我家的蕨類水陸缸

關閉 [複製鏈接]
作者: alansmith 發表于 2008-4-26 00:56:59
5420 6

唔好意思,遲左成個鐘,唔知仲比唔比我參賽,
這個缸設了有九個月以上了(唔係好記得幾時設,不過我記得差唔多一年架啦)
這個缸一個理念就係循環,小弟有三個月没有換水了,靠植物的淨化,只有補充流失的水份,一星期一次左右餵食(施肥),化肥都成半年無落過,所有有機垃圾無清走過,由得佢係個缸入面用盡哂佢!!用盡哂佢既意思係:如動物屍體由得佢比其他生物食光;枯葉由佢係水中比微生物分解,再比番植物去吸收......
植物主要係蕨,蕨既品種真係唔多識,我知有一隻長葉既巢蕨'兔仔腳,其他都唔識品種名。不過大部份都係野採幼苗@@仲有野苺等等,仲有大量鹿角苔、星苔、龍珠苔、澤苔、莫斯(蘚)、仲有兩種左右唔識名的苔蘚。
個缸D蝦養左四個月有多了,那條飛弧養了一年多了(之前在另一個缸養),佢地係度未爆過藻^^

多謝收看!!

htman1010 發表於 2008-4-29 16:46:49 |顯示全部樓層
好靚啊 ~
D水真係夠清, 有無用過濾器材架 ? 係咪用水喉水呢 ?
個缸有幾大呢 ~ 入面石頭係咪買定係係山澗同D蕨一齊攞返屋企呢 ?
回復

alansmith 發表於 2008-4-29 23:48:16 |顯示全部樓層
多謝你讚賞^^有時睇住佢地好似坐緊係河邊咁^^

個缸我只係放左一少包竹炭落去,
用的只係一個潛水過濾,但没有放濾材入去,只係用作水流作用

d石材全部買的,
其實正常的話應該用山水,但我懶^^
我補充水份都係用放濕機補充,我諗氯氣應該會少d既^^

回復

Exodus 發表於 2008-4-30 01:42:34 |顯示全部樓層
d 蕨要剪
生得太多
回復

alansmith 發表於 2008-5-1 18:08:45 |顯示全部樓層
其實小弟有d想更"爆草",不過個缸有限大,遲d先至剪

剪完d草我又會放番入去個缸度等佢自己消化
回復

dick 發表於 2008-5-4 22:46:04 |顯示全部樓層
野採好似唔係太好呀
回復

alansmith 發表於 2008-5-4 23:53:39 |顯示全部樓層
野採係唔好,小弟絕對明白
所以選植物品種同埋地方都有考慮過,而且數量仲超少,盡量對原生地影響做到最少!!(破壞一定有少許的)(小弟例如野採苔蘚都有個限制比自己,每群苔蘚只會採少於1個平方厘米,不會一大片或一棵石頭搬走)
以上植物都係苗時採的

回復