我的傷

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-24 09:03:15
13612 189
jellyfishy 發表於 2011-1-27 08:47:11 |顯示全部樓層

今日是受傷第七天, 我想分享少少野, 在此留個記錄, 等第日痊癒後, 不會俾人話我老作.
自受傷後, 我每天都有記錄低康復進展和身體情況.
回家三天了, 這幾天發現一些有趣情況:
1. 我只有膝蓋位有傷, 但每晚11.30pm左右開始, 整隻痛腳會水腫, 第一晚我沒留意, 去到 1am, 發現隻腳很重, 原來成隻腳變左大蘿蔔, 好驚, 即刻去睡. 第二朝睡醒時, 隻腳會回復原狀, 只剩膝蓋位少少腫. 之後每晚都留意這個情況, 好有趣, 總之去到11.30pm左右, 腳就開始水腫, 像催促我快點上床睡.

2. 每朝起床, 左邊pat pat 近尾龍骨有舊肉好痛, 好似撞落地一樣痛, 轉身又痛, 坐起身又痛, 但明顯只是肉痛, 沒有骨痛. 我細心回想, 好肯定我之前是沒有dun親patpat的, 在醫院那幾天也沒有這個情況.  之後練習行路, patpat肉痛問題會減輕到唔覺痛. 總之只有每朝起床個下最痛, 痛到哎哎聲~

3. 昨天起床, 痛腳的腳根骨後方有舊肉有點痛, 少少痛, 我無理, 諗住可能呢幾日就住行路, 所以疲勞掛. 今天起床, 哎呀, 又係好似patpat肉痛一樣, 好彩腳根肉少, 行一陣, 舊肉就無痛喇.
我又回想, 昨天少了很多步行練習, 又沒乜出街, 理應腳根不會點痛, 但今日仲痛過昨日... 很奇.

我有問過醫生, 他說我的根骨回到適當位置, 附近的肉未慣, 所以就會痛, 多做鬆弛肌肉的運動, 慢慢行練習多d, 讓肌肉移番正位置, 痛就會隨之消失.

好喇, 講左咁多, 可能有朋友會覺得我傻左, 為免傷和氣, 我未必回應. 嘻... 唔好意思, 我都係想大家開心啫~~)
回復

poon6000 發表於 2011-1-28 09:13:15 |顯示全部樓層
近尾龍痛可大可小,一唔小心手尾長.....................
DSCN8660 (Large).JPG
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-28 10:43:38 |顯示全部樓層
條骨無痛,只是肉痛。
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-29 00:59:16 |顯示全部樓層
睇完晒,好可怕~
想起我上年跑跑步機唔知累...跑完無事但第二日開始痛都未知有事~
再跑~第三日起唔到身,軟骨有事,足足痛左2個月....步步都好痛>.<~

Anyway~Support U !!!^^
重有呀,唔好飲奶(有需要我有醫學文獻)!愈飲愈衰架!記得!
食菜就係最好架啦!食多D,好快D^^
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-7 09:50:59 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-29 00:59
睇完晒,好可怕~
想起我上年跑跑步機唔知累...跑完無事但第二日開始痛都未知有事~
再跑~第三日起唔到身,軟 ...

我無飲奶呀,我淨係會用d奶來整手工皂~ 

就快3星期,update 下個情況先.
現在可以用一支tuktuk周街行,呢2日開始可以慢慢順著上樓梯,好開心,唔洗行一步停一步.
不過落樓梯就未得~

初二開始,坐得耐訓得耐的話,隻腳d傷口位都幾痛,好似硬晒唔郁得咁,所以坐著都要keep住郁腳,睡覺又要不時郁腳,郁腳已成為習慣~~
回復

royma 發表於 2011-2-7 10:07:00 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

可以用蘆薈輕輕按摩.
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-7 10:26:55 |顯示全部樓層
royma 發表於 2011-2-7 10:07
回復 jellyfishy 的帖子

可以用蘆薈輕輕按摩.

我無蘆薈呀~ 得jojoba oil 和冬青之類的膏.
唔理喇~ 好過無啦~
回復

vivi2009 發表於 2011-2-7 11:55:54 |顯示全部樓層
睇完晒,你一d都唔傻,冬青膏係醫院常用啦,身體受傷,自然需要時間康復,唔可以心急呢!
祝你兔年行好運,心想事成,身體健康,青春常駐
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-8 08:46:18 |顯示全部樓層
vivi2009 發表於 2011-2-7 11:55
睇完晒,你一d都唔傻,冬青膏係醫院常用啦,身體受傷,自然需要時間康復,唔可以心急呢!
祝你兔年行好運,心想事 ...

新年快樂呀~~ 多謝你支持呀~~

呢輪搽多左油和膏, 攪到床單都一陣味, 要勤d洗~~  

好消息, 昨天醫生check 過, 話我傷口埋得好好, 又讚我有運動, 膝蓋附近肌肉實實淨, 可以行行企企打下波喇~~~ 哈哈哈~~~ 開心到我未出診所都哈哈大笑~~    

不過昨日開始, 要練屈膝之類的動作, 痛到喊. 醫生說是正常, 要忍痛訓練, 唔怕痛, 好快可以跑跑跳跳!!!  

好大目標~~~  我今早7am 已開始練習屈膝, 雖然真係好痛, 但想起好快可以去玩, 就好開心~~~ 又笑又喊, 哈哈~~~
回復

貓后 發表於 2011-2-8 10:10:00 |顯示全部樓層
水母加油丫,我哋等你一齊玩架
回復

wct119 發表於 2011-2-8 10:55:13 |顯示全部樓層
水母,新年快樂!
祝你身體健康,早日康復,美貌更勝從前.

加油!
回復

luckyman 發表於 2011-2-8 11:16:34 |顯示全部樓層
水母加油丫
回復

yen 發表於 2011-2-8 11:20:51 |顯示全部樓層
水母加油呀!
祝你年年健康,日日美麗!
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-8 16:50:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-8 08:46
新年快樂呀~~ 多謝你支持呀~~

呢輪搽多左油和膏, 攪到床單都一陣味, 要勤d洗~~   

大笑大喊先係你真性情 ,不過都要適可而止
祝早日康復
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-8 16:59:58 |顯示全部樓層
多謝大家鼓勵呀~~ 醫生話我好快會放完病假,"扮退休全職主婦”的生活好快要完喇~~

開工後,就無咁多機會上來呢樹吸收大家的正能量了~
回復

tongtony 發表於 2011-2-8 17:47:03 |顯示全部樓層
妳需要的是支持!我精神上給妳!100個!支持!支持!支持!支持!支持!支持!支持!...............支持水母!
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-8 18:45:57 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-2-8 17:47
妳需要的是支持!我精神上給妳!100個!支持!支持!支持!支持!支持!支持!支持!...............支持水母! ...

仲以為你copy and paste 100個支持咁攪笑添~
回復

貓后 發表於 2011-2-8 18:50:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-8 18:45
仲以為你copy and paste 100個支持咁攪笑添~

我哋好支持你架 加油丫
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-8 18:53:40 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-2-8 18:50
我哋好支持你架 加油丫

yeah~ 謝謝~
我今日好重本,用有機冷壓椰油,有機冷壓extra virgin olive oil 和有機冷壓酪梨油打左底全牛乳皂,希望成功,可以俾你開業用~
回復

貓后 發表於 2011-2-8 18:57:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-8 18:53
yeah~ 謝謝~
我今日好重本,用有機冷壓椰油,有機冷壓extra virgin olive oil 和有機冷壓酪梨油打左底全 ...

我收到你對我的支持丫,我會努力丫,
回復