吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9515 151
Penwong 發表於 2018-6-9 22:57:27 |顯示全部樓層
https://youtu.be/iAlLh3PU4fU
我鐘意佢的教學。
回復

小雷子 發表於 2018-6-9 23:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-9 22:57
https://youtu.be/iAlLh3PU4fU
我鐘意佢的教學。

大家都好勤力上堂喎!我都每晚上堂架,係睇水種蘭花!
回復

W88 發表於 2018-6-10 06:24:15 來自手機 |顯示全部樓層
https://youtu.be/2WZsb7twBPY
阿美美教學種石斛

多謝介紹  發表於 2018-6-10 09:04
回復

Penwong 發表於 2018-6-10 12:35:47 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-10 06:24
https://youtu.be/2WZsb7twBPY
阿美美教學種石斛

第一次見這位蘭花達人,上網找來一大票人,但是不見她。

W88
呢位高人前輩,除咗蘭花, 好多花花果果都有種, 真真正正園藝達人。  發表於 2018-6-10 14:33
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 16:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
這盆是我的五個蘭頭餘下的兩個其中之一,花是普通市場花,但葉片上有兩橫,每一橫代表它為自己生命努力過,幾日前淋水落殺蟲殺菌水,幾日時間就長左一寸,好像要為遲了的步伐快馬加鞭追上
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 16:17:58 來自手機 |顯示全部樓層
我昨天都救了兩棵,大家一齊努力!

加油  發表於 2018-6-13 16:26
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 16:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-9 20:11
我也主要是用粗了的。 個人意見粗料有兩樣嘢要注意, 第一要想辦法固定植株, 如果唔係, 如果每次淋水的 ...

其實試過好多次,我都冇乜信心用水苔,自問環境已經好通風、又唔係經常淋水,壓到好實都會有開始爛根的跡象,好彩我有留意住。後來換曬蘭石之後情況真係改變左好多。我多數蘭石混有幾條水苔保持濕氣。現在純水苔只會用於小苗+1-1.5吋素燒盆或膠盆
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 17:05:07 來自手機 |顯示全部樓層
我的盆底放粗料,根下放水苔壓實,根面放些粗料,用手指感覺水苔乾哂才淋水,係分分苖,唔經唔覺大左啦。
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 17:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
另外一盆分分苖
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 17:29:19 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-13 17:15
另外一盆分分苖

你啲小膠籃好得意!是否$12店?

初買$12,再買時攪特價$10  發表於 2018-6-13 17:40
日X城,密底但周邊有孔  發表於 2018-6-13 17:36
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 18:25:54 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 17:29
你啲小膠籃好得意!是否$12店?

小膠籃花盆OK呀
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-13 18:31:05 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 16:40
其實試過好多次,我都冇乜信心用水苔,自問環境已經好通風、又唔係經常淋水,壓到好實都會有開始爛根的跡 ...

我一開始都係用全水苔, 秋冬春三季真係唔錯, 但係我嗰度夏天實在太熱, 有部份蘭花頂唔順盆内咁濕咁焗咪爛根囉。 不過水苔排真係好方便, 而家要晚晚淋水,腰都痛。
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 19:06:54 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 18:31
我一開始都係用全水苔, 秋冬春三季真係唔錯, 但係我嗰度夏天實在太熱, 有部份蘭花頂唔順盆内咁濕咁焗 ...

用這膠籃水苔層厚些,淋透水輕按水苔面打則滴乾水份,依個天氣一星期淋水一次都唔會乾死。太焗無風可加小風扇吹下。依家有D加水的,加水會有冷氣出,我有一把加水的小風扇和一把普通小風扇,都係服侍蝴蝶用的。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-13 20:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-13 19:06
用這膠籃水苔層厚些,淋透水輕按水苔面打則滴乾水份,依個天氣一星期淋水一次都唔會乾死。太焗無風可加小 ...

我唔係話水苔唔好, 我都仲有幾盆係用緊水苔。 只係自己衡量過唔同因素同自己環境之後, 選擇用粗料啫。其實有好有唔好,容易啲控水但係自己辛苦啲,同埋可能唔會生得咁快囉, 放慢板慢慢種囉。
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 20:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 20:07
我唔係話水苔唔好, 我都仲有幾盆係用緊水苔。 只係自己衡量過唔同因素同自己環境之後, 選擇用粗料啫。 ...

我純粹想減少淋水次數,因為搬來搬去容易傷害到植物。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-13 21:50:04 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 20:07
我唔係話水苔唔好, 我都仲有幾盆係用緊水苔。 只係自己衡量過唔同因素同自己環境之後, 選擇用粗料啫。 ...

我發覺用粗料,夾雜少少水苔平均分佈效果幾好。始終我在山邊,空氣比較潮濕,同埋我對水苔第一信心唔大,第二經驗唔好(因為次次救返來的蝴蝶蘭,打開全部爛根,所以印象麻麻,當然同淋水方式有關)。好彩要淋花的唔多,石斛因安裝了洒水系統,開水就搞掂,慳返唔少時間!
回復

Penwong 發表於 2018-6-13 22:00:48 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 21:50
我發覺用粗料,夾雜少少水苔平均分佈效果幾好。始終我在山邊,空氣比較潮濕,同埋我對水苔第一信心唔大, ...

各人因應自己環境作出調整是一定的,大家加油。
回復

B17 發表於 2018-6-13 22:16:01 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-13 21:50
我發覺用粗料,夾雜少少水苔平均分佈效果幾好。始終我在山邊,空氣比較潮濕,同埋我對水苔第一信心唔大, ...

7寸咁大隻盆都係用水苔,淋透後慢慢乾,種左幾年,完全冇問題

講開水苔,之前買左呢隻,睇落冇乜野,用落發覺冇黎彈性,積水難揮發,結果成盆花掉左,費事浪費時間
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-13 22:25:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-13 22:16
7寸咁大隻盆都係用水苔,淋透後慢慢乾,種左幾年,完全冇問題

咁大隻盆好似一般都唔會用全水苔。 應該係你犀利,經常輕描淡寫咁就樣樣都種到咁好,呢啲其他人學唔到嘅。 就算照足你啲方法都不一定會有你嘅效果,真係唔知點解。
回復

B17 發表於 2018-6-13 22:29:24 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-13 22:25
咁大隻盆好似一般都唔會用全水苔。 應該係你犀利,經常輕描淡寫咁就樣樣都種到咁好,呢啲其他人學唔到嘅 ...

盆花唔係我屋企,我只負責種落盆,之後唔關我事啦

叫我呢啲種得唔好嘅人情何以堪?:-S  發表於 2018-6-13 22:44
回復