我的環保水果酵素做法(17-6-2017)

作者: wongcc 發表于 2015-8-25 22:11:37
27589 98
Salt 發表於 2016-2-2 05:16:12 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-1 19:04
salt, 其實我只是想告訴你無論膠樽的大小形狀,各類型的清潔無害的膠樽都可變成有用的容器,包括載過平日 ...

清楚明白曬! 咁等我都洗多兩洗先。等我過兩日整完再post 張相上黎啦
回復

wongcc 發表於 2016-2-2 18:16:23 來自手機 |顯示全部樓層
好呀!等着看你的成功製作相片。

supermarket 冇咩選擇,所以叫人買住6個橙先。今晚。。食橙哈哈,聽日買多兩粒檸檬返黎飲:P  發表於 2016-2-3 20:47
回復

jellyfishy 發表於 2016-2-3 11:27:39 |顯示全部樓層
我有用環酵淋花, 有蟲的泥一樣有蟲, 所以不敢用果渣堆在泥.
另外, 我好怕雜果環酵個陣味.... 現在淨係做柑橘類的環酵咋~
回復

wongcc 發表於 2016-2-3 21:13:59 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-2-3 11:27
我有用環酵淋花, 有蟲的泥一樣有蟲, 所以不敢用果渣堆在泥.
另外, 我好怕雜果環酵個陣味.... 現在淨係做柑 ...

水母版主大大,我現在也是多數用水果製作,但我會用其他少量水果和橙皮一同放入,覺得味道很是芳香,每次放氣,我都很喜歡聞那種甜酸柑橘味 ,但有一次,我整完印度古法汁後,剩下大堆薑,蒜,檸檬渣滓,為免浪費,決定用以製作環保酵素,結果,嗰次製作的環保酵素的味道,我覺得是歷來最難聞的,沒有芳香不在話下,更有股難聞的蒜味,甚至覺得是有臭味,最終我忍受不住每次打開樽蓋的難聞臭蒜味,將它丟掉,我以後都不敢再用薑蒜浸製環保酵素了。

至於用環保酵素渣滓,我好想少量試試,看看效果如何,但我是怕蟲之人,我好懼怕有恐怖情況發生呀!到時蟲蟲一家大小齊齊望住我,我實會暈低!
回復

jellyfishy 發表於 2016-2-4 15:28:24 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-3 21:13
水母版主大大,我現在也是多數用水果製作,但我會用其他少量水果和橙皮一同放入,覺得味道很是芳香,每次 ...

蒜味...... 救命..... 我會倒晒佢去廁所囉~~~

西瓜個陣酵味也不好受....
回復

wongcc 發表於 2016-2-5 18:47:20 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-2-4 15:28
蒜味...... 救命..... 我會倒晒佢去廁所囉~~~  

西瓜個陣酵味也不好受....  ...

水母版主大大,我未用過西瓜皮呀!因怕佢太硬,難分解,估唔到西瓜皮嘅味道難聞,多謝你提供呀!否則,我實有機會想試整下㗎! 諗住會多d元素嘅營養嘛!
回復

Salt 發表於 2016-2-9 04:38:23 |顯示全部樓層

黎啦黎啦~

整咗兩支試下先。由於膠樽的形狀凹凹凸凸。又係第一次整,所以最後都係決定穩陣d,磅重!咁就實冇死啦。。

第一支橙皮*4。

只係一部分將要食嘅水果。。

只係一部分將要食嘅水果。。

只係一部份將要食的水果。。。

有咁細切咁細,切完絲再切丁

橙皮+水

加埋黑糖

第二支1*檸檬皮、 2*tangerine 皮、 2*蕉皮。點知加埋原來仲輕過4個橙皮

第二支用的果皮

第二支用的果皮

原來。。。蕉皮洗完係好可怕的 上面中間黑mama 的就係洗完的蕉皮啦 。。真想幫d蕉皮打格仔。。

如果。。萬一到時第二支好唔香,可能我就會同佢byebye o家啦。 如果冇事的話到時再試下單一同幾款果皮出黎效果有冇分別。

大功告成~
回復

wongcc 發表於 2016-2-9 11:50:29 來自手機 |顯示全部樓層
十分好呀!祝發酵成功,3-6個月後有得用啦!記得每天放氣。
回復

Salt 發表於 2016-2-9 12:04:11 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-9 11:50
十分好呀!祝發酵成功,3-6個月後有得用啦!記得每天放氣。

