天台種乜東東

作者: BanbieChan 發表于 2008-5-29 23:02:32
888509 162
ChrisTsui 發表於 2008-9-1 02:08:09 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-31 16:07 發表
nuage 教我整嘅生木瓜沙律add6icon add6icon  add6icon
想知點整add3icon 睇呢度啦
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=18405

嘩~好勁呀!
你個木瓜擺咗咁多日都冇熟咩?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 11:00:20 |顯示全部樓層
斑比,會唔會係西印度櫻桃呀?
我有本書有圖片,啲葉&果望落去幾似~
或者問吓花園仔,佢以前種過~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 12:05:05 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-2 11:08 發表
係喎!車厘子只在美國能種得到,在國內要食車厘子,是進口貨,貴到人民幣70-80元/磅。
以我孤陋寡聞所知,暫時只有美國的泥土能種到,所以很貴。今年因通脹升到$40多元/磅呢!有時在百佳做特價都要$39.90/磅。所以理應在香港買不 ...

傻豬豬,
日本都有車厘子,每年6月至7月中左右,北海道有好多果園比遊客入去即摘即食,入場費只係百零蚊港幣左右~
果園好大,品種好多,我上次同7個朋友入去,玩咗一個鐘,一路影相一路食,行咗好耐都行唔晒成個果園~
食完車厘子後,結果大家飽到食唔落晏,簡直係超值~
香港既日式超市,都有日本車厘子賣,但係好鬼貴~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 12:07:20 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-2 11:28 發表
Chris、傻豬豬 西印度櫻桃個帖,我有睇過D果果同D葉,唔係好似架 ,你哋睇下
佢條「抦」好短,D葉圓圓哋,同呢por唔同樣架
60048 ...

咁要搵高人指點啦~
我都想知係乜嘢嚟~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 15:26:05 |顯示全部樓層
斑比,
不如開個新帖問~
新帖多人睇~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 19:29:45 |顯示全部樓層
阿晴係呢度既通天曉~
有乜疑問,搵阿晴啦~
佢都幫我解開o左幾個謎底~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:52:31 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-3 10:05 發表
記憶中好似係夏天先結桑子,秋天會黃葉,冬天會落葉!但又好似唔會落晒!

我o個棵桑樹最近已經黃葉&甩葉,好似早咗d~
希望唔係死~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 11:04:31 |顯示全部樓層
多謝貓貓&阿飛既心得~

斑比,
因為我成日種死啲植物,所以一見植物甩葉,枯幹,我就擔心係咪死期到~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 15:18:06 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-4 14:56 發表
農夫、阿宜、angelpui 你哋睇下
唔酸架 ,不過冇乜味

斑比,
你隻楊桃賣相幾可愛~
自己種既o野,就算冇乜味,心理上既滿足可以作補償~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-19 12:48:16 |顯示全部樓層
斑比,
好叻呀,又有橙又有豆又有茄子~
我都要比心機種多d瓜瓜菜菜豆豆,我屋企既收成得指天椒&香草,唔可以當餸食~
哈哈,比我盆比雨淋到dup晒頭既簕杜鵑你睇呀~

今朝比雨打到垂頭喪氣~

今朝比雨打到垂頭喪氣~

8月31日影既,當時僅有既花都比鸚鵡吹甩埋,我即刻落磷肥~

8月31日影既,當時僅有既花都比鸚鵡吹甩埋,我即刻落磷肥~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-19 16:43:05 |顯示全部樓層

哈哈~搞成咁呀~
唔緊要,我仲有大把,我去開荃灣拎比你,或者可以約埋惡"依"(唔識打呢個字)一齊黎探你~
我種o個d好多都係咁,依家試緊隻新泥,希望可以好d~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-20 01:02:11 |顯示全部樓層
雲雲
我o個盆勒杜鵑今日比雨淋,垂得滯,好天時會好樣啲架~

斑比
你盆勒杜鵑好多花喎~
但係點解會甩色既?
我盆係先開白花,三兩日後慢慢滲出粉紅色~

真係好啦 我都三個都種同一隻色~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-21 02:28:09 |顯示全部樓層
原帖由 惡姨 於 2008-9-19 21:10 發表
好啊, 一齊去班比個天台, 一於齊齊收割, 收到幾多攞幾多返屋企, he he he, 下次收穫就係玩具南瓜同白肉苦瓜喇......."正"

哈哈~呢個建議都幾好~
希望唔好比米奇捷足先登~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-23 16:00:42 |顯示全部樓層
o岩o岩食完橙,好快又有提子食~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-24 00:42:20 |顯示全部樓層
好o野~一返黎就有提子做宵夜~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-25 21:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 惡姨 於 2008-9-25 21:03 發表
嘩..哈哈....................   嘩..哈哈....................   嘩..哈哈....................  嘩..哈哈.................... 嘩..哈哈.................... 嘩..哈哈........... ...

恭喜惡姨~
有田有地,想種乜菜都得lu~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-27 15:35:02 |顯示全部樓層
斑比,
你d夜香花近況如何呀?
我尋晚返屋企,見我o個pual開o左好多花,好香呀~
打風前一日都唔見有花,打完風忽然快高長大兼有花,都算意外收穫~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-27 21:33:34 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-9-27 16:08 發表
斑比, Christsui
我果株辣椒苗"椒"左喇  好在仲有1株未"椒"

hi 小寶,
就算另一盆都"椒"埋都唔緊要架,我仲有d劫後餘生既小小小苗~
仲有呀,尋晚發現母株有一粒已經好熟既椒,等佢熟到就黎跌落黎時取種子,發芽率係100%~
一粒椒有十幾粒種子架,仲有好多未熟既椒,種子源源不絕~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-27 21:38:26 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-27 16:35 發表
Chris  http://a5556.myweb.hinet.net/msn/s_word/sw%20(202).gif小寶http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(35).gifhi夜香花之前就開咗o好o多花http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(3 ...

斑比,
hot lemon我諗住11月至種呀,等佢出幾塊葉至拎比你o丫~
下次比住盆祕魯紫你先啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-28 14:13:11 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-28 09:24 發表

Chris早晨呀http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(17).gif祕魯紫辣椒唔使http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(135).gif
比我喇http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw ...

哈哈~
有奇蹟呀~
回復