10蚊雞(更新開花照112樓)

作者: taxitang 发表于 2009-12-4 23:43:03
23846 115

今年維園花展看見千X園的蝴蝶蘭特賣,未開殘都只不過10$,雖然品種普通,但有一株我幾喜歡的,黃花紅線,花梗還有分枝,買回來後放在家裡還開到五月才謝。大劑!無地方放,想無可想,屈就下啦,放在廚房窗外,吸下油煙,快高長大,哈、又幾聽話,剛剛過一個寒流,咁快出花梗,雖然還要等幾個月,唔緊要,等就等。

corina 發表於 2009-12-5 12:28:35 |顯示全部樓層
羨慕,我d仲未有花梗!add6icon
taxitang 發表於 2009-12-5 20:09:25 |顯示全部樓層
我都係這株有花芽,其它都未有!
八妹仔 發表於 2009-12-5 23:21:28 |顯示全部樓層
我D蝴蝶蘭啱啱今日見到一株有花芽呀.
taxitang 發表於 2009-12-6 23:09:41 |顯示全部樓層
我今日再發現好似另外一邊出多枝花芽都唔定。
taxitang 發表於 2010-2-24 23:35:49 |顯示全部樓層
今日有時間更新下進展先。

等蝴蝶蘭開花真係要有耐性先得。
小子 發表於 2010-2-25 01:05:17 |顯示全部樓層
生得很好
我棵都打花芽了
taxitang 發表於 2010-2-25 23:34:06 |顯示全部樓層
呢個時候最好等蝴蝶開花。
cinzia 發表於 2010-3-21 16:00:04 |顯示全部樓層
想問你用來掛植物在廚房的架,在邊到買同埋幾$ r ????
taxitang 發表於 2010-3-22 00:51:36 |顯示全部樓層
想問你用來掛植物在廚房的架,在邊到買同埋幾$ r ????
cinzia 發表於 2010-3-21 16:00

唔好意思,此架是非賣品,因為是我用衣架屈成的,
不過很多賣花的商店都有類似的架賣,找找就有。
cinzia 發表於 2010-3-22 01:44:23 |顯示全部樓層
係bor~
謝謝你~
taxitang 發表於 2010-4-27 23:55:45 |顯示全部樓層
終於等到開花,都ok,d色自已幾鐘意,由冇花到有花都幾漫長。

不過好似要執一執,搵條鐵枝定一定形先。

慢慢繼續開,成年就是等今日。
bsiub 發表於 2010-4-29 15:31:44 |顯示全部樓層
請問你有無落肥料??
taxitang 發表於 2010-4-29 22:05:56 |顯示全部樓層
肥料更有落,不過夏天高溫、冬天太冷就唔好落,我呢處比較多塵,每次淋水順便沖埋d葉。
bsiub 發表於 2010-4-30 09:13:39 |顯示全部樓層
請問你, 是用什麼花肥的?
是用清水還是肥料水淋埋d葉?

謝謝
taxitang 發表於 2010-4-30 21:43:43 |顯示全部樓層
小弟個人覺得唔好固定某種牌子或某種肥,有用水肥、固體肥也有、連插枝肥也有。
這株蘭花在上年開完花後,應該有段短休眠期,這段期間不需落肥,當中間最頂有新葉長出的時候,我會用固體肥放在盆邊,不要放在蘭頭的位置,平時淋水我會照份量開多四五倍水的平均肥,照頭淋,順便沖走葉面的塵埃,放在通風地方便可,蝴蝶蘭唔晒得應該知,夏天開始太熱停水肥,固體肥可以不移走,夏天走、秋天來,可以繼續落水肥,不過這段時間我會落磷鉀肥較多的肥,而固體肥亦應該用完了,跟住看株植大小插一或兩枝開花的插枝肥,冬天太冷一定唔好淋水,每一個寒流通常唔會超個一星期,只要唔濕水問題唔大,而且寒冷天氣先可以刺激花芽,這是個人意見,每個人養蘭都有自已的方法,不論黑貓白貓、捉到老鼠就係好貓,請各位大大勿見笑。
bsiub 發表於 2010-5-3 12:05:38 |顯示全部樓層
好詳細呀, 多謝指點
taxitang 發表於 2010-5-15 23:15:54 |顯示全部樓層

開到今時今日,差不多最燦爛時刻,種了一年,而且在有限地方栽種,有咁既花,我都滿足,希望下年更上一層樓,

cara 發表於 2010-5-15 23:33:35 |顯示全部樓層
咁多花...好抵呀...你種得好好
corina 發表於 2010-5-15 23:41:46 |顯示全部樓層
好多花,樓主好叻~add14icon