好o野~ 多謝你呀~ 拿拿淋去咗放氣。
等過幾日個木瓜熟埋再買多d生果黎整多幾支增加成功機率
回復

wongcc 發表於 2016-2-10 09:35:01 來自手機 |顯示全部樓層

只要比例啱,成功機會好高,如果你放氣的時候,聞到d氣味甜酸香,咁就無問題啦!如果放出嚟的氣係酸夾臭,就要注意啦!不過,我從未用過香蕉,菠蘿,木瓜呢類水果皮喎,看看你整完後怎樣效果,不過我本身都不吃木瓜的,落木瓜皮的機會幾乎零呀!我上次用咗火龍果皮,蘋果皮,橙皮,檸檬皮…等,味道都幾好,salt, 加油,努力!
回復

Salt 發表於 2016-2-10 13:28:19 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-10 09:35
只要比例啱,成功機會好高,如果你放氣的時候,聞到d氣味甜酸香,咁就無問題啦!如果放出嚟的氣係酸夾臭,就 ...

因為母親喜歡吃木瓜  我平日食好多蕉的,所以試下整,如果得咗唔洗成日掉曬d蕉皮嘛~
火龍果其實我屋企都成日食的,不過怕皮比較難洗乾淨。今次係用個刷全部慢慢擦o家 下次試下一齊落埋
回復

wongcc 發表於 2016-2-10 16:23:20 來自手機 |顯示全部樓層
火龍果今次幾乎用咗大半個,因發覺佢有陣爛味,所以食咗少少就連肉帶皮齊齊拿去做環保酵素,覺得火龍果皮特別多氣體逸出,d水被佢染到有少少紅色,好在味道都差不多,冇乜異樣。

唔.... 火龍個味唔多香的~  發表於 2016-2-11 10:10
回復

Salt 發表於 2016-2-12 06:56:10 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-10 16:23
火龍果今次幾乎用咗大半個,因發覺佢有陣爛味,所以食咗少少就連肉帶皮齊齊拿去做環保酵素,覺得火龍果皮特 ...

哎呀~ 你冇press回覆我唔知你覆咗添
下次整支好多火龍果嘅試下先(屋企成日食)。反而我估唔到原來西瓜唔好聞 我仲諗住佢本身冇乜味整完出黎都會冇乜野添
回復

wongcc 發表於 2016-2-12 18:22:09 來自手機 |顯示全部樓層
你整嘅香蕉酵素多唔多氣體逸出呀!
回復

Salt 發表於 2016-2-13 06:42:41 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-12 18:22
你整嘅香蕉酵素多唔多氣體逸出呀!

反而又冇波。。我會話淨橙o個支比雜果o個支氣體多(起碼)3-4倍呀~
啱啱去放氣,支橙樽變咗oval 型,一開樽蓋bang一聲,嚇死我了 但係有蕉o個支只係得微微氣體釋出。
放氣之前,拎起兩支睇,淨橙o個支係好似可樂咁嘅,一直有泡泡冒出。但蕉o個支冇咩動靜。
氣味方面,橙o個支一開始係比較好聞的,好香橙味。而有香蕉o個支係。。臭臭地蕉皮味 (似。。dump咗蕉皮去垃圾桶,轉頭開垃圾桶聞到嘅味) 到而家過咗4日,橙o個支依然有橙味,但冇一開始咁香。有蕉o個支而家冇一開始咁臭,有種唔知點解有d聞上癮的味,我忍唔住聞多幾聞 。。味道有少少令我諗起游泳池(唔知點解/ 點形容)
不過就唔知蕉o個支味道係來源自蕉/ tangerine/ 檸檬/全部加埋一齊先係咁了~
回復

wongcc 發表於 2016-2-13 08:12:48 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 06:42
反而又冇波。。我會話淨橙o個支比雜果o個支氣體多(起碼)3-4倍呀~
啱啱去放氣,支橙樽變咗oval 型,一開 ...

