農田種植 の 小女王家族 ( 最新update 14/5 & 21/5 )

作者: 小女王 發表于 2008-4-25 01:32:03
8661 47
6/4正式收田終於可以將我d仔仔女女放晒落田喇!
不過由於子女眾多,落田之前當然要有完善既床位分配啦!
首先介紹下我既家族成員先:
包括有生菜、苦瓜、節瓜、櫻桃蘿白、迷你蘿白、4吋紅蘿白、通菜、蕃薯、莧菜、芫茜同菜心!
之後仲會增加南瓜、毛豆、同埋一d香草類!除左我地一家人,我地仲有養寵物添架!大家睇落去就知架喇!
間唔時我仲會介紹下我d隔離鄰舍同埋趣事比大家知!

呢個就係我地既床位分配圖喇!
由於技術上既緣故,所以大家需要打側個頭睇先可以同d相做返對比架!
請多多包涵!

6/4 落田喇!影返張全家福先,不過好多仲未生到出黎。

15/4 大家都開始走出黎霸頭位喇!

21/4 打完個風,好彩一家人仲齊齊整整。
跟手仲落左d花生麩水同海藻水儲肥佢地添呀!希望佢地都快高長大啦!

27/4 今日一去到田已經係咁比其他園友圍住塊田喇!完來佢地對我d生菜都好有興趣!哈哈!
今日主要去收割左部份生菜、移返正d苦瓜苗、清理左d被蟲食晒既櫻桃蘿白葉、順便再接再厲咁落返d櫻桃蘿白種子、
另外收割左第一輪既通菜等佢地再生返密d、移植左2棵迷迭香、同埋落左d辣椒種子同西瓜種子落苗盤培苗!
當然最後梗係有施下肥啦!咁樣下個禮拜就可以收割晒所有生菜黎食喇!
4月27日整理前.JPG     4月27日整田後.JPG

1/5 今日終於買到竹去搭棚喇!由於係第一次搭,所以論論盡盡咁!希望個棚日後穩穩陣陣啦!
另外今日去到見到塊地真係無晒蟲喇 ,相信應該係D迷迭香發揮功效,同埋見到有D櫻桃蘿白大個左好多呀!
5月1日搭棚織網喇.JPG    5月1日搭棚織網喇2.JPG

14/5 今日終於的起心肝「種族大清洗」 喇!
因為開始發現塊地唔夠肥,可能因為自己太貪心種左太多野搶肥,
再加上附近o個棵榕樹不停生d根過黎搶埋一份 ,所以今日決心將收得既就收,無希望既就剷除,
等塊田抖下順便留返多d空間下個星期落返d新苗先!
5月14日今日的收成.JPG     5月14日長滿根的泥土.JPG
呢幾日去到田都無咩心機,因為見到人地d瓜苗生長得勁茂盛又深綠,
而自己o個幾棵苦瓜同節瓜就青BB咁, 唉!
真係睇見到心酸!唯有今日再努力d追多次勁肥,睇下催唔催谷得返啦!

21/5 終於鬆一口氣喇!今日去到見到d節瓜同苦瓜都變返深色d喇!相信應該係上次追肥既成果
由於上次已經收晒d菜,塊地變得好人丁單簿咁!所以今日再落返d莧菜種子,同埋移埋d西瓜苗同辣椒苗落去。
5月21日人丁單簿既全家福1.JPG     5月21日人丁單簿既全家福2.JPG

小女王 發表於 2008-4-25 01:32:43 |顯示全部樓層

生菜(生於20/3~終於3/5)死因:烚下烚下

因為屋企人對於呢塊田既期望實在好大..哈哈!
為免佢地失望,所以3月尾已經培定d生菜苗,6/4收田後就即刻可以移苗喇!
生菜又易種、又無蟲!包有得食!
不過由於已經開始轉季,所以只可以種埋水尾呢一輪就壽終正寢喇!

4月6日移左苗唔記得幫佢地影單人照,呢幅已經係4月14日既相!
仲係細細棵既生菜BB仔,不過已經好嫩綠下喇!

4月14日仍然細細棵的生菜

4月14日仍然細細棵的生菜

4月21日黑雨過後,竟然一棵都無死到呀!
只係一個禮拜咋已經大棵左好多,仲鬼死咁翠綠添呀!

4月21日翠綠的生菜

4月21日翠綠的生菜

4月24日好心急、好心急...好似無乜大到...
梗係啦!對上o個次記錄只係3日前!哈哈!
其實一黎心急想快d有得食,二黎好想可以騰返d空位出黎比2棵苦瓜呀!

