香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 我的天台

我的天台

作者: 羊咩咩 發表于 2008-9-14 10:33:46
37482 98
羊咩咩 發表於 2008-9-15 00:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-14 08:08 PM 發表

不如趁現在的樓價平了很多,買樓啦!那就可以任您如何佈置都可以啦!

而家樓價唔可以話平,比起上年升三成,家陣至跌一成,都仲有兩成係升左,而且大倍份成交係以市價/高於銀行估價成交,真正平貨而又有升值力既優質盤根本難揾到揾唔到,呢d盤多數都係用家/實力抄家侍有,要佢地放手都咪駛要減價,不過見有靚盤一定要快手
回復

Agnes 發表於 2008-9-15 00:18:01 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-9-15 00:10 發表

而家樓價唔可以話平,比起上年升三成,家陣至跌一成,都仲有兩成係升左,而且大倍份成交係以市價/高於銀行估價成交,真正平貨而又有升值力既優質盤根本難揾到揾唔到,呢d盤多數都係用家/實力抄家侍有,要佢地放手都咪駛要 ...

即如你的特色單位, 相信你都唔肯輕易賣啦!可遇不可求嘛!
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-15 00:22:14 |顯示全部樓層
羊咩咩 ~~~ 幾日無上黎 ~ 一上黎就見你完工 !!! 好骨子呀 !!!! 快D種滿野佢 !!! XDDDDDDDDDDD
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-15 05:30:13 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-9-15 00:10 發表

而家樓價唔可以話平,比起上年升三成,家陣至跌一成,都仲有兩成係升左,而且大倍份成交係以市價/高於銀行估價成交,真正平貨而又有升值力既優質盤根本難揾到揾唔到,呢d盤多數都係用家/實力抄家侍有,要佢地放手都咪駛要 ...

絕對認同!

不過我說樓價仍低不是只比較上年與今年的數,而是宏觀去看過往的數年至十年的數字,再加上自己分析未來的走勢,及環球經濟。

要買得連天台的優質盤,其價錢一定不平,正如您所說這些貨都是由實力用家或投資者持有(炒家是指短線的,而投資者是指中長線地看及持有物業的),他們既有實力亦有自己對未來樓市的看法與分析,所以要他們減價一定沒可能。

不說別人,只說我自己現都想賣樓,我心中的價錢都企得很硬,硬至某些人向經紀說想以某一價錢來買,我即說他付不出這價連來看也不需了,我心想一來我不急於放,二來我知自己持有的單位是優質盤及有裝修,按道理沒可能平賣,不說賺錢,只說投入的成本只能說平手離場。那麼您叫我如何減價呢?是嗎!

正如我與另一鄰居都是差不多時間買入單位的,我買那時都知比市價貴了一點,但心想要求優質盤還要連天台,真的只有中六合彩才有可能買到!所以只要在自己能力範圍以內,貴少許都要買。雖則現樓價回落了一點,但結果現都仍買平了,比銀行網上估價還要平!而我鄰居的單位因不是一線的優質盤,雖則是連天台但就比網上銀行估價平了足足20萬。那麼就是說優質與不優質的分別在,我常說沒人比業主更清楚自己持有的貨是優質或垃圾貨,所以有件正貨按道理是沒可能減價的!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-15 05:30:33 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-15 00:18 發表

即如你的特色單位, 相信你都唔肯輕易賣啦!可遇不可求嘛!

認同!
回復

famoon 發表於 2008-9-18 14:10:32 |顯示全部樓層
細都唔緊要, 最緊要妳有心機整, 又整得靚嘛~~
回復

farfeifar 發表於 2008-10-3 14:15:31 |顯示全部樓層
如果我有個咁o既小天地已經好滿足了~~
回復

sandylam 發表於 2008-10-4 19:42:58 |顯示全部樓層
巧靚喎!
真係令人羡慕.
回復

Sylvia 發表於 2008-10-6 09:51:42 |顯示全部樓層
我都係咁話
回復

mqs1 發表於 2008-10-24 18:25:23 |顯示全部樓層
多好的天台啊!多养些花草就更漂亮了!
回復

羊咩咩 發表於 2008-10-26 22:22:39 |顯示全部樓層
好耐冇上黎啦~個人晒黑左唔少,整左少少野,睇住先

風雨蘭

風雨蘭

積水鳯梨

積水鳯梨
照片 359 (Medium).jpg
照片 362 (Medium).jpg
照片 364 (Medium).jpg
照片 367 (Medium).jpg
照片 368 (Medium).jpg
照片 377 (Medium).jpg
照片 388 (Medium).jpg
照片 385 (Medium).jpg
照片 389 (Medium).jpg
照片 391 (Medium).jpg
回復

八王爺 發表於 2008-10-26 22:26:58 |顯示全部樓層
搞到咁靚,咁骨子呀!
回復

SUM 發表於 2008-10-27 09:01:59 |顯示全部樓層
有冇全景呀!好令呀!
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-27 09:20:23 |顯示全部樓層
嘩 ~~~~~ 好熱鬧呀 ~~ 羊咩咩影番張花園全相黎睇下喇 ~
回復

羊咩咩 發表於 2008-10-27 16:05:19 |顯示全部樓層
其實我冇咩影相,又影得唔靚,下次影全景同埋屋企個d

花園一角

花園一角

花園另一角

花園另一角

之前鄰居送既床架整左花架,搬左過黎,中層同下層做左扦插位,所以整左塊遮光網 ...

之前鄰居送既床架整左花架,搬左過黎,中層同下層做左扦插位,所以整左塊遮光網 ...

之前冇諗過扦插,次次剪左出黎都係會掉,今次地方大左,留起黎扦插

之前冇諗過扦插,次次剪左出黎都係會掉,今次地方大左,留起黎扦插

前日大剪我盆羅漢松盆景,變左半光頭佬,d枝就比我留起

前日大剪我盆羅漢松盆景,變左半光頭佬,d枝就比我留起
照片 307 (Medium).jpg
照片 290 (Medium).jpg
照片 291 (Medium).jpg
照片 292 (Medium).jpg
照片 295 (Medium).jpg
照片 287 (Medium).jpg

帝亞草小苗

帝亞草小苗
照片 289 (Medium).jpg

朱頂

朱頂
照片 298 (Medium).jpg
照片 299 (Medium).jpg
照片 300 (Medium).jpg
回復

花草之家 發表於 2008-10-28 17:21:18 |顯示全部樓層
種咁多品種,重好整齊同埋成個花園靚晒呀
回復

farfeifar 發表於 2008-10-31 16:23:11 |顯示全部樓層
好似去o左花墟咁呀~haha~
咁大地方, 種d菜食o下啦!
你住得高可能冇蟲添呀!
回復

羊咩咩 發表於 2008-11-1 14:50:41 |顯示全部樓層
室內種............
照片 308 (Medium).jpg
照片 309 (Medium).jpg
照片 310 (Medium).jpg
照片 311 (Medium).jpg
照片 312 (Medium).jpg
照片 313 (Medium).jpg
照片 314 (Medium).jpg
照片 315 (Medium).jpg
照片 316 (Medium).jpg
照片 317 (Medium).jpg
照片 319 (Medium).jpg
回復

Heidi 發表於 2008-11-4 10:35:24 |顯示全部樓層
睇完流晒口水啦!!
回復

raysit 發表於 2008-11-4 10:51:48 |顯示全部樓層
室內室外都咁正。
回復