我見到你都有留好多空間比d氣體逸出,應該勤放氣就唔會爆樽㗎啦! 不停有氣體泡泡升上嚟,此乃正常現象,表示d菌菌努力工作,遲d當d菌菌活躍性無咁高時,就會少d泡泡,完成發酵時,泡泡幾乎不見了,逸出的氣體是臭氧(O3),不是二氧化碳(CO2),臭氧可以改善地球的空氣質素,填補地球失去的臭氧層,你已對保護地球環境出了一分力呢!恭喜你成功在望!
回復

Salt 發表於 2016-2-13 08:57:08 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-13 08:12
我見到你都有留好多空間比d氣體逸出,應該勤放氣就唔會爆樽㗎啦! 不停有氣體泡泡升上嚟,此乃正常現象, ...

Oh no! 開支橙o個時我成啖食到“應一應”,仲係咁聞支蕉添  Ozone 有少少chlorine 味,可能就解釋咗點解會諗起泳池啦。不過呢方面我唔太熟悉所以有d保留。冇錯ozone 臭氧層係好重要,但係地面上的ozone 對人體生物有害。你都要小心d唔好吸入咁多呀!睇黎下次放氣要開個窗先得。。我怕蟲屋企差唔多係唔開窗的

回復

wongcc 發表於 2016-2-13 11:39:00 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 08:57
Oh no! 開支橙o個時我成啖食到“應一應”,仲係咁聞支蕉添  Ozone 有少少chlorine 味,可能就解釋咗點 ...

多謝提醒,係呀!所以我放嗰陣時都會唔吸咁多,讓它自由升上高空,不過,我諗咁少量的臭氧,對人體應不會有什麼傷害,猶如我們家中種的幾十盆植物,在晚上也會釋放出大量二氧化碳呀,但相比到達危害的程度仍屬小量,雖然與她們同眠,我們也不會因此而窒息呀!有利必有弊,為大自然不變定律,最緊要小心處理,便不難轉危為安了。
回復

Salt 發表於 2016-2-13 11:58:03 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-13 11:39
多謝提醒,係呀!所以我放嗰陣時都會唔吸咁多,讓它自由升上高空,不過,我諗咁少量的臭氧,對人體應不會 ...

上面bang 一聲之後,到而家我已經又去放咗兩次氣。兩次都好多呀 (多過有蕉o個支擺成日)。睇黎真係要幾個鐘放一次先得 (我又冇開窗啦。。)
Ozone 係危險在佢係好強嘅氧化劑。啱啱睇咗睇美國epa 話吸入少量已經對細胞有影響,不過好長冇興趣睇曬 。如果佢釋放出黎嘅氣體真係ozone 嘅話真係要小心d呀!

你會唔會手頭上有其他資料o家?例如佢放出黎嘅氣體有幾多部份係ozone,或更重要的 如果係ozone,咁放佢出窗佢要幾耐先升上去/ 升唔升到上去呢? 會唔會其實o係地面停留好耐,已經同其他元素react咗變咗其他野 or 仲衰,畀其他生物吸收曬。變咗放氣開窗好似想整死出面d人咁
回復

wongcc 發表於 2016-2-13 12:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 11:58
上面bang 一聲之後,到而家我已經又去放咗兩次氣。兩次都好多呀 (多過有蕉o個支擺成日)。睇黎真係要幾個 ...

多謝提醒,小心駛得萬年船呀!我暫時仲未有,我地齊齊再搜集下資料,看看安全界線怎樣也好,到時再互報消息。
回復