4月24日等待收成的生菜

4月24日等待收成的生菜

4月27日因為d生菜都生長得好健康、大得好快,所以今日決定收咁d黎食,
等佢地可以唔使咁迫,等餘下落黎既可以再生大棵d,咁樣下個禮拜就可以一次過收晒黎打邊爐喇!
4月27日肥美的生菜1.JPG    4月27日肥美的生菜2.JPG

4月27日第一轉收成!.JPG    4月27日第一轉收成2.JPG

5月3日 今日去開塊田度順便收晒d生菜lu,嘻嘻!最終佢地既命運都係比我用左黎打邊爐!
烚下烚下...烚下烚下......

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:33:01 |顯示全部樓層

苦瓜(生於20/3)

雖然20/3已經開始浸定d種子,仲足足浸左一日一夜先落苗盤。
但係結果都要等到4月頭先開始有2棵發到芽!不過好彩發左芽之後都大得好快!
由於塊地未有空位,而且之前又打風黎,所以等下等...等到21/4先正式拎棵苦瓜去落地。
你咪以為已經種左落去,其實我係連埋苗盤成盤野放左落泥裡面,方便遲d移苗ma,哈哈!

呢棵係其中一棵苦瓜苗BB

4月21日新加入的苦瓜苗

4月21日新加入的苦瓜苗

24/4再去睇既時候,唔知係咪我眼花呢?感覺上好似大棵左好多咁!
同埋個頭開始出一絲絲咁喇!可能開始大個仔會生頭髮!
不過呢張影唔到佢D頭髮,但係呢張個feel實在太正喇!所以一定要post出黎!
我老公話如果可以加多幾滴水珠既話就更加正喇!

4月24日長大中的苦瓜苗

4月24日長大中的苦瓜苗

1/5 今日搭完棚之後,3棵苦瓜終於可以有屋住喇!
以下係苦瓜1號、2號&3號。(抱歉由於仲未收D生菜,所以要比多少少眼力
5月1日苦瓜1號.JPG     5月1日苦瓜2號.JPG     5月1日苦瓜3號.JPG

14/5 唉...唔知點解,d苦瓜苗呢幾日變得青BB咁呀!
最初移苗o個2棵仲好似無大個咁,搭左棚咁耐都「冷」唔到上去,實在令人好擔心!
反而遲d移苗o個棵苦瓜3號從後趕上,雖然都有d青BB,但係至少佢已經「冷」左上棚喇!
5月14日了無生氣的苦瓜.JPG     5月14日從後趕上的苦瓜苗.JPG

21/5 今日去到終於鬆一口氣喇!d苦瓜苗終於深色返d喇!仲明顯大左好多同埋出左好多花lum仔添呀!
5月21日變回綠色的苦瓜苗.JPG    5月21日開始有好多細花lum喇!.JPG    5月21日花lum仔1.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:33:15 |顯示全部樓層

節瓜(生於...唔知幾時.....執返黎...唔係....係人送既)

呢棵節瓜苗...實在要讚一讚北區公園!因為係佢地預早培定苗送比每一位園友架!
除左節瓜苗之外仲有矮瓜同南瓜添呀!不過就無得揀,係o係抽田o個陣抽埋既!
佢地都有講過其他區係無架!不過佢地想每一位園友都可以有收成,所以就咁做喇!抵讚!
我見有d矮瓜苗落左地2個禮拜左右已經有瓜可以收成喇!
不過可以抽到節瓜苗我都好開心,因為我唔鐘意食矮瓜同南瓜架!哈哈哈哈哈!

6/4抽田o個日收到既禮物!唔好咁張揚呀!

4月14日禮物節瓜苗

4月14日禮物節瓜苗

打風o個日最擔心既除左d生菜之外...就係呢棵節瓜苗喇!
無法啦!話晒都唔係自己親生仔ma!種死左就唔好啦!
好彩...21/4去度見到佢仲亭亭玉立,仲大個左好多添呀!

4月21日風雨後的節瓜苗

4月21日風雨後的節瓜苗

24/4發現佢除左大個左之外,仲開始無腰骨喇!
我諗我要開始準備搭棚喇!

4月24日長大中的節瓜苗

4月24日長大中的節瓜苗

27/4 繼續努力成長中既節瓜苗,預計聽日應該會幫佢搭棚喇!

