我的迷岩Lisa女王與它的子民,2020年重新出發(#187&188,26/5更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-3-13 13:39:29
14482 199
rwgplant 發表於 2019-5-18 21:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
Update一下棵Aino,唔知是不是天氣熱,D花開得有些不一樣
回復

rwgplant 發表於 2019-5-18 21:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. 'Isa's Valse Billante同上面嘅Aino一樣花開第二次,同樣跟上次有些不同,還有一朶掉頭開

評分

查看全部評分

回復

rwgplant 發表於 2019-5-22 16:06:30 來自手機 |顯示全部樓層
不經不覺我種植迷岩已5月有餘,我嘅女王Lisa已經開到荼蘼花事了,喺時侯要傳位俾下任女王,由於新女王Lisa年時尚小,所以由我暫代攝政王,從今日開始,更改年號為"零和",與日皇同日光輝。
請各位一睹新女王風釆。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-22 16:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
喺新女王時代,第一位登場係佢: Sinn. HCY's Gemini

評分

查看全部評分

回復

faye07 發表於 2019-5-22 19:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-9 13:18
Sinn. Raspberries N cream 都幾特別,仲係半重瓣添

泥泥隻好特別好靚

謝謝賞花,呢隻花大又特別,我也很喜歡  發表於 2019-5-22 19:21
回復

chestnut007 發表於 2019-5-22 19:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-22 16:06
不經不覺我種植迷岩已5月有餘,我嘅女王Lisa已經開到荼蘼花事了,喺時侯要傳位俾下任女王,由於新女王Lisa ...

你讀中文的麼?可否引經據典解釋一下「荼蘼花事」?讓我們學種花之餘,又提升中文水平。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-22 19:47:23 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-5-22 19:36
你讀中文的麼?可否引經據典解釋一下「荼蘼花事」?讓我們學種花之餘,又提升中文水平。 ...

我唔係讀文科,我讀C片㗎。
E句我抄林夕,又響google度查到大概嘅意思係:
宋代王淇的《春暮遊小園》詩:「一從梅粉褪殘粧,塗抹新紅上海棠,開到荼蘼花事了,絲絲天棘出莓牆」,「開到荼蘼花事了」意思是荼蘼花開時已屆初夏,春天已到盡頭,比喻某事已到尾聲。

栗子小姐梗係喜歡夕爺。

熟讀夕詞三百首,唔會唱歌也會偷!  發表於 2019-5-22 19:58
回復

rwgplant 發表於 2019-6-3 12:52:47 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. 'HCY's Persephone 係我由小球開始養到開花,之前聽某大大講過係中岩,但又有人話係迷岩,搞到我胡塗哂。
回復

rayray66 發表於 2019-6-3 13:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-3 12:52
Sinn. 'HCY's Persephone 係我由小球開始養到開花,之前聽某大大講過係中岩,但又有人話係迷岩,搞到我胡塗 ...

我之前只係兩朵兩朵開,無你開得咁多
回復

rwgplant 發表於 2019-6-3 13:26:54 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2019-6-3 13:21
我之前只係兩朵兩朵開,無你開得咁多

我覺得同小球球儲得夠唔夠營養有關,我有啲其他衹係開得一兩朶就唔開,佢地小球球都係比較細^v^
回復

rwgplant 發表於 2019-6-13 14:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
雖然Sinn. 'HCY's Persephone又叫春神,但夏天一樣可以盛放
回復

ymbonitawong 發表於 2019-6-13 21:29:15 來自手機 |顯示全部樓層
你地種得好靚,好有心機

多謝欣賞[emoji]1f604[/emoji]  發表於 2019-6-13 21:30
回復

ymbonitawong 發表於 2019-6-13 21:33:56 來自手機 |顯示全部樓層
ymbonitawong 發表於 2019-6-13 21:29
你地種得好靚,好有心機 <span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>

我現在先開始學種,唔知要幾耐先儲到咁多品種,我要加油
回復

rwgplant 發表於 2019-6-13 21:46:08 來自手機 |顯示全部樓層
ymbonitawong 發表於 2019-6-13 21:33
我現在先開始學種,唔知要幾耐先儲到咁多品種,我要加油

我都係逐啲逐啲收集,多啲留意分享版,好多大大們分享
回復

ymbonitawong 發表於 2019-6-14 13:54:22 來自手機 |顯示全部樓層
多謝提醒,我會留意分享,在這裡都多謝各位師兄師姐分享
回復

rwgplant 發表於 2019-7-18 17:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
點解牧羊座開雙色花,基因唔純?
回復

rwgplant 發表於 2019-7-18 18:05:38 來自手機 |顯示全部樓層
無名紫,多得雷大搞比賽,其中一朵花係半重瓣

評分

查看全部評分

回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 17:11:46 來自手機 |顯示全部樓層

我嘅迷岩王國都靜咗好耐,佢地終於肯再陸續露面,今次'春神'先降臨人間
比原來長高了許多,怪唔得有人話它係中岩,一如既住容易多花綻放
回復

rwgplant 發表於 2019-8-9 10:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
今年有幸小雷子大大搞咗幾個迷岩比賽,其中之一有這種snow white x sweet devil,圖中不是比賽那棵,但見目前所有人手中花苗,仍未能突破產生變異,有些可惜,運氣至唯重要
回復

rwgplant 發表於 2019-8-9 10:47:18 來自手機 |顯示全部樓層
這種叫Sinn. Nora's Ture Love,我今天9/8早晨終於遇到真愛喇,剛剛綻放未能全開,過幾天再補相,我比較喜愛白系嘅迷岩,各位花友有分享時記住話我知
回復