三盆肉肉求名

作者: Penwong 發表于 2019-3-7 12:02:52
2470 23
唔覺意入去日x城,唔覺意睇下小盆栽,唔覺意$30我又多了三盆小東西。
Neverland0002 發表於 2019-3-14 21:55:55 來自手機 |顯示全部樓層
我之前都喺日本城買過,當時有九折,所以覺得好抵,但因為屋企曬唔太陽,好快凋謝咗
回復

powergun 發表於 2019-3-14 23:13:34 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-14 21:55
我之前都喺日本城買過,當時有九折,所以覺得好抵,但因為屋企曬唔太陽,好快凋謝咗[e ...

呢d 多肉植物就算無太陽曬都唔會好快凋謝的, 明顯係你種植方式有問題
回復

little_stone 發表於 2019-3-15 07:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-14 21:55
我之前都喺日本城買過,當時有九折,所以覺得好抵,但因為屋企曬唔太陽,好快凋謝咗<span class="emoji emoji1f62d"></span>[e ...

冇太陽最多徒長... 冇理由“好快凋謝”喎,係咪冇換盆?定淋水過多?
回復

yunge0 發表於 2019-3-15 08:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
我之前都喺日本城買過,當時有九折,所以覺得好抵,但因為屋企曬唔太陽,好快凋謝咗<span class="emoji emoji1f62d"></span>[e ...

呢度有高手可請教, 一次失敗緊要, 反醒上次失敗的原因後, 不妨再接再勵。
回復

yunge0 發表於 2019-3-15 08:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
一次過買三款不同形狀的仙人掌, Good!
回復

Penwong 發表於 2019-3-15 16:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-15 08:28
一次過買三款不同形狀的仙人掌, Good!

都係粗野黎,好粗生,窗外膠籃擺滿了都幾開心。有三盆新買仙人掌,四季海棠、豬哥、消了苞的走路人、幾年都未開過花的加多利,葉片被吃了一口的巴比龍、年年來花的蟹爪蘭、、
回復

shoutou 發表於 2019-3-15 17:10:33 |顯示全部樓層
龍角、白毛掌、太細難分
回復

Penwong 發表於 2019-3-15 18:59:21 來自手機 |顯示全部樓層
shoutou 發表於 2019-3-15 17:10
龍角、白毛掌、太細難分

我淨係知道佢地係仙人掌。
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:02:22 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-15 08:26
呢度有高手可請教, 一次失敗緊要, 反醒上次失敗的原因後, 不妨再接再勵。 ...

我其實買過好多盆喇,有啲凋謝咗,有啲徒長咗,有啲宜家仲長到向下垂,雖然個樣好搞笑,但我覺得佢哋都好可愛
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:13:01 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-15 07:53
冇太陽最多徒長... 冇理由“好快凋謝”喎,係咪冇換盆?定淋水過多?

我之前都買過呢3個品種嘅仙人掌,全部謝咗,另外都先後買過其他品種,由於唔係好曬到太陽,就算無凋謝嗰啲都徒長哂,長到向下垂。之前試過換盆,但可能技術唔夠,換完好快。。,所以宜家都唔敢再換
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-14 23:13
呢d 多肉植物就算無太陽曬都唔會好快凋謝的, 明顯係你種植方式有問題

應該係我種植有問題,生命力頑強嗰啲都長到好高或已向下墜,但我覺得佢哋都好努力生存,好叻,好靚,好可愛。。。
回復

powergun 發表於 2019-3-16 14:46:49 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:43
應該係我種植有問題,生命力頑強嗰啲都長到好高或已向下墜,但 ...

唔緊要, 我都種死好多肉肉,  搵D粗生的肉肉種下先, 慢慢就種到架啦
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:51:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 14:46
唔緊要, 我都種死好多肉肉,  搵D粗生的肉肉種下先, 慢慢就種到架啦

啱!雖然個樣怪啲,但希望佢哋堅強咁生存下去
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:55:22 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得啲仙人掌宜家已經長大咗啲,個盆好逼,但又唔敢幫佢哋換盆,都唔知點算好
回復

powergun 發表於 2019-3-16 14:59:48 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:55
我覺得啲仙人掌宜家已經長大咗啲,個盆好逼,但又唔敢幫佢哋換盆,都唔知點算好 ...

換啦, 依家無問題呀
回復

Neverland0002 發表於 2019-3-16 15:18:19 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 14:59
換啦, 依家無問題呀

Sorry,唔係好明,你指宜家呢個季節?定宜家佢哋長大咗,夠適應力?
回復

powergun 發表於 2019-3-16 15:39:24 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-16 15:18
Sorry,唔係好明,你指宜家呢個季節?定宜家佢哋長大咗,夠適應力?

香港的天氣唔凍, 仙人掌係熱帶植物, 唔係天冷換就應無問題
回復

little_stone 發表於 2019-3-16 19:18:11 來自手機 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2019-3-16 14:13
我之前都買過呢3個品種嘅仙人掌,全部謝咗,另外都先後買過其他品種,由於唔係好曬到太陽,就算無凋謝嗰 ...

會唔會係淋太多水?換完盆要等一排先淋水。同埋香港室內唔駛淋咁多水,好易徒。
另外就係多要用顆粒土,幫助疏水。
回復

yunge0 發表於 2019-3-16 20:45:45 來自手機 |顯示全部樓層
仙人掌好養, 無須天天澆水, 對泥和光求不高, 又不易謝。不論是從種子種起或是現成整株種, 都是耐看。
回復

12下一頁