3/5 早2日搭完個棚之後,今日再去睇既時候,棵節瓜已經急不及待咁爬左上去喇!
14/5 雖然d葉好似有d青BB,但係仍然生長得好快!
5月3日已上棚的節瓜苗2.JPG    5月14日節節上升的節瓜苗.JPG

21/5 今日去到見到棵節瓜已經出左好多朵花喇!但係見有D花已經謝左都唔見有瓜BB既踪影!
睇極D花都唔似係花女.....見到人地已經開始有收成喇!唔知我幾時先有瓜BB出世呢?
5月21日節瓜花1.JPG    5月21日節瓜花2.JPG    5月21日節瓜花3.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:33:34 |顯示全部樓層

櫻桃蘿白(生於6/4)

6/4收地時播左種
話咁快14/4已經發左芽,變晒苗BB喇!

4月14日櫻桃蘿白發芽了

4月14日櫻桃蘿白發芽了

又話咁快咁....o係21/4變左「寵物1號」阿虱仔既飼料喇!

4月21日成為了飼料的蘿白葉

4月21日成為了飼料的蘿白葉

寵物1號..狗虱仔

寵物1號..狗虱仔

時光飛逝...到左24/4,又成為左「寵物2號」肥蟲既早餐!  
仲食鬼晒添!激死!

4月24日餵飼寵物蟲

4月24日餵飼寵物蟲

4月24日食得一乾二淨的蘿白葉

4月24日食得一乾二淨的蘿白葉

27/4 今日去到仍然見到3條蟲,相信應該都仲係肥蟲同孖蟲TWINS,
終於都忍心咁將D葉梗同蟲蟲除去,好彩都仲有幾棵好似有蘿白生出黎!
不過我仍然再一次落左種子,仲移植埋棵迷迭香o係側邊睇下可唔可以驅蟲,希望今次可以種到喇!

1/5 雖然之前有幾棵都比D蟲蟲食晒,好彩仲有幾棵仍然鍥而不捨咁生存落去!
今日去到見到有D櫻桃蘿白大個左好多喇!
我諗下個禮拜就可以收起佢地黎做醃蘿白喇 !好期待~~

3/5 今日終於忍唔到手起左4粒櫻桃蘿白喇!
5月3日櫻桃蘿白收成了.JPG     5月3日櫻桃蘿白收成了2.JPG

14/5 今日既「種族大清洗」第一名犠牲者出現左喇!
今日終於收埋之前收淨o個幾粒櫻桃蘿白,結果都係無咩大個,個樣仲古古怪怪咁!
由於太醜樣喇,所以都唔記得左同佢影相,唯有期待27/4落o個轉種子可以生生性性啦!

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:33:43 |顯示全部樓層

5吋紅蘿白(生於6/4)

由於d紅蘿白實在太細棵喇!每次都好難影!
辛苦大家睇住呢d先!依家先知原來種紅蘿白最難既...竟然係影相

21/4幾經辛苦,終於影到一行4傑,大家睇到嗎?

4月21日迷你紅蘿白

4月21日迷你紅蘿白

24/4 黎個近鏡少少,但係都... 個對蕉唔知去左邊,激死!

4月24日4吋紅蘿白

4月24日4吋紅蘿白

3/5 隔左一段時間,D紅蘿白明顯大個左好多喇!
5月3日美麗的紅蘿白.JPG     5月3日美麗的紅蘿白2.JPG

14/5,21/5 d紅蘿白越黎越靚喇!成日都蘿蘿攣想掘開d泥裝下佢地,
但係又擔心整親唔靚仔,所以都係迫自己忍手!再過多半個月左右應該就可以有收成喇!
5月14日紅蘿白.JPG    5月21日唔知幾時可以收成呢?.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:33:53 |顯示全部樓層

通菜(生於20/3~終於14/5)死因:.....難食

由20/3開始用苗盤培苗,到6/4就已經可以即時移苗喇!
到左14/4大家已經企得穩穩陣陣,似模似樣喇!

4月14日3星期的通菜

4月14日3星期的通菜

4月14日最強壯的一棵

4月14日最強壯的一棵

21/4,雖然岩岩打完風,但係遇強越強呀!
你睇又大棵左喇!

4月21日大大棵通菜

4月21日大大棵通菜

24/4,比起之前已經生得越黎越密喇!唔知幾時先可以收黎食呢?

