返回列表 發新帖

好核突呀 ! D 蚯蚓

作者: Donder 發表于 2008-6-7 17:25:55
5876 26
Donder 發表於 2008-6-30 23:18:02 |顯示全部樓層

回復 20# 小寶 的帖子

我的堆肥區是把唔要的植物或枯死的植物或修剪後的植物, 堆埋一起, 由得它日晒雨林, 咁 D 蚯蚓又扒晒入去, 可助鑽鬆泥土, 有助堆肥區, 一年後, 就變成好肥沃的天然泥土啦 !
回復

草民 發表於 2008-7-1 00:23:56 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-30 21:19 發表
請問點樣用蚯蚓堆肥呀?

將瓜皮、果皮、落葉、豆渣.......放入大盆。底層泥土,放一層上述物料,面層泥土。
漚佢三五個月就得。
回復

小寶 發表於 2008-7-1 01:25:51 |顯示全部樓層
唔該哂叮噹和草民!
哦...要一層"上述物料"咁多...加泥, 要唔要加水呢?
另外 我見廚餘桶叫人加水, 然後下面有個開關閘, 流出來果d係水肥?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-1 15:01:54 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-7-1 01:25 發表
唔該哂叮噹和草民!
另外 我見廚餘桶叫人加水, 然後下面有個開關閘, 流出來果d係水肥?

一兩個月前,我o係又一城page one見到一本專講堆肥的書,本書係作者好似係台灣人~
裡面詳細講解各種堆肥既製作方法~
作者大讚蚯蚓堆肥既好處~
回復

alexand52028 發表於 2008-7-1 16:15:22 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-30 14:15 發表
好可愛呀!我見一只收一只,放入堆肥中。

好好好,我都係,佢地對d泥好好+!! 真+
回復

fongkk 發表於 2008-7-1 23:28:46 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-7-1 01:25 發表
唔該哂叮噹和草民!

一般用廚餘已有水份無需加水,如果看到真係乾才噴一些,而如果下面積水細菌就無法生長,變臭
有室外地方就直接用有氧堆肥,即係堆肥筒放在室外無太陽曬的地方打開通氣的

參考下面

所需時間夏天為 3-6個月,冬天較長

材料:

1/泥土:種完植物的舊土,有沙質化的土,不能是黏土

2/容器:膠筒,多餘花盆

3/各種蔬菜頭尾,瓜果皮,咖啡渣,豆渣,枯枝葉等不要的"素菜類"材料,一般不要有肉類,油類,而且一定要加橙,桔或柑皮,可以蓋過或減輕堆肥筒氣味
將材料切成細小單位,堆肥成熟較快

4/如果真的很怕臭可以加糖

做法兩種:

1/ 先一層泥(5 cm),一層廚餘(5-10 cm)放完,再一層泥,
直至到留頂部放一層 7-10 cm厚的泥,上面如果放泥唔夠厚就會引來蒼蠅生蛆,一定要注意
注意材料要瀝乾,防止水份過多

2/ 直接放好材料及泥,攪拌混合好,上面用一塊布或舊衣服蓋好,用繩圍住封口,防止蒼蠅,蟑螂進入(只是不進入,因有氣味也是會來,幾天後氣味減少就不來),2-4星期攪一次,如果勤力也可以幾天攪一次,腐熟時間更快

腐熟完成一般應無臭味有泥味(半熟還是酸臭的),顏色像泥土
回復

小寶 發表於 2008-7-2 00:40:38 |顯示全部樓層
THANKS FONGKK!!!好詳盡!!
我都唔知整唔整好, 我怕臭又怕生蟲...有果D蛆好驚呵
回復