我的小小植物天地 (9-Apr-2017更新)

作者: wongcc 發表于 2016-1-16 23:36:49
19604 315
wongcc 發表於 2016-2-14 10:21:14 來自手機 |顯示全部樓層

無名花貓1,剩番棚骨,葉枝都凍死晒,廋骨鱗荀繼續發光,開出一朵可愛小花,希望天氣回暖會壯番少少(謝謝Ylee分享)
回復

B17 發表於 2016-2-14 16:40:11 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-13 20:31
係凍c咗,稍後同佢換盆仔,希望佢地有生機啦!

凍襯換盆都冇幫助,暖番d自然會靚番
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 18:58:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-14 16:40
凍襯換盆都冇幫助,暖番d自然會靚番

B17大大,是嗎?那我只好等天氣回暖再看看吧! 希望泥內的球根無事啦!
回復

B17 發表於 2016-2-14 19:03:32 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-14 18:58
B17大大,是嗎?那我只好等天氣回暖再看看吧! 希望泥內的球根無事啦!

我有d一月頭修剪過,e+都未出到葉
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 19:37:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-14 19:03
我有d一月頭修剪過,e+都未出到葉

成個幾月喎,係咪天氣凍先會咁,天氣暖d會唔會快d出葉, 我而家d植物都係光禿禿,天氣仲未凍完,好担心佢地唔知可以幾時康復呀!
回復

B17 發表於 2016-2-14 19:43:40 |顯示全部樓層
凍係有影響,有d生長慢,有d唔郁
呢盆d葉越來越少,好快變呆球
之前...

e+...
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 19:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17大,你d岩球好似咁大顆嘅,幾乎到盆邊啦!使唔使換間大屋比佢住呀!
回復

B17 發表於 2016-2-14 21:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-14 19:55
B17大,你d岩球好似咁大顆嘅,幾乎到盆邊啦!使唔使換間大屋比佢住呀!

冇架!
呢隻未算大,hcy's Gemini重大,連盆都變形!
Sinn. HCY's Gemini-2016-002.jpg
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 02:10:24 來自手機 |顯示全部樓層
呢盆好靚喔!葉形完美呀!咁佢會唔會大大下唔迷你㗎?
回復

B17 發表於 2016-2-15 10:16:20 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 02:10
呢盆好靚喔!葉形完美呀!咁佢會唔會大大下唔迷你㗎?

hcy's gemini你都有,葉比較多,唔太大,仍然係迷岩
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 13:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
係呀!我之前d葉都長得幾好,但係而家枯晒,得番個球根咋,個球根仲係好細,小東西好可憐呀。
回復

Melb 發表於 2016-2-15 14:08:21 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 13:02
係呀!我之前d葉都長得幾好,但係而家枯晒,得番個球根咋,個球根仲係好細,小東西好可憐呀。 ...

生得返嗎?
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 14:27:46 來自手機 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-2-15 14:08
生得返嗎?

版大大,真係唔知d迷岩有冇生機呀!我本來想同佢地換個盆仔,不過,B17大話換盆幫唔到佢地,我諗都係嘅,天氣都仲未凍完,呢個時候都係唔好攪到佢地d根系,費事佢地即刻死比我睇,就唔得掂啦!所以都係聽B17大的忠告,以不變應萬變,靜待春暖天氣來臨,重新上路,我會多留意分享版,為岌岌可危的植物添加新景氣好了。
回復

B17 發表於 2016-2-15 15:50:30 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 13:02
係呀!我之前d葉都長得幾好,但係而家枯晒,得番個球根咋,個球根仲係好細,小東西好可憐呀。 ...

暖番會再生過,有球就有希望
回復

powergun 發表於 2016-2-15 16:16:43 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 14:27
版大大,真係唔知有冇生機呀!我本來想同佢地換個盆仔,不過,B17大話換盆幫唔到佢地,我諗都係嘅,天氣 ...

換下泥都好的
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 18:39:34 來自手機 |顯示全部樓層
我一眾刼後餘生的貓貓,下面d葉枯晒變成光禿禿,廋到弱不襟風,不似貓形,今年真是傷亡慘重呀!我有d貓貓唔知點解連一條貓虫都無呀!喊都無謂呀!
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 18:54:43 來自手機 |顯示全部樓層
芝士寶寶分享給我的B貓,本來已經種得唔壯,經今次一役,更是慘不忍睹,最痛心的是連一條貓虫都無,戰戰競競地唔知點救先好。
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 19:23:46 來自手機 |顯示全部樓層

橘子貓(分享自ptigger)
亦是凍剩上面少少葉,但却結了花苞,如果開了花,就可與我其他擬似橘子貓的無名花貓作為引證,就現在觀看葉子及花形來看,很是相似,B17大大應無估錯,那無名花貓應是橘子貓的機會很大。

圖1 橘子貓(ptigger)
圖2 橘子貓(ptigger)
圖3 無名花貓(擬似橘子貓)
20160325_182344_11-1 (1).jpg
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 19:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-15 15:50
暖番會再生過,有球就有希望

希望天氣唔好再咁凍,謝謝B17大的提點。
回復

Melb 發表於 2016-2-15 20:20:45 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-15 14:27
版大大,真係唔知d迷岩有冇生機呀!我本來想同佢地換個盆仔,不過,B17大話換盆幫唔到佢地,我諗都係嘅, ...

17大係園藝館德高望重的資深花友來架
回復