4月24日通菜森林

4月24日通菜森林

4月24日通菜森林2

4月24日通菜森林2

27/4,今日收割左第一輪通菜,等佢地可以再生得密d。
4月27日要收割第一轉的通菜1.JPG     4月27日要收割第一轉的通菜2.JPG

3/5,經過上個禮拜收割左第一輪之後,再進一步收割埋其他長大左既通菜,少少地又食住先啦!
14/5,今日「種族大清洗」既第二個犠牲者又出現喇!
由於4月尾收割完第一輪之後直到依家都唔見d通菜有咩起色,而且食落我先發覺完來我唔鐘意食呢隻通菜架!
所以....為左我可以生更多既子子孫孫,最終佢都係被連根拔起喇!
大家可以o係度再睇一睇佢既遺照
5月3日的收成.JPG    5月14日今日的收成.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:02 |顯示全部樓層

蕃薯(生於20/3)

一直都好想種蕃薯,一黎因為自己鐘意食,二黎仲包保有得食ma!
因為就算種唔到蕃薯都仲有蕃薯葉食下,包無損失。
所以o係3月尾既時候就去左taste買左不同款式既蕃薯,每款切左d出黎吽苗喇!
初頭只係用水吽,點知吽到發臭咁濟都唔見佢出芽,本來諗住掉左佢地放棄架喇!
諗下諗下又唔忿氣,諗住還掂都要掉咯,不如掉落d泥度睇下有無用啦!
誰不知無乜理佢咁(嘻!即係水又淋下唔淋下,望都唔望下咁呢),
無端端有一日佢地又開始生d葉出黎喎!認真神奇

14/4見佢地開始有幾塊葉仔,於是搣左d苗落黎正式落落田度種蕃薯喇!
呢度係其中2款!其實我都唔知邊隻打邊隻,總之有得食就ok啦!

4月14日剛移植的蕃薯苗1號

4月14日剛移植的蕃薯苗1號

4月14日剛移植的蕃薯苗2號

4月14日剛移植的蕃薯苗2號

21/4 已經前前後後移植左5棵蕃薯苗喇!好似款款葉都有d唔同咁。

4月21日增添了家庭成員的蕃薯

4月21日增添了家庭成員的蕃薯

24/4 嘻嘻!你無睇錯!其中有棵係扮蕃薯架!你見到嗎?

4月24日莧菜扮蕃薯

4月24日莧菜扮蕃薯

3/5 已經霸左成個角落既蕃薯群

21/5 唔覺唔覺d蕃薯葉已經越生越多喇!仍然繼續由佢自生自滅!

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:11 |顯示全部樓層

莧菜(生於6/4~終於14/5)死因:太好味!

6/4播種既莧菜,其實o係9號左右已經見佢地發芽喇!
到左14/4,已經可以清清楚楚見到一棵棵既苗BB喇!

4月14莧菜發芽了

4月14莧菜發芽了

21/4 d莧菜已經生得密密麻麻喇!終於決定要落手疏苗喇!

4月21日疏苗前的莧菜

4月21日疏苗前的莧菜

由於都係唔忍心...所以疏完之後仍然係密密麻麻

4月21日疏苗後的莧菜

4月21日疏苗後的莧菜

24/4再去既時候,見到佢地實在生得太密喇!所以今次真係無辦法,要一舖清喇!
呢張就係佢地既遺照...

4月24日永別了!我的莧菜苗

4月24日永別了!我的莧菜苗

27/4 越嚟越大棵既莧菜

14/5 今日大清洗既最後一位犠牲者就係佢喇!不過佢都算功成身退喇!
5月14日莧菜可以收割喇!.JPG    5月14日今日的收成.JPG
而且仲有咸旦同皮旦陪葬,我相信佢死...都死得好安慰

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:19 |顯示全部樓層

芫茜(生於....不同時期!總之係生完又生、生完又生)

由於本人超級極度十分之鐘意芫茜呢種植物,所以o係3月中開始已經o係屋企試種。
殊不知種極都種唔到,仲種到d種子同泥都發埋毛,但係連1棵苗仔既蹤影都無
但礙於我有呢個「死唔斷氣」既習性,到左今日!24/4!終於都有出頭天喇!
我係話d芫茜!唔係我!哈哈!

呢棵係其中一棵o係塊田度生出架!其餘陸陸續續仲出緊好多棵!
實在好開心呀!我相信不久既將來我就可以食到好多好多既芫茜喇!
因為我差唔多成幅地有空位既地方都撒左芫茜種子!

