係咪中蟎?

作者: mooon 發表于 2020-3-3 17:55:56
3371 31
請教各位大大, 係咪中蟎呢? 貼多張相, 多角度, 唔同燈光, 請教各位, 幫我望下, 唔該晒 200303Av1s.jpg 200303Av2s.jpg 200303Av4s.jpg 200303Av3s.jpg 200303Av7s.jpg 200303Av5s.jpg 200303Av6s.jpg 200303Av8s.jpg
mooon 發表於 2020-3-10 14:53:55 |顯示全部樓層
回復

小雷子 發表於 2020-3-9 20:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-9 11:12
其實好低能, 當時去灣仔某店買Hi-Fresh, 去到佢話冇, 跟住行經呢間鋪頭, 我見佢似賣AV多過賣衫 XD 於是飛翔 ...

Hi Fresh係毒藥嚟架,比發叔知道又鬧啦!
發叔!我永遠都懷念你!
回復

mooon 發表於 2020-3-9 11:12:46 |顯示全部樓層
其實好低能, 當時去灣仔某店買Hi-Fresh, 去到佢話冇, 跟住行經呢間鋪頭, 我見佢似賣AV多過賣衫 XD 於是飛翔唐突地走入去問下佢D AV有冇用hi-fresh, 佢話唔知係乜, 仲問我駛唔駛拎佢地幾塊葉番去插葉, 我話唔駛 XDDD
回復

mooon 發表於 2020-3-8 20:51:42 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-8 16:10
佢就快結業,要去快去!

我曾經因為見佢咁多av入去問佢關於av問題

原來你已經去朝聖過了!XD  發表於 2020-3-8 20:57
回復

nekotoro 發表於 2020-3-8 16:10:40 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-6 17:39
多謝你詳細解釋  想問呢...你呢幅相係咪灣仔修頓附近?

佢就快結業,要去快去!
回復

mooon 發表於 2020-3-6 17:39:41 |顯示全部樓層
多謝你詳細解釋  想問呢...你呢幅相係咪灣仔修頓附近?

近天地圖書  發表於 2020-3-8 16:08
回復

nekotoro 發表於 2020-3-6 16:47:44 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-6 10:34
多謝指教  你都提醒左我前幾睇過有關post講修葉會增加開花機會   
又問....盆 ...

細盆有利排水同迫根,根生滿盆之後通常易啲開花。我試過同一批插葉小苗上盆,細盆快開花好多,出第二轉冧大盆果棵先開始出第一次花冧。不過大盆都有好處,多空間俾根生長,葉都大啲㗎!不同size 嘅AV 都有唔同尺寸建議,你可以去精華區爬下文。我自己標準款只係用6cm闊盆種,半迷再細一號,如果環境通風,泥疏水而植株夠大夠壯標準款係可以用三吋盆種,會勁多花!亦有見過greenfinger高人用一加侖花盆種植,簡直神乎其技! 84FB341B-5614-4803-B5BD-686C1FC95D79.jpeg
回復

mooon 發表於 2020-3-6 10:34:40 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-5 14:35
仲有要定期修葉,老葉會分薄養份,減低開花機會。

多謝指教 你都提醒左我前幾睇過有關post講修葉會增加開花機會   
又問....盆size又會有好大關係嗎? 下面A圖係幾個月前向一位大大得到, 當時有兩朵花, 已自然淍謝, 我換過盆, 呢個盆會太大嗎? 可以幫忙望下 B 至 F 圖盆係咪可以細d會好d? 係咪G圖最適當? 唔好意思我好煩, 感激不盡!!
回復

mooon 發表於 2020-3-6 10:24:18 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-5 13:15
其實AV唔係好需要太多肥,除非你嘅泥土太舊無換。要想多開花,濕度,適當溫度和長時間弱光線爆光至爲重要 ...

多謝指教!! 第一時間想到夜晚入番溫室. 朝早九點幾番到公司放去向東窗邊, 有太陽就睇猛烈與否加遮光. 如此放窗邊到六點幾放工又入溫室. 每一星期淋水 (加1:4000 花寶3號肥) , 咁樣一個月先, 再睇情況. 不過我都不抱期望. 健康就算.
回復

nekotoro 發表於 2020-3-5 14:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-5 10:01
好呀唔該

順便又問下, 你地會點施肥? 我種親都唔會開花..... 其實有得解, 我成日用D弱葉 ...

仲有要定期修葉,老葉會分薄養份,減低開花機會。
回復

rwgplant 發表於 2020-3-5 13:15:15 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-5 10:01
好呀唔該

順便又問下, 你地會點施肥? 我種親都唔會開花..... 其實有得解, 我成日用D弱葉 ...

其實AV唔係好需要太多肥,除非你嘅泥土太舊無換。要想多開花,濕度,適當溫度和長時間弱光線爆光至爲重要
回復

mooon 發表於 2020-3-5 10:01:33 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 14:55
全棵葉同泥都噴,你用番梘水唔使好濃,我2L水都係求其加一兩滴去噴!

好呀唔該

順便又問下, 你地會點施肥? 我種親都唔會開花..... 其實有得解, 我成日用D弱葉去插泥.  不過都想問下你地會點施肥?
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 14:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
全棵葉同泥都噴,你用番梘水唔使好濃,我2L水都係求其加一兩滴去噴!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 13:47:55 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 13:19
不如試吓定期噴BioKill 做預防?

又請教下, 噴biokill做預防, 係成棵噴葉面葉底泥土, 定係噴中心點?  我尋晚知道冇事, 就噴左D番梘水去葉面葉底, 當防蟲, 心理上亦好過D
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 13:19:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:06
今年我種得唔好,成日中蟎,冇晒心機!而且有好多仍左搶救中!
<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

不如試吓定期噴BioKill 做預防?
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:23:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:19
但唔係盆盆一樣,要睇品種架!淺色葉通常唔需要太多光!

icic~  明白明白.
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:19:23 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-4 12:15
wow 多謝你解釋! 明白晒!! 好彩我多角度狂影相.  其實我冇諗過太光, 仲怕唔夠光. 以前我D花 ...

但唔係盆盆一樣,要睇品種架!淺色葉通常唔需要太多光!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:15:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 11:58
你留意下,新出的葉柄變左紅色,新葉顏色又深左,同光照有關!

wow 多謝你解釋! 明白晒!! 好彩我多角度狂影相. 其實我冇諗過太光, 仲怕唔夠光. 以前我D花中過蟎C晒, 所以中心葉一有少少唔妥我就覺得係中蟎. 我本來係因為見自己D AV唔開花, 以為係唔夠光, 見人地室內種好多花但只係照燈, 我就以為我D AV 唔夠光, 於是上黎search下, 見到有位C兄問長期冇花問題, 跟住又見佢問疑似中蟎. 我就好緊張自己果盆AV係咪中蟎, 原來唔係, 亦解答左我D AV並唔係唔夠光反而係太光. 呢度真係好.
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:06:11 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 12:01
難得小雷子咁捧場,咁我今晚揀幾張放上黎啦!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

今年我種得唔好,成日中蟎,冇晒心機!而且有好多仍左搶救中!
回復

12下一頁