食蟲版の好友聊 [2016年11月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 發表于 2016-11-1 09:16:30
8854 185
powergun 發表於 2016-11-2 23:20:04 |顯示全部樓層
依家21度咋
回復

powergun 發表於 2016-11-3 08:58:11 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日初時部分時間多雲, 日間大致天晴, 天氣乾燥, 氣溫20至25度, 現時20度

今早只有20度, 所以出門時好舒服的, 睇返整個十一月係無特別公眾假期的, 下一個假期就係12月的聖誕節了
回復

samanthaor 發表於 2016-11-3 10:09:38 |顯示全部樓層
你地傾到10點幾都唔瞓~甘好傾呀, 尋晚我0的紫羅蘭苗死晒~, 又好傷心, 仲知唔搬返屋企啦~
依家我公司仲有3棵苗, 都唔知好唔好攞返屋企!
回復

powergun 發表於 2016-11-3 10:16:10 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-3 10:09
你地傾到10點幾都唔瞓~甘好傾呀, 尋晚我0的紫羅蘭苗死晒~, 又好傷心, 仲知唔搬返屋企啦~
依家我公司仲有3棵 ...

無人傾的, 只得我一人自言自語的, 好淒慘的

依家咁涼係屋企種AV應無問題的
回復

samanthaor 發表於 2016-11-3 10:40:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-3 10:16
無人傾的, 只得我一人自言自語的, 好淒慘的

依家咁涼係屋企種AV應無問題的 ...

之前同0的食虫一齊搬返去架, 死左咪涼LOR~
回復

powergun 發表於 2016-11-3 10:43:14 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-3 10:40
之前同0的食虫一齊搬返去架, 死左咪涼LOR~

再種過, 依家曬成日都唔怕熱死佢地了
回復

samanthaor 發表於 2016-11-3 10:44:56 |顯示全部樓層
我尋日去左淘月季- 淘左棵藍色風暴~同埋朱麗葉~我又學人TRY 下種玫瑰~YEAH~ 食虫遲0的又去買下, 毬蘭又種下, HERBS又種下, 肉肉係公司又有, 空氣草又有, 火龍果同無花果又有, 都好似每樣有0的, 會唔會好濫.....
回復

powergun 發表於 2016-11-3 10:47:34 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-3 10:44
我尋日去左淘月季- 淘左棵藍色風暴~同埋朱麗葉~我又學人TRY 下種玫瑰~YEAH~ 食虫遲0的又去買下, 毬蘭又種下 ...

我有天台我都會種呢d呢, 但得窗台, 只可種室內的同細細盆的
回復

samanthaor 發表於 2016-11-3 10:48:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-3 10:43
再種過, 依家曬成日都唔怕熱死佢地了

好驚, 我係公司浸左好耐架啦, 唔想殺死佢地, 等黎3棵再大0的先~

回復

samanthaor 發表於 2016-11-3 10:52:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-3 10:47
我有天台我都會種呢d呢, 但得窗台, 只可種室內的同細細盆的

我係HK搵唔到黎種, 太靚啦~淺紫色~

回復

powergun 發表於 2016-11-4 08:56:17 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日天晴乾燥, 氣溫20至26度, 現時20度, 相當清涼的

好快到星期五了, 明日又可放假啦, 依家見到街上的人已換季了, 多是長袖衫加外套的, 你換季未?
回復

Victor9394 發表於 2016-11-4 09:27:42 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-3 10:09
依家我公司仲有3棵 ...

環境轉變太大了
回復

Victor9394 發表於 2016-11-4 09:28:19 |顯示全部樓層
各位早晨~ 根爺早晨~ 今日已經著長袖,因為巴士實在太凍

我重未呀  發表於 2016-11-4 10:41
回復

samanthaor 發表於 2016-11-4 15:09:08 |顯示全部樓層

我都係等其他個0的大0的先拎~
回復

samanthaor 發表於 2016-11-4 15:10:07 |顯示全部樓層
我只係加左件簿褸, 都未正式換季, 因為下周又暖返~
回復

powergun 發表於 2016-11-4 20:40:31 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-4 15:10
我只係加左件簿褸, 都未正式換季, 因為下周又暖返~

唔係呀, 明日開始暖返, 至星期一, 星期二開始又凍過, 得18度左右的
回復

powergun 發表於 2016-11-5 07:18:20 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫21至26度, 現時22度

今日係呢個秋季最後的週末, 天晴清涼, 大家慢慢享用啦
回復

powergun 發表於 2016-11-6 08:18:21 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫22至27度, 現時23度

明日立冬, 即係今日係秋季最後一日, 入冬後應該會凍架啦,  希望大家趁還暖時好好享用這個週日
回復

powergun 發表於 2016-11-7 09:03:17 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 氣溫23至28度, 現時24度

今日立冬, 據維基百科解釋:
立冬,是二十四節氣之一,每年在11月6-8日之間,即太陽位於黃經225°。立,建始也,表示冬季自此開始。冬是終了的意思,萬物收藏也,意思是說秋季農作物全部收曬完畢,收藏入庫,動物也已藏起來準備冬眠。中國又把立冬作為冬季的開始。

立冬節氣,高空西風急流在亞洲南部地區已完全建立。此時高空西風南支波動的強弱和東移,對江淮地區降水天氣影響很大。當亞洲區域成緯向環流,西風南支波動偏強時,會出現大範圍陰雨天氣。此外,緯向環流結束和經向環流也會建立,並有寒潮和大幅度降溫。

立冬前後,中國大部分地區降水顯著減少。東北地區大地封凍,農林作物進入越冬期。江淮地區的「三秋」已接近尾聲,江南則需搶種晚茬冬麥,趕緊移栽油菜,南部則是種麥的最佳時期。另外,立冬後空氣一般漸趨乾燥,土壤含水較少,此時開始注重林區的防火工作。
回復