4月24日新加入的芫茜

4月24日新加入的芫茜

27/4 今日見到塊地好多地方都開始長出芫茜喇!
不枉我之前落左咁多種子!奸爸爹呀!
4月27日越來越多芫茜.JPG     4月27日越來越多芫茜2.JPG

3/5 D芫茜靜雞雞咁生到四圍都係喇!
5月3日遍地的芫茜.JPG     5月3日遍地的芫茜2.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:28 |顯示全部樓層

菜心(生於20/3~終於3/5)*死因:被蟲蛀

未有相提供,因為本來之前撒左種o係田度,而d菜心亦都好快咁發芽長苗,
但係由於我塊地太多寵物喇!所以d菜心苗亦成為左佢地既早、午、晚餐同宵夜!
本來我都已經將d菜心除盡諗住放棄架喇!
點知呢幾日o係屋企發現d苗盤唔知點解又長左d菜心苗出黎,
應該係我o個陣落芫茜種子o個時落埋落去既,咁見佢地既然咁頑強,
我唯有比多一次機會佢地啦!o係24/4就將5棵既菜心移左苗落田度喇!
不過由於數量太少,少到我唔記得左同佢地影相
如果我下次落田既時候佢地仲健在既話,我先再補返d相啦!

27/4 失敗的菜心....今次去到見到仍然係比蟲食晒d葉,
唉,我諗下次再落田佢仍然無咩改善既話,我就判佢死刑喇!

3/5 今日終於將D菜心連根拔起喇!我諗下次都係等岩時候先再種啦!
永別喇~~~~~菜心~~~~~~

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:41 |顯示全部樓層

南瓜(生於12/4)

呢棵南瓜苗係o係12/4落種培苗架!

3/5 今日已經正式移苗加入我地既大家庭喇!掌聲鼓勵 ~~~

14/5 唔知點解棵南瓜有d黃黃地咁

21/5 明顯長大左但係面色仍然係唔太好,不過唔知係咪有花lum出緊黎呢?
5月21日大左又黃左既南瓜苗.JPG     5月21日呢d係花lum嗎?.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:34:59 |顯示全部樓層

毛豆(生於3/5)

其實o係3月尾既時候都曾經落過種培苗,可惜...全軍覆沒。
今次再接再厲,希望可以成功培苗啦!

3/5 d種子經過琴晚浸左一晚,今日正式落田喇!
5月3日毛豆種子.JPG     5月3日毛豆種子2.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:35:09 |顯示全部樓層

西瓜 & 辣椒 (孖生於3/5)

3/5 一齊落種培苗既西瓜同辣椒都長出幼苗喇!
21/5 見塊地有返d空位就將佢地移埋苗落田喇!希望佢地快高長大啦!
5月21日嘻嘻!西瓜苗!.JPG     5月21日新加入辣椒苗.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:35:18 |顯示全部樓層

寵物(生於唔知幾時...但係就唔得佢死囉)

多得呢班「寵物」,實在為我增添不少園耕樂!掌聲鼓勵

首先係1號佳麗 ~ 狗虱仔(我稱佢為「虱仔」,咁樣好似親切d)
阿虱仔係o係21/4黎到我屋企架!但係自從o個日我餵左佢飲左d自製蒜頭水之後佢就離家出走喇!
以下係阿虱仔離家前有關既資料:
衣著:身穿黑色外套,背部有黃色條斑,身型細少,約有3亳米左右。(詳見相片)
興趣:喜愛像虱一樣跳黎跳去
習性:最愛嚼食葉片,形成許多小圓孔。
常去的地方:多數逗留於十字花科的幼苗
我依家o係度呼籲大家,如果有人見到阿虱仔既蹤影既話,請與我聯絡!
重酬!(酬金係廿只狗虱仔,仲可以免費送貨添! )

寵物1號..狗虱仔

寵物1號..狗虱仔

2號佳麗就係雀仔既最愛 ~ 肥蟲同孖蟲twins
係咪好肥美呢?無法啦!佢一餐早餐就食晒我d蘿白葉咯,點會唔肥丫!
由於我驚佢地淨食蘿白葉會覺得悶得濟,一陣好似阿虱仔咁發脾四離家出走就弊喇!
所以我今日去探佢地既時候,專登帶埋d蒜頭水去整蒜頭蘿白葉比佢地食!
希望佢地食得開心啦!

