園圃計劃淋水時間

作者: 小女王 發表于 2008-4-17 12:55:14
2086 12
請問大家知唔知園圃計劃裡面,咪話平日會有人幫手淋水既?
一般係咩人淋?同埋一日淋幾次架?
農夫 發表於 2008-4-17 13:09:20 |顯示全部樓層
康文署的園圃計劃
平時是有專人淋水的
幾多次我就唔會
回復

小女王 發表於 2008-4-17 13:16:29 |顯示全部樓層
我見我o個邊d地成日都乾爭爭咁...
因為我平日都會去淋下水,見到周圍d地一滴水都無,
有d地仲龜裂晒添呀!
見到人地d農作物死下死下咁...實在好唔忍心!
但係自己又唔敢幫人淋喎!
回復

農夫 發表於 2008-4-17 13:25:47 |顯示全部樓層
唉!政府d野可能係講一套做一套.
不過唔緊要,有你起度,無有怕啦
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 13:59:13 |顯示全部樓層
天水圍最少我撞見既就一早一晚, 其他地區我就唔知喇~
會否是沒有人用的地不淋水呢?
回復

小女王 發表於 2008-4-17 14:27:43 |顯示全部樓層
no喇!我見到話裂晒o個塊地係成地都係苗架!
同埋見有d有大株植物既都乾到死死下!
回復

美美 發表於 2008-4-17 14:50:46 |顯示全部樓層
原帖由 小女王 於 2008-4-17 14:27 發表
no喇!我見到話裂晒o個塊地係成地都係苗架!
同埋見有d有大株植物既都乾到死死下!

嘩 ! 咁都得....
請問有沒有人知道負責管理園圃的工友, 幫租用者每天淋水是否其工作 ?
如是的話, 一定要向康民署反映這事, 我怕是工友失職 , 這樣對租用者是不公平的
回復

貓貓 發表於 2008-4-18 00:14:20 |顯示全部樓層
原帖由 小女王 於 2008-4-17 13:16 發表
有d地仲龜裂晒添呀!
但係自己又唔敢幫人淋喎! ...

你塊地係邊到?睇下有無花友係同區又發現同樣的情況。
多些人一起反映意見康文署會重視 d。
回復

eatkk 發表於 2008-4-18 21:09:32 |顯示全部樓層
我果邊果個係早一次晚一次
負責淋水o既係坐o係度做登記借工具果個人
睇你好彩撞正咩人, 有d人淋水好求其架..
我果邊果個女人, 我次次去都撞正佢淋水, 佢發緊夢咁攞個花灑亂fing濕左就當淋左水架喇, 我試過明明我o係度挖緊泥種緊野佢照樣淋我塊地,連帶我擺側邊個袋都淋濕哂, 仲差d淋到我
回復

農夫 發表於 2008-4-18 22:12:07 |顯示全部樓層
原帖由 小女王 於 2008-4-17 13:16 發表
有d地仲龜裂晒添呀!
但係自己又唔敢幫人淋喎! ...

你邊區?
等我地下次唔好去抽
回復

草民 發表於 2008-4-18 22:32:11 |顯示全部樓層
我樓下路邊花床仲搞笑,有花草樹木,都有一百幾十米長,
D外判園藝公司泊架車一邊睡覺,夠鐘先出來淋水,
只係淋兩棵樹,同影相交差,幾分鐘搞掂走人,
話之你其它乾死。
回復

小女王 發表於 2008-4-19 00:20:28 |顯示全部樓層
農夫、貓貓:
我o個區o係上水

eatkk:
我地o個區無專人o係度做登記架!
平日個場會鎖住架,我地入去前要去office簽到,office裡面d人就會叫d工友去開鎖架喇!

我琴日傍晚去既時候好似有人淋完水,每塊地都有少少濕,但係真係少少囉,應該只係淋左表層,不過好過無啦!
回復

muitau 發表於 2008-4-20 12:27:37 |顯示全部樓層
唔知點解令我想起d無良托兒所...
凡事親力親為真係無錯.

我認為都係寫信去反映下好d,話曬都係自己心血,
衰係無責任既人到就唔抵啦!!
回復