我的迷岩Lisa女王與它的子民,2020年重新出發(#187&188,26/5更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-3-13 13:39:29
14494 199
小雷子 發表於 2019-8-9 10:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-9 10:41
今年有幸小雷子大大搞咗幾個迷岩比賽,其中之一有這種snow white x sweet devil,圖中不是比賽那棵,但見目 ...

小雷子有幸得到才子出手種,真係熱鬧非常又學到好……多……嘢!之後嘅日子,還要你出心出力,種出有香味嘅迷岩!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-9 10:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-9 10:50
小雷子有幸得到才子出手種,真係熱鬧非常又學到好……多……嘢!之後嘅日子,還要你出心出力,種出有香味 ...

如果種出有臭味嘅迷岩就送哂俾雷大你享用
回復

小雷子 發表於 2019-8-9 10:58:03 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-9 10:55
<span class="emoji emoji1f602"></span>如果種出有臭味嘅迷岩就送哂俾雷大你享用<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

相信才子係有品味嘅人,你唔會……………………遺臭萬年!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-16 14:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
這棵係 Sinn. SimSim Dreamland Var.,當然是賣家自己說,開出嘅兩朵花,一朵似 SimSim Dreamland, 另一朵却似 SimSim Pixie Dust,咁我就當係擁有兩品種喇

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2019-8-16 16:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-16 14:21
這棵係 Sinn. SimSim Dreamland Var.,當然是賣家自己說,開出嘅兩朵花,一朵似 SimSim Dreamland, 另一朵 ...

才子!原來你又收埋棵靚花!
B大大可能會鐘意!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-16 16:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-16 16:28
才子!原來你又收埋棵靚花!<span class="emoji emoji1f60e"></span>
B大大可能會鐘意!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

B大有類似,佢想會話我知雷大,用這棵做授粉材料如何呢?
回復

小雷子 發表於 2019-8-16 16:55:44 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-16 16:54
B大有類似,佢想會話我知雷大,用這棵做授粉材料如何呢? ...

出手啦…………要有香味!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-16 17:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-16 16:55
出手啦…………要有香味!<span class="emoji emoji1f60e"></span>

試下啦,唔知得唔得㗎
回復

小雷子 發表於 2019-8-16 17:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-16 17:00
試下啦,唔知得唔得㗎

有才子,有希望!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-16 17:04:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-16 17:02
有才子,有希望!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

你靠害,好大....大壓力,唞...唔...到氣
回復

小雷子 發表於 2019-8-16 17:07:38 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-16 17:04
你靠害,好大....大壓力,唞...唔...到氣

冇壓力點會有動力!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-16 17:13:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-16 17:07
冇壓力點會有動力!<span class="emoji emoji1f618"></span>

壓都壓扁,仲點動得到我玩下算,得就招積,唔得就懶得戚
回復

小雷子 發表於 2019-8-16 17:14:47 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-16 17:13
壓都壓扁,仲點動得到我玩下算,得就招積,唔得就懶得戚 ...

你玩曬啦!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-21 13:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
Simsim Dreamland 變異種又多開一朵,這朶似 dreamland
回復

rwgplant 發表於 2019-8-21 13:45:57 來自手機 |顯示全部樓層
之前這盆Sinn. Fu's  Purple Knight 生長得麻麻,我將老枝剪掉,讓它重新生長,估唔到細細棵就有花睇
回復

rwgplant 發表於 2019-8-21 13:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
21/8 Sinn. HCY's Aries牧羊座又一次開花,今次比上次大朶,開心
回復

rwgplant 發表於 2019-8-22 10:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
22/8 早晨 Sinn. 'Ivan' 同各位say Hi
回復

chuyat10 發表於 2019-8-22 13:01:44 來自手機 |顯示全部樓層

都係中意你以前爆花嗰D,好有架勢好熱鬧。
60_1821_0 (1).jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-8-22 15:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-22 13:01
都係中意你以前爆花嗰D,好有架勢好熱鬧。

哥哥,這是上一代Lisa女王嘅遺照,令人懷念,依家新女王仲係細,所以王國無以前咁興旺,子民都無以前多花
其實,我衹是記錄開初花時嘅情況,一般還未爆花,有爆花時再更新,多謝提點
回復

chuyat10 發表於 2019-8-22 16:33:51 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈!原來改朝換代了。等睇新皇發威。
回復