我的迷岩Lisa女王與它的子民,2020年重新出發(#187&188,26/5更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-3-13 13:39:29
14480 199

一個多月前買AV苗,唔覺意執錯,就成為我的第一棵 從3片小葉長到開花,好開心
小雷子 發表於 2019-3-13 14:05:14 來自手機 |顯示全部樓層
Lisa姐你都攪得掂,其他迷岩更容易!種AV,又加返迷岩,你個花園將會百花齊放!
回復

rwgplant 發表於 2019-3-13 14:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-13 14:05
Lisa姐你都攪得掂,其他迷岩更容易!種AV,又加返迷岩,你個花園將會百花齊放!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

多謝小雷子,但我對迷岩唔熟,現在剛開始,準備收集其他品種
回復

小雷子 發表於 2019-3-13 14:28:44 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-13 14:18
多謝小雷子,但我對迷岩唔熟,現在剛開始,準備收集其他品種

多D留意分享版!成日有分享架!手快有,手慢就冇!
回復

rwgplant 發表於 2019-3-13 14:29:02 來自手機 |顯示全部樓層
這張是近照,最初開嘅兩朶唔係半重瓣,後來開嘅就係

評分

查看全部評分

回復

471242945 發表於 2019-3-13 16:53:13 |顯示全部樓層
花色靓!用几大盆种?
回復

rwgplant 發表於 2019-3-13 17:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
471242945 發表於 2019-3-13 16:53
花色靓!用几大盆种?

多謝!係細盆,盆口直徑係9cm、盆高就12cm
回復

471242945 發表於 2019-3-16 12:02:08 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-13 17:02
多謝!係細盆,盆口直徑係9cm、盆高就12cm

多谢指教!

唔使客氣!  發表於 2019-3-16 12:18
回復

rwgplant 發表於 2019-3-24 13:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
今日影嘅,Update一下棵花,不過已經有幾朶脫落,其實會唔會佢自巳授粉結果呢?

評分

查看全部評分

回復

rwgplant 發表於 2019-3-30 14:07:06 來自手機 |顯示全部樓層

我幫Lisa揾個伴,唔使得佢一支獨秀

評分

查看全部評分

回復

sammiesiu 發表於 2019-4-2 23:25:06 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀,我都係新手要多多向你學習
回復

rwgplant 發表於 2019-4-3 14:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-4-2 23:25
好靚呀,我都係新手要多多向你學習

迷岩我都係初初養,無咩經驗
其他大大養得好又養得多,我依家跟佢地學野
回復

rwgplant 發表於 2019-4-5 13:33:21 來自手機 |顯示全部樓層
又同Lisa揾多兩個伴,要强大Lisa姐嘅王國
回復

rwgplant 發表於 2019-4-8 15:50:55 來自手機 |顯示全部樓層
再為lisa揾到這個嬌小玲瓏,我很喜歡的,它叫quasar
回復

rwgplant 發表於 2019-4-8 15:52:50 來自手機 |顯示全部樓層
之前它很弱,養了一陣,終於有回報,開了兩朵
回復

小雷子 發表於 2019-4-8 17:51:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-8 15:52
之前它很弱,養了一陣,終於有回報,開了兩朵<span class="emoji emoji1f601"></span>

好勁喎!棵棵都有咁多花,露養定室內種?有冇心得同大家分享下……例如用咩肥……光照幾耐?
回復

rwgplant 發表於 2019-4-8 18:12:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 17:51
好勁喎!棵棵都有咁多花,露養定室內種?有冇心得同大家分享下……例如用咩肥……光照幾耐?我係迷岩新手,衹係用AV手法養佢地,一般都係用燈照,天氣涼就照耐D,6至8個小時,依家開始熱就減到4個鐘,肥料都係AV肥,plantm??e紫羅蘭液肥,一樣少肥定期加囉,其他都係E度學。
回復

小雷子 發表於 2019-4-8 18:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-8 18:12
<span class="emoji emoji263a"></span>我係迷岩新手,衹係用AV手法養佢地,一般都係用燈照,天氣涼就照耐D,6至8個小時,依 ...

唔該晒!所以話新手好快變高手!
大家可以參考下!
回復

rwgplant 發表於 2019-4-8 18:43:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 18:23
唔該晒!所以話新手好快變高手!<span class="emoji emoji1f60f"></span>
大家可以參考下!

點解你唔講高手變新手啫,我會開心D
回復

小雷子 發表於 2019-4-8 18:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-8 18:43
<span class="emoji emoji1f605"></span>點解你唔講高手變新手啫,我會開心D<span class="emoji emoji1f601"></span>

我會比個機會你大顯身手!
<遲啲話你知!>
回復