吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9504 151
GP01-Fb 發表於 2018-6-8 07:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-8 04:15
上板當然係最好,但為了慳位擺多幾盆,也為了方便拿去水龍頭淋水,只好盆植,買花時可向相熟店主買花盆托 ...

有時喺度諗, 不管是環境還是技巧,自己都遠不及花場。 買盆花返嚟,好難種得好過人哋, 種得到種得健康已經很不錯。 成件事有啲攞苦嚟辛,都係為咗滿足自己鍾意種嘅興趣。 見到植物生長得健康又真係好開心嘅,不過都唔可以太任性, 如果種死好多花就唔係幾好啦,所以我都有一直提自己要量力而為, 希望今年夏天可以安全渡過啦。
回復

W88 發表於 2018-6-8 07:26:43 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-8 04:15
上板當然係最好,但為了慳位擺多幾盆,也為了方便拿去水龍頭淋水,只好盆植,買花時可向相熟店主買花盆托 ...

聽樓主描述完日常打理方法,相信有莫大關係!
剛買回來時好正常,種咗一排就出事。

就好似樓主之前種啲毛毛石斛,象鼻蝴蝶咁!

無専業設備,只能跌跌踫踫累積經驗。  發表於 2018-6-8 07:55
回復

W88 發表於 2018-6-8 09:17:01 來自手機 |顯示全部樓層
同專業設備無太大關係,設備只係小幫手!
重點係基本功,同對品種有無足夠知識。
回復

Childpark 發表於 2018-6-8 09:53:44 來自手機 |顯示全部樓層
養蘭有兩个派別,一自然派,二賞花派,自然派不需花太多時在根的問題上,賞花派要花很多時間在根的問題上,用那方法和方向都是養蘭人按環境,經濟利益要求去決定,我只提供前輩們的經驗,和原生蘭花環境的

感謝你的寶貴經驗分享  發表於 2018-6-8 14:11
回復

Penwong 發表於 2018-6-8 14:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-6-8 09:53
養蘭有兩个派別,一自然派,二賞花派,自然派不需花太多時在根的問題上,賞花派要花很多時間在根的問題上, ...

我都唔知我係邊派,廿多年的加多利我可以容忍佢開一次花,當有花來時又日夜時刻的探望。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-8 18:05:45 來自手機 |顯示全部樓層

我都有兩棵人棄我取,本來係放去堆填區的,現在放在廁所浴屏上面深切治療部,抽氣扇長開,有少少太陽但係比較陰暗。

第一棵返來的時候已經全部爛根,已經剪晒,剩返少少裏面的鐵缐。我放在水苔上面,等佢有啲濕氣 5873BC14-899F-4C61-AE60-41AE0E0C050C.jpeg

第二盤剩返啲根,但係唔靚仔,葉片比較挺身,但是有好多明顯直紋。 B7E9B93F-8299-4CB5-B07B-8BECE5C21265.jpeg

我冇抱好大期望,但係都希望佢哋救得返。唔知有冇高人可以指點一下呢?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-8 18:58:20 |顯示全部樓層

得W88大大介紹,這幾天我花了不少時間看看外國的網頁, 有很多資料都幾好用。 以下貼兩個youtube video給大家討論一下,跟之前其他前輩所用的方法其實很接近。

How to save a Phalaenopsis orchid with no (or with few) roots plus cutting the stem

My 'saving Orchids with almost no roots' routine - Part 1 | The theory
回復

LONGLIFE 發表於 2018-6-8 19:20:25 |顯示全部樓層
其實很多蘭友誤解了老手的救花能力,其實只不過將它放回正常生長環境,往後要靠它如何展現強勁的生命力吧了。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-8 19:26:04 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-8 18:58
得W88大大介紹,這幾天我花了不少時間看看外國的網頁, 有很多資料都幾好用。 以下貼兩個youtube video給大 ...

佢D影片全都好有用,我都有睇開,把聲幾好聽!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-8 20:42:45 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-8 19:26
佢D影片全都好有用,我都有睇開,把聲幾好聽!

佢啲片你睇曬啦?不過佢好長氣㗎喎,犀利!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-8 20:52:11 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-8 20:42
佢啲片你睇曬啦?不過佢好長氣㗎喎,犀利!

我都睇咗好多,係呀我都想講佢好長氣
回復

Penwong 發表於 2018-6-8 23:07:15 來自手機 |顯示全部樓層
佢叫拿破侖,成長也是食足驚風散,天寒地凍把它凍傷了,唔知點好只有把它放無咁凍的戶內窗前。乜都無做(因為唔知點幫佢),佢自己慢慢一芽一芽的長出來壯大自己。幾年過去了仲係度。
回復

Sumbie 發表於 2018-6-9 08:42:04 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-8 23:07
佢叫拿破侖,成長也是食足驚風散,天寒地凍把它凍傷了,唔知點好只有把它放無咁凍的戶內窗前。乜都無做(因 ...

啲根部好似死晒,你唔剪左佢?
回復

Penwong 發表於 2018-6-9 09:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-9 08:42
啲根部好似死晒,你唔剪左佢?

乾左未淋水,諗下比乜新植料好,保險D要殺下菌。打算比樹皮,椰茸和小石,加些炭粒,依家穩定些了。
回復

W88 發表於 2018-6-9 18:38:57 來自手機 |顯示全部樓層
阿美美 的教學也不錯!
可以上網找找看。
回復

Penwong 發表於 2018-6-9 19:31:23 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-9 18:38
阿美美 的教學也不錯!
可以上網找找看。

他們的全是粗料,我正十五十六想用水苔。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-9 20:11:10 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-9 19:31
他們的全是粗料,我正十五十六想用水苔。

我也主要是用粗了的。 個人意見粗料有兩樣嘢要注意, 第一要想辦法固定植株, 如果唔係, 如果每次淋水的時候移動到根系,啲根會生得唔好。 另外,粗料唔容易淋透,所以一係就每次八九成乾就再淋水,一係就每次淋水要淋多幾次,等啲植料索飽水,或者直接浸盆。

如果決定用水苔, 我會學其他前輩咁壓得好實。 可以看看這個影片, 我認為十分有用,希望對你也有參考價值。https://youtu.be/D3SnRf9i7oE
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-9 20:11:45 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-9 18:38
阿美美 的教學也不錯!
可以上網找找看。

沒有找到啊,可以提供連結嗎?謝謝你!
回復

Penwong 發表於 2018-6-9 21:38:36 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-9 20:11
沒有找到啊,可以提供連結嗎?謝謝你!

樓上27樓
回復

Penwong 發表於 2018-6-9 22:22:27 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-9 20:11
我也主要是用粗了的。 個人意見粗料有兩樣嘢要注意, 第一要想辦法固定植株, 如果唔係, 如果每次淋水的 ...

道人敎學斤兩十足。
回復