多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31876 350
waiting 發表於 2023-6-1 12:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 11:24
象牙宮

都算長得快喎,我仲以前佢都係生長緩慢的。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-1 11:24:32 來自手機 |顯示全部樓層

象牙宮

唔經唔覺啦,相入面就係當年返嚟嘅象牙仔,睇翻啲相已經3年,好彩俾我係園藝館摷翻post過啲相。

呢棵就係喺3年前fred大大送俾我嘅象牙宮,亦係我第一棵嘅塊根植物,初時我都驚佢養唔掂佢㗎,估唔到三年後,可以再次係倒分享一下俾大家睇。
點都好,希望三年又三年喺度同大家分享一下象牙仔動態(無間道)
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-5 09:52:13 來自手機 |顯示全部樓層
猴尾又來花花花
IMG_20220505_094144_4.jpg IMG_20220505_094257_2.jpg IMG_20220505_094128_7.jpg IMG_20220505_094441_6.jpg

好澎湃,勁呀!!  發表於 2023-6-1 14:34
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-4 17:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2022-5-4 15:55
花又大又靚。可以返工前望見開花,真係好。

謝師姐到訪!
希望日後能夠羣生,到開花之時就能夠群情洶湧,來過秒殺大家眼球!
回復

yunge0 發表於 2022-5-4 15:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59
Orange pink

更新前 #259

花又大又靚。可以返工前望見開花,真係好。
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-2 21:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-5-2 20:42
係啊,而且種植物裡種嗜好極之健康。

有幾健康,講嚟聽!
回復

chuyat10 發表於 2022-5-2 20:42:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-2 17:00
本身工作壓力好大,所以種這植物調劑一下,一來,可以舒緩我嘅心情,二來,花開後自不然想來園藝館分享一 ...

係啊,而且種植物裡種嗜好極之健康。
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-2 17:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-5-2 09:13
開心到難以形容,非常理解你心情。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji270c"></span> ...

本身工作壓力好大,所以種些植物調劑一下,一來,可以舒緩我嘅心情,二來,花開後自不然想來園藝館分享一下,加上咁多位志同道合,有說有笑日子都過得快啲!

十郎兄,你覺得係咪嘞?
回復

chuyat10 發表於 2022-5-2 09:13:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59
Orange pink

更新前 #259

開心到難以形容,非常理解你心情。
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-2 08:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-5-1 23:26
賞心悅目,拍得真美!

多謝taxi兄光臨!
近日陰雲天又雨,正好太陽備遮擋,更令朵花充滿咗陽光氣息!
回復

taxitang 發表於 2022-5-1 23:26:14 |顯示全部樓層
Orange pink

更新前 #259

賞心悅目,拍得真美!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-1 20:44:35 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-5-1 15:03
花朵橙中有紅,紅中有橙,很美啊!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
今天的綻放像是為你打氣,加油呀!<span class="emoji emoji1f609[ ...

先謝謝大大經常到訪!
朵花我都覺隻唔錯,加上是橙色,望住就有種似燦爛陽光感覺,再襯埋薄如蟬翼既花瓣,直頭人見人愛,車見車載!
回復

Polly888 發表於 2022-5-1 15:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
Orange pink

一年後,她再度開花,但是見到的也是同往年一樣,只能見到半開,心在想應該今年也是無緣!

花朵橙中有紅,紅中有橙,很美啊!
今天的綻放像是為你打氣,加油呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59:10 來自手機 |顯示全部樓層

Orange pink

更新前 #259
一年後,她再度開花,但是見到的也是同往年一樣,只能見到半開,心在想應該今年也是無緣!
攝22/4/30

每年嘅勞動節,我都好似中咗魔咒,逃唔過勞動嘅厄運都要上班苦幹,今天也不例外!
正好今天也勞動節還是星期天,很多人還在睡夢中,而我就要早起去上...班苦幹,雖然以起床,但眼皮還是在睡夢中狀態,在臨出門前當然點都要去偷望未完嘅心願,去到了一見眼睛都能發亮,真係提神咖啡都唔使飲!
攝22/5/1

終於心願以償,就這樣抱住開心愉快嘅心情去上班!
攝22/5/1
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-21 22:15:58 來自手機 |顯示全部樓層

臥牛

更新前 #163
係時候要講一講呢隻臥牛,呢隻牛牛來自石子小姐,雖然石子近來小在多肉版出現,但係石子嘅植物同樣會出現大家眼前㗎!

呢隻臥牛照顧上就唔難,只需要多啲曬太陽,牛身自然就會肥而厚,還會長出多個小側芽牛寶寶!

唔單止咁樣,臥牛花嘅都幾特別,因為花唔似花果唔似果,望落就好似一粒一粒大腰果!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 07:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-12-8 19:35
其實我覺得大小彩草的構圖好靚,有點似一朵仙人球花, 又有點是百星伴月<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

其實還有未打算搣落嚟分盆住,只係等蘇蝦都長大晒,到時一起爆花場面出現,來個震撼式爆炸!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 07:40:11 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-12-8 19:00
就嚟逼爆
我都唔知點樣分開我盆白星, 生到異形咁.

外型其次最緊要白星健康成長,wait大又佢自然咁生長先,日後等寶寶長大,再搣1粒試試種靚靚!
回復

Polly888 發表於 2021-12-8 19:35:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37
彩草蘇蝦

更新前 #260

其實我覺得大小彩草的構圖好靚,有點似一朵仙人球花, 又有點是百星伴月
回復

waiting 發表於 2021-12-8 19:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37
彩草蘇蝦

更新前 #260

就嚟逼爆
我都唔知點樣分開我盆白星, 生到異形咁.
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37:10 來自手機 |顯示全部樓層

彩草蘇蝦

更新前 #260
久別小彩草,經過一段時間逐漸咁成熟,還長出很多很多小...蘇蝦,如果唔搣啲蘇蝦出嚟,估計發展落相信大家都會諗到!

彩草小蘇蝦以經有幾粒標根,呢個情況最好就係搣佢落嚟,揾盆另外種開,話晒有根黐住,服盆嘅能力唔洗我..多講都知會好快,咁樣種落去好快又會多幾盆玩!

回復