寵物2號...肥蟲

寵物2號...肥蟲

寵物TWINS...孖蟲

寵物TWINS...孖蟲

27/4 今日見到肥蟲又肥左喇,而孖蟲其中一條蟲就去左玩風車,見佢玩得咁開心實在令我好唔安落,
查實...今日就係佢地既死期喇!因為今日我老公都有落田,所以永別喇~~~肥蟲&孖蟲TWINS!
4月27日肥肥白白的肥蟲.JPG     4月27日風車蟲2.JPG

另外3號佳麗就係佢地喇 ~ 蟻1,2,3,4......n
佢地好叻架!我掉d種子落泥,佢地就會一齊跑去執起佢!
不過就唔係比返我囉!係攞返去個竇度收埋囉!

寵物3號...蟻仔

寵物3號...蟻仔

研究左一輪呢條係「蜈蚣」定「馬陸」,最終估計相信應該係「馬陸」黎架!
佢地2者既分別就係蜈蚣每節只有一對腳,而且蜈蚣係益蟲,會去食蛞蝓及其他昆蟲;
而馬陸每節就有2對腳,而佢係會食農作物既幼苗 請大家認住佢地個樣!
我由開田至今成塊地都有好多出沒呀! 不過好似又唔多覺佢地食幼苗喎!

另外3/5有新發現,o係棵苦瓜上面有只疑似「盾蝽」/「飄蟲」既昆蟲,
不過研究左好耐都搞唔清究竟係邊種 ,如果有人知道可以話我知嗎?
其實佢個形態就似盾蝽,但係顏色就似飄蟲。
不過2者既分別就大喇!一只係害蟲、一只係益蟲!
盾蝽係會吸食物既汁液,同埋會o係喙上携帶真菌孢子,傳染病害架。
而飄蟲相信大家都知道,佢地係會食d害蟲架,包括:蚜蟲、介殼蟲、小臭蟲同小毛蟲。
寵物5號...盾蝽?還是飄蟲?.JPG     寵物5號...盾蝽?還是飄蟲?2.JPG

回復

小女王 發表於 2008-4-25 01:35:26 |顯示全部樓層

隔離鄰舍

24/4 古惑的貓
其實好耐之前都見過佢幾次架喇!不過因為我同老公都好鐘意貓既,所以對佢都無咩特別反感!
點知今日竟然比我見到佢既惡行!實在人人得而朱之(<--我都知寫錯字架喇!不過真係唔識寫)
入返正題。見到呢3幅相....相信聰明既你地已經估到佢o係度做咩喇!
但係愚笨既我...最初仲好好奇咁o係度諗,點解只貓會幫o個塊地既主人翻土既呢?唔通佢養既?
我仲諗住將佢翻土既過程拍低,話唔定可以上電視
殊不知我走近一睇.....完來佢o係度開大呀
雖然我最終都趕走左佢,但係我相信同一個動作佢已經做左唔知幾多次喇!
可憐塊地既主人.....唔知幾時先會發覺自己塊地有人幫佢施肥呢?希望我下次可以見到佢話佢知啦!

3/5 今日四圍去巡視既時候發現其他園友既防雀工具都幾得意,所以影黎同大家分享下!
鄰居的雀.JPG     鄰居的雞.JPG

21/5 今日去巡視既時候見到人地好多都開始有瓜BB同收成喇!
5月21日隔離鄰舍的收成1.JPG    5月21日隔離鄰舍的收成2.JPG
5月21日隔離鄰舍的收成3.JPG    5月21日隔離鄰舍的收成4.JPG
另外仲見到有個搞笑既製成品!實在嘆為觀止呀!勁!

回復

lammadick 發表於 2008-4-25 09:42:01 |顯示全部樓層
很有心機啊...咁詳細既種植過程...鬼馬的小蟲
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 11:02:58 |顯示全部樓層

你個田圖好得wor

好過癮
好似打3國誌
好詳盡的描述
好多蟲的田
是否你旁邊的田友多蟲呢?
回復

freud 發表於 2008-4-25 11:17:34 |顯示全部樓層
毛毛蟲有一點恐怖.....但菜一定好吃的
回復

小女王 發表於 2008-4-25 15:46:01 |顯示全部樓層
個田圖係綠田園o個邊教咁畫架!
因為我工作上既緣故join過佢地一d有機耕種既計劃!
對我呢d新手整左之後先落田企理好多。

我又無咩特別為意其他田多唔多蟲喎,因為其實大家都好似仲未有咩種野咁
(你睇最後影貓貓o個d相就見到!)
反而大家已經做好晒準備,搭好晒棚。

其實d蟲真係幾得意架!
我頭先先同老公研究不如買棵菜心養起條蟲佢
講真我都唔係咁忍心殺佢地,所以好彩耕田唔係我正職姐,
如果唔係實蝕死我!耕田變左養蟲
回復

123下一頁