返回列表 發新帖

新挑戰組培玉扇錦

作者: taxitang 發表于 2019-10-30 18:05:41
3547 26
lamkaicheung 發表於 2019-10-30 22:33:48 |顯示全部樓層

taxi 兄我又好唔明白,點解次次見啲組培苗都冇根嘅,係咪用營養液養大嗰啲組培苗佢本身唔會出根,就咁可以吸收營養長大,定係店家將啲根剪走晒?
回復

taxitang 發表於 2019-10-30 21:49:45 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-30 20:31
有得加餸,好正呀,108今次又有新成員!
多謝taxi 兄,地址一樣,寄平郵ok㗎!   ...

王子大要有心理準備,兩棵組培苗未硬化,較難養。
小錦玉扇是非組的側芽,較易養,剛脫盆,晾一晚,明天寄
回復

taxitang 發表於 2019-10-30 21:24:02 |顯示全部樓層
車諾比 發表於 2019-10-30 20:29
非排 ,怕自己種唔掂. 不過心思思想知道樓主領悟的心得  ,求教.

互相交流最開心。如果可以的話,最好買硬化了的,較易養,如果是開瓶苗,一、要遇啱好的組培商,品質好,養得大機會大,品質唔好失敗居多。
組培苗,未有根,忌沾水,以下截圖第一張是我在國內寫的,可作參考。第二張是網友的回帖,也非常可作參考,都是近日的。

回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-30 20:31:29 來自手機 |顯示全部樓層

有得加餸,好正呀,108今次又有新成員!
多謝taxi 兄,地址一樣,寄平郵ok㗎!
回復

車諾比 發表於 2019-10-30 20:29:22 |顯示全部樓層
非排 ,怕自己種唔掂. 不過心思思想知道樓主領悟的心得 ,求教.
回復

taxitang 發表於 2019-10-30 20:21:32 |顯示全部樓層

OK
明天寄,是否照舊地址?平邮有冇问题?加送这棵一线玉扇小锦,已養一段時間,有根。有冇興趣?

回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-30 19:37:21 來自手機 |顯示全部樓層
申請‍♂️
回復