我條通菜有病呀!!!

作者: 茄星人 發表于 2008-4-22 10:59:22
1757 6
求救 ! 我係屋企種左通菜 ~
唔知點解最近開始 係d 葉同莖 出現d 同 酒米咁大度既 白色透透地明粒粒 ...
葉面葉底都有,一日比一日多,佢好似係痴住葉既,但如果輕輕用手指刮 會刮得走 ~
不過刮走後,葉個個位會明顯好似甩左色一點咁,但又唔係穿左 ...
用手卒d粒粒,會(便)左咁架 ~

我而家好擔心,因為d植物都係放埋係一齊,我驚係有蟲害會一傳十 ....
今朝出門口趕唔一切影相,但係睇見又多左就好驚 ...

請各位救下我

NaNa 發表於 2008-4-22 11:03:53 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

My plant also, what's that, please help
回復

茄星人 發表於 2008-4-22 11:14:50 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-4-22 11:03 發表
My plant also, what's that, please help

hi ~~ nana 你都係種通菜有呢個問題 ?
回復

ks_woo 發表於 2008-4-22 13:37:47 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我個都有係芽蟲,我用水沖同用手捉。
回復

NaNa 發表於 2008-4-22 14:34:04 |顯示全部樓層
no, on my thai eggplant is it芽蟲
回復

ks_woo 發表於 2008-4-22 15:23:32 |顯示全部樓層
冇錯係芽蟲,你好快洗同捉清佢地,如果唔做俾佢地開枝散葉咁繁殖就麻煩,個時就做到手都軟,連菜都冇得食。
回復

茄星人 發表於 2008-4-23 12:46:59 |顯示全部樓層
唉 ~我尋日已經放棄左條菜啦,原本仲唸住等佢再大少少就煮黎食

點知... 尋晚返到佢,見到D粒粒有D變左黃色就知死梗
於是即刻用1:99清潔,希望D芽蟲未漫延到其他植物啦
有一盤同佢D葉仲成日(痴)埋一齊
遲D再貼相屍骸相你地睇 .....

我屋企又無螞蟻,窗口又有防蟲網,都唔知D死臭蟲係邊度黎

回復