發人深省

作者: IVAN 發表于 2008-4-19 20:27:08
2350 10
地球其中一面有人為一滴水而死    另外一面有人為一粒 K 仔而死
為水死既人無生存既機會          為 K 仔死既人有生存既機會
http://www.youtube.com/watch?v=q58_1bCh2ig

我地都生活係一個唔需要為生存而膽心既地方
偏偏有人卻唔明白呢一點
前果排聽到新聞
話英國有 d 接受完器官捐贈既人 , 再次食煙
我唔知大家會點諗

我只係覺得呢 d 人欠缺對生命及器官捐贈者既基本尊重
每日有無數人等緊器官
而當中又有人因為無機會就咁死左
點解果 d 萬中無一 , 咁幸運既人要咁樣做

再相比起果 d 片段入面既人 ...

我明白富裕社會自有富裕社會所面對既困難
大企業家都要為一宗幾百萬上落既生意而煩惱

但係我地都要明白 ... 世上仍然有人為生存既基本需要而努力 !
EddieOR 發表於 2008-4-19 21:00:54 |顯示全部樓層
是一條很好的片段,
的確能夠令人反省自己,
發現自己是否浪費食物,是否有珍惜已擁有的物質
回復

IVAN 發表於 2008-4-19 23:22:43 |顯示全部樓層
聽聞得獎者(即影相果個記者自殺死左)
如果有留意段片尾段 .. 會發現有個小朋友背後有隻鷹
個小朋友係上鏡之後被隻鷹生擒
個記者並無出手救佢 ... 得獎之後自殺
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-20 01:44:04 |顯示全部樓層
幫你移左呢個post去'生活小點'~
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-21 01:36:02 |顯示全部樓層

想起都恐怖

原帖由 wetfish 於 2008-4-19 23:22 發表
個記者並無出手救佢 ... 得獎之後自殺 ...

個細路超瘦

我想象倒個記者見倒D乜

回復

jellyfishy 發表於 2008-4-21 09:19:27 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-4-19 23:22 發表
個記者並無出手救佢 ... 得獎之後自殺 ...

無記錯的話, 這件事已經係十多年前發生了.
水母還在學堂時, 一位資深記者為課堂作了一次演說, 其中就介紹了這張相.
演講者陳述番拍攝者當時的環境和心態: 
那時拍攝者正跟著開車的師夫趕著回城趕火車回國,途中就遇上這個小孩,拍攝者車也沒下,只回頭拍攝,心想:那個快被鷹吃掉的小孩的生活環境就是這樣的--弱肉強食,救得一個這樣的小孩,還有千千萬萬個等著救援.那麼,作為一個戰地攝影師的職責是甚麼? 就是要不偏不依的以最快時間反映戰地實況,所以當時那位拍攝者便盡快趕車回國...就是這樣.
但人總是有良知的,見死不救,心裡始終難過,...唉~
回復

IVAN 發表於 2008-4-25 23:53:39 |顯示全部樓層
救得一個救唔到一個...係果度生存既人雖然係令人心酸
可是現實係咁...如果我係個記者...情願捐多d錢, 並將事實報導出黎
讓人知道真相好過
回復

cross 發表於 2008-4-27 01:15:27 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-4-25 23:53 發表
救得一個救唔到一個...係果度生存既人雖然係令人心酸
可是現實係咁...如果我係個記者...情願捐多d錢, 並將事實報導出黎
讓人知道真相好過

真相有邊個唔知
從小到大老師都已經叫我地要珍惜這樣珍惜,說世界另一方很多人需要但沒有(先不評論有否以身作則)
正如不是每個人都讓坐一樣
明明坐著眼前就是需要的人又有多少人讓坐?
明明世界某角落發生著這種事情又有誰不知?
要捐錢要幫助早就去了
我覺得是風氣之問題
回復

八王爺 發表於 2008-4-28 06:23:47 |顯示全部樓層
世界上每一分鐘有 多少人 死?
回復

cross 發表於 2008-4-29 00:46:05 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 06:23 發表
世界上每一分鐘有 多少人 死?

數不盡
人能力範圍的就是盡量減少一些可避免的吧
回復

IVAN 發表於 2008-4-29 20:18:58 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-29 00:46 發表

數不盡
人能力範圍的就是盡量減少一些可避免的吧

即係在能力範圍之內做到最好 ?
嗯...盡人事 聽天命, 仲係比過份悲天憫人來得實在
回復