣野...

似乎你思維方式好多方面同我好相似呀..........姐妹~~~~

我腦海裡面有兩個配方,一個係水母果種,純粹正常皮膚,香香、爽爽冬天夏天都用得...

另一個配方係有加冰片或薄荷腦,也會加入爐甘石粉....夏天用、大汗醃度會痕既人用....或者濕疹但唔係皮膚乾燥既人夏天用...

我唔明既一點....點解你地會諗住將D薄荷腦溶左水,撈落去D粉度呢?

如果溶左落水,我會做成噴霧囉....

我自己構想係將冰片或薄荷腦研磨成粉,再與其他粉狀一齊混合....不過我未試呀....要做完實驗先知效果...

薄荷腦研磨成粉, 我只係擔心點都唔夠粉, 在身上有種劃肉的感覺.  發表於 2012-9-1 23:51
回復

sausau 發表於 2012-9-2 06:45:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-1 22:39
你講既配方係我腦度諗左好耐,我會買粟粉就係同你個腦諗緊同一樣野...

似乎你思維方式好多方面同我好相 ...

"點解你地會諗住將D薄荷腦溶左水..."

我意思係用溫水坐溶薄荷腦,然後滴入粉中。我搞始終不清這東西是油或水性又或是蠟質。

另外,想請教cklife如何把薄荷腦磨成幼滑到皮膚可接受的細緻度。小蘇打粉我覺得頗[鞋]。

我家沒冷氣,自己又喜歡園藝,所以爽身粉呀,爐甘石皂簡直是夏天的必需品。

很欣賞cklife你的貼子,因為你經驗豐富,我得益良多。
回復

cklife 發表於 2012-9-2 10:12:50 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-9-2 06:45
"點解你地會諗住將D薄荷腦溶左水..."

我意思係用溫水坐溶薄荷腦,然後滴入粉中。我搞始終不清這東西是油 ...

薄腦係揮發性物質喎...坐溶...你諗住就咁坐呀?會唔會溶呀?加水或油...咁混合入粉度咪濕笠笠、一舊舊囉....
要整乾佢再壓番散佢......咁點解唔直接磨碎呢?

薄荷腦唔係好硬,我諗住用人地藥用手掌咁大既白色果D[樁]黎磨咋...
本來用磨架啡豆既機都可以,但因為佢有揮發性,用機磨完幾熱下,唔知會唔會走味...

以上都仲係我既構想....等我買左裝爽身粉既盒先會做實驗....
回復

cklife 發表於 2012-9-2 10:14:46 |顯示全部樓層
jellyfishy  薄荷腦研磨成粉, 我只係擔心點都唔夠粉, 在身上有種劃肉的感覺.

要做左實驗先知...但我覺得佢幾脆,應唔難磨...會易過磨鹽...
回復

sausau 發表於 2012-9-2 11:12:32 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-2 10:14
jellyfishy  薄荷腦研磨成粉, 我只係擔心點都唔夠粉, 在身上有種劃肉的感覺.

要做左實驗先知...但我覺得佢 ...

我剛剛用熱水坐溶薄荷腦,一溶解立刻離水,然後像水母教落精油咁一滴滴滴落去,隨滴隨用匙整散。ok喎,我搽上身涼浸浸很舒服,只係d小蘇打粉唔夠幼細。
我下次學ha你講把薄荷腦磨粉加入丫。或者淨係用粟粉和爐甘石粉。
大家實驗實驗再分享心得丫。

就咁坐得落架?咁我試下磨細少少再坐溶佢...唉...要去搵下D樽先..  發表於 2012-9-2 13:39

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-9-2 14:32:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-2 10:12
薄腦係揮發性物質喎...坐溶...你諗住就咁坐呀?會唔會溶呀?加水或油...咁混合入粉度咪濕笠笠、一舊舊囉... ...

我開始懷疑自己的薄荷腦跟你們的是否一樣: CIMG1554.jpg CIMG1553.jpg CIMG1551.jpg
用熱水坐溶...十多秒就得,要即刻離水減少揮發 CIMG1550.jpg CIMG1549.jpg
就是這樣把它變為液體然後滴下去...

個樣一樣呀....  發表於 2012-9-2 16:31
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-3 09:27:59 |顯示全部樓層

我摟計呀~~~~~  點解我經常分享心得, 但無乜人鼓勵我????  係咪我d 分享太流呀????~~~~  

------
講番正經野:
爽身粉用耐左 (大約個半月左右), d香味會走, 到時可能要再加番d 香香 eo ~

---------
thank you candy 個讚~

十分感謝水母大人分享心得呀 ^^  發表於 2012-9-3 22:28
讚讚讚...讚讚讚...讚讚讚讚讚!  發表於 2012-9-3 12:17
乖呀........XD~  發表於 2012-9-3 12:13
我知點解, 因為您係超版, 大家覺得俾分您好似...., 所以.....  發表於 2012-9-3 11:22
u are welcome, 呢排好忙啊!  發表於 2012-9-3 10:35

評分

查看全部評分

回復

FD113 發表於 2012-9-3 10:25:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-3 09:27
我摟計呀~~~~~  點解我經常分享心得, 但無乜人鼓勵我????  係咪我d 分享太流呀????~~~~  

我有呀...  你d 野好好呀!!  

可能你唔需要我鼓勵掛!!

我比較有要求, 鍾意有人辛出有心的鼓勵~~ thank you ~~~ 嘻嘻~~~  發表於 2012-9-3 10:27
回復

FD113 發表於 2012-9-3 10:36:04 |顯示全部樓層
FD113 發表於 2012-9-3 10:25
我有呀...  你d 野好好呀!!   

可能你唔需要我鼓勵掛!!

你好有心思... 連影張相入面都有隻可愛既鬆馳熊做佈景。
回復

12下一頁