我的迷岩Lisa女王與它的子民,2020年重新出發(#187&188,26/5更新中)

作者: rwgplant 发表于 2019-3-13 13:39:29
14444 199
rwgplant 發表於 2019-8-23 11:17:02 來自手機 |顯示全部樓層
23/8 今朝這棵Sinn. JKL's Starry Night 一開就3朵,不過始終啲花型細

評分

查看全部評分

Firewood 發表於 2019-8-25 11:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-23 11:17
23/8 今朝這棵Sinn. JKL's Starry Night 一開就3朵,不過始終啲花型細 ...

靚喔。。點解可以生得咁矮?!
rwgplant 發表於 2019-8-25 12:43:18 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-8-25 11:59
靚喔。。點解可以生得咁矮?!

迷岩需要較長時間受光,但光嘅強度又不可以太強,如果你俾到佢10鐘頭左右光照,就可避免長得太高,另外水份控制一下,不要太濕或太乾
rwgplant 發表於 2019-8-31 01:24:12 來自手機 |顯示全部樓層
Cal姐睇14樓
rwgplant 發表於 2019-9-1 15:32:42 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. HCY'S Aries 牧羊座在21/8已經開了第一朶,所以更新一下現在狀況
rwgplant 發表於 2019-9-1 15:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
這盆是Sinn. SRG's Wild Cherry,其實已經開到尾,我忘了替它拍照,今天有時間馬上補拍
rwgplant 發表於 2019-9-1 15:42:20 來自手機 |顯示全部樓層
曾經有人話我係'白花控',我的確較喜歡秀麗清雅多些,這盆 Sinn. Sky High Spot 是和某位花友交換小苗得到的,原以為是純白色,開了花發覺還是帶些粉色在中心部分
rwgplant 發表於 2019-9-1 16:02:21 來自手機 |顯示全部樓層
順便再更新這盆Sinn. HCY's Persephone長開長有,一層開完又一層,已經越長越高,仍然不斷有朶冧出現
JM2018 發表於 2019-9-1 17:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-1 15:42
曾經有人話我係'白花控',我的確較喜歡秀麗清雅多些,這盆 Sinn. Sky High Spot 是和某位花友交換小苗得到 ...

恭喜才子開到白色花花,送上今天開的白色風雨蘭,雖然不是苦苣苔種植物,真的打風就開花!

風雨蘭我未種過^v^  發表於 2019-9-1 19:26
Calico 發表於 2019-9-1 17:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-1 17:21
恭喜才子開到白色花花,送上今天開的白色風雨蘭,雖然不是苦苣苔種植物,真的打風就開花! ...

原來大頭仔郗有種風雨蘭,我舊年都有種呀,今天冇種喇,收過種子未?
JM2018 發表於 2019-9-1 17:56:31 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-1 17:50
原來大頭仔郗有種風雨蘭,我舊年都有種呀,今天冇種喇,收過種子未?

我都係第一次種,是花友分享的球莖,不是種子!
Calico 發表於 2019-9-1 18:00:38 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-1 17:50

花朵枯咗,自己會結子,熟了自已售爆開,但種子種植,畤間會很長。我收了的種子都不會種。

B17
candida不育的,授粉都結唔到果!  發表於 2019-9-21 12:53
Cal姐係種子控^v^  發表於 2019-9-1 19:27
rwgplant 發表於 2019-9-21 12:27:16 來自手機 |顯示全部樓層
我這盆Sinn. Isa's Valse Brillante一直都係開有紫色嘅花,但今次開白色,原來這品種係會開出兩個花款,又幾得意!

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-9-21 12:57:51 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-21 12:27
我這盆Sinn. Isa's Valse Brillante一直都係開有紫色嘅花,但今次開白色,原來這品種係會開出兩個花款,又 ...

呢隻花形似長筒
rwgplant 發表於 2019-9-21 13:11:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-21 12:57
呢隻花形似長筒

B大,你梗係覺得佢似長筒花 Ach 'Ambroise Verschaffelt' ?
小雷子 發表於 2019-9-21 13:16:18 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-21 13:11
B大,你梗係覺得佢似長筒花 Ach 'Ambroise Verschaffelt' ?

呢隻紫色,邊度似呢?

俾D想象力就似(∩▽∩)  發表於 2019-9-21 13:53
B17 發表於 2019-9-21 13:35:00 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-21 13:11

白色長筒,唔記得名字lu
小雷子 發表於 2019-9-21 13:52:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-21 13:35
白色長筒,唔記得名字lu

長期失憶!
Firewood 發表於 2019-9-21 22:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-21 12:27
我這盆Sinn. Isa's Valse Brillante一直都係開有紫色嘅花,但今次開白色,原來這品種係會開出兩個花款,又 ...

每年唔同温度。。令基因變異
rwgplant 發表於 2019-9-24 11:19:59 來自手機 |顯示全部樓層

24/9,晨早起來清新開朗,點解? 因為一早起來時 迷岩'小清新' 為我開了3朵花,但是小清新為什麼沒有英文名啊?