10蚊雞(更新開花照112樓)

作者: taxitang 發表于 2009-12-4 23:43:03
23873 115
mrssiu 發表於 2012-7-15 18:29:03 |顯示全部樓層
好了,適應了又渡過炎夏,冬天又給你好花!
回復

taxitang 發表於 2012-7-15 23:15:51 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2012-7-15 18:29
好了,適應了又渡過炎夏,冬天又給你好花!

冬天未得住,明年才會開花。
回復

taxitang 發表於 2012-7-16 22:38:09 |顯示全部樓層
myaisha0435  請問一下, 我有一盆 開花中, 要換盆的話 是不是要等佢開完花先換呀 ???  發表於 13 小時前

如無必要,通常等待開完花,天氣冇咁熱才處理換盆、分株等。
回復

ahhahha 發表於 2012-7-17 10:52:57 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2012-7-14 23:34
很多新的蘭友時常問用什麼植料種蘭花,其實亦好多資深蘭友解答看環境而定,的而且確,當養到某一階段,而又 ...

我有盤都係開完花, 而家生緊d葉出黎...我都想換盤...係咪通常係summer生葉的呢? 未試過用蘭石..今次或者試下唔用水苔, 用蘭石..
回復

taxitang 發表於 2012-7-17 16:31:06 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2012-7-17 10:52
我有盤都係開完花, 而家生緊d葉出黎...我都想換盤...係咪通常係summer生葉的呢? 未試過用蘭石..今次或者 ...

市場蝴蝶的週期性好有規律,開完花後小休,跟著長新葉,出新根,到秋天末,冬天頭咁上下,停上長葉,跟著會從葉與葉之間,慢慢抽出花梗,經歷四,五個月之久,靚花再現,

植料用水苔或蘭石要看環境和掌握,
回復

ahhahha 發表於 2012-7-17 20:05:58 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2012-7-17 16:31
市場蝴蝶的週期性好有規律,開完花後小休,跟著長新葉,出新根,到秋天末,冬天頭咁上下,停上長葉,跟著 ...

過幾日換盤先..謝謝!!
回復

elsaay2006 發表於 2012-7-23 11:45:46 |顯示全部樓層
請問一下, 我有一盆蝴蝶蘭出了新根但在根尖長了黒点就枯了.怎算?

回復

taxitang 發表於 2012-7-25 23:59:05 |顯示全部樓層
elsaay2006 發表於 2012-7-23 11:45
請問一下, 我有一盆蝴蝶蘭出了新根但在根尖長了黒点就枯了.怎算?

請問用什麼植料栽種,看見葉底皺晒,缺水。
提議兩種方法參考。
第一種:比較簡單,上芒板或樹皮,如果一日之中早晚都有時間噴水,可以唔駛水苔,直接將蝴蝶蘭倒轉放在芒板上,早晚檢查是否乾了,乾了噴水,水壺可加B1,要施達的比較好,噴透芒板及植株,放在陰涼通風位置,正常好快出新根。
記住將植株倒轉,可避免中間積水

第二種:膠盆配靚水苔,記住靚水苔都要六七次水,過多幾次都唔怕,盆底放發泡膠,水苔包實d根後放入盆中再壓實水苔,一樣放在陰涼通風位置,每次乾透才淋水,一樣可以加d B1。
如果冇位置通風,就要好似我咁樣用蘭石,不過生長冇咁好。

回復

elsaay2006 發表於 2012-7-27 00:56:19 |顯示全部樓層

謝謝taxi tang 此胡蝶蘭我已養了半年用水苔,見它出了佷多根本來很高興但很快就見根尖有小黑點跟著就枯了但又不停再出新根又再枯萎我每天都有給水但不知為何仍缼水
回復

tpdsd 發表於 2012-7-27 12:53:21 |顯示全部樓層
想請問,水苔點解要過六七次水?
回復

taxitang 發表於 2012-7-27 17:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
elsaay2006 發表於 2012-7-27 00:56
謝謝taxi tang 此胡蝶蘭我已養了半年用水苔,見它出了佷多根本來很高興但很快就見根尖有小黑點跟著就枯了但 ...

大大你唔係講真的嗎!每天都給水,用水苔栽種,而且每天都給水,
問題出在這處
回復

taxitang 發表於 2012-7-27 21:07:37 |顯示全部樓層
tpdsd 發表於 2012-7-27 12:53
想請問,水苔點解要過六七次水?

水苔雖然經過高溫消毒,但消毒主要是剎菌,至於水苔原材料要經過很多程序,包括化學處理,才能包裝出售,有冇發覺浸水苔的水初時是褐啡色,過多幾次水就比較清,有時會發現新根長出,但不會鑽入水苔,而且剛剛掂到水苔面根尖就燒,可能是水苔問題,我懷疑elsaay2006大的蘭花根都有機會因為這樣令蘭根燒了。
回復

taxitang 發表於 2012-7-27 21:10:46 |顯示全部樓層
elsaay2006 發表於 2012-7-27 00:56
謝謝taxi tang 此胡蝶蘭我已養了半年用水苔,見它出了佷多根本來很高興但很快就見根尖有小黑點跟著就枯了但 ...

另一原因可能水苔過不夠水,看看是否蘭根剛掂到水苔面就變黑燒了。
回復

elsaay2006 發表於 2012-7-27 23:37:21 |顯示全部樓層
咦可能是了我試試換新過了水的水苔.  再次謝謝你希望明年可有花照給你看
回復

taxitang 發表於 2012-7-27 23:47:08 |顯示全部樓層
elsaay2006 發表於 2012-7-27 23:37
咦可能是了我試試換新過了水的水苔.  再次謝謝你希望明年可有花照給你看

水苔乾透才淋水,淋水要淋透,你唔駛驚乾得制,就算裸根,只要冇太陽直射,幾日唔淋水都可以捱過,冬天天氣凍,隨時一兩星期都唔淋水,等寒流過後才淋水,通常十一、二月都有機會抽花菖,祝早日花開!
回復

taxitang 發表於 2012-8-7 22:37:35 |顯示全部樓層
繼續長新根,第二塊新葉又長出了,照計生長都唔錯。

回復

taxitang 發表於 2013-2-4 21:11:03 |顯示全部樓層
經過冬天的低溫一段日子後,不經不覺又是出花芽的時候了。
不過暫時得一枝花梗。

回復

psyche 發表於 2013-2-5 02:57:52 |顯示全部樓層
taxitang的蝴蝶蘭現在才開始長花芽?
我有一棵都是從千園買的市場蝴蝶,
12月頭已見花芽,
到今天差不多開花了。
回復

taxitang 發表於 2013-2-5 09:48:43 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2013-2-5 02:57
12月頭已見花芽,

買回來的市場蝴蝶一年四季都會見到有花,場主是利用温室控制低温刺激花芽,所以市場上一年四季都有開花的蝴蝶蘭賣
回復

taxitang 發表於 2013-2-5 10:01:54 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2013-2-5 02:57
12月頭已見花芽,

如果我冇估錯的話,大大那株蝴蝶蘭應該在户外栽種,因為戶外較直接接觸自然温度,我那株是在室內栽種,較難接觸低温',所以遲了起花,
回復