好核突呀 ! D 蚯蚓

作者: Donder 发表于 2008-6-7 17:25:55
5869 26
        真是唔好意思, 比D咁核突的野大家睇, 話說, 某日一大清早落完雨, 無意中比我在泥面看到這個核突埸面, 都唔知是一條定是兩條大蚯蚓, C 埋一舊, 唔知佢地是交配緊定是生緊仔, 中間的部分是微微肉動, 而左右兩邊的蚯蚓就分別向左右兩邊微微移動, 望落去濕立立, 好核突架真係, 我觀察了成半粒鐘也無咩變化, 後來趕返工, 不知下文如何.   其實蚯蚓是點樣有下一代既呢 ? 它們雖要交配嗎 ? 又如何生育下一代呢 ? 可能是小學生問題, 但我真是不知到呢 !

Monse 發表於 2008-6-7 17:34:57 |顯示全部樓層
以前讀小學時老師說蚯蚓是雌雄同體架。
kenwong 發表於 2008-6-7 17:52:00 |顯示全部樓層
雌雄同體 >For每條蚯蚓 兩性的 sex organ 都  present
不過聽講切開一條會變兩條
Donder 發表於 2008-6-7 17:54:46 |顯示全部樓層
雌雄同體 ? 即是點呢 ? 自己一條就可生育下一代 ? ( 好似海馬咁 ? ) 點生呢 ? 生蛋定生蟲呢 ? 定自己分體呢 ?
IVAN 發表於 2008-6-7 18:14:05 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-6-7 17:54 發表
雌雄同體 ? 即是點呢 ? 自己一條就可生育下一代 ? ( 好似海馬咁 ? ) 點生呢 ? 生蛋定生蟲呢 ? 定自己分體呢 ?

唔係自己一條生到仔 ~ 而係每條 earthworm 都有雌雄兩性
任何兩條相遇都可以交配到, 單獨生育指無性繁殖, 同雌雄同體唔同..
海馬更加唔係 雌雄同體或者  無性繁殖, 係有性兼且雌雄異體 !

earthworm 係生卵架, 自己分體方面係切斷成兩條之後重生, 不過如果係 "環節" 上切就會殺死蚯蚓
環節係蚯蚓身上一段較淺色既部分

IVAN 發表於 2008-6-7 18:16:40 |顯示全部樓層
蚯蚓並唔係害蟲, post 係呢到真係怨枉左佢地囉
Donder 發表於 2008-6-7 18:25:19 |顯示全部樓層
即是任何兩條蚯蚓相遇而又交配左, 其中一條就可生蚯蚓蛋 ?    但我們常常見到蚯蚓, 但就好似未見過蚯蚓蛋, D泥咁多蚯蚓, 照道理, 一定會有好多蚯蚓蛋掛, ?
IVAN 發表於 2008-6-7 18:32:55 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-6-7 18:25 發表
即是任何兩條蚯蚓相遇而又交配左, 其中一條就可生蚯蚓蛋 ?    但我們常常見到蚯蚓, 但就好似未見過蚯蚓蛋, D泥咁多蚯蚓, 照道理, 一定會有好多蚯蚓蛋掛, ? ...

哈哈 , 無錯喇, 至於蚯蚓既蛋係點既, 我都未見過啊
Donder 發表於 2008-6-7 18:51:48 |顯示全部樓層
Ivan,好多謝 D 常識啊, 如有人知蚯蚓蛋是什麼樣的, POST 上黎睇下, 我真是好想知下呢 ! 等我下次可留意下先, 海馬係咁既咩 ? 以前唔知邊到聽到, 它是自己繁殖既, 等我找下書看看先 !     :-)
fongkk 發表於 2008-6-7 21:33:19 |顯示全部樓層
我都唔知幾想捉,上次在旺角火車站附近捉了一條,還欠一條,誰知道旺角區那裹有
Donder 發表於 2008-6-7 22:35:45 |顯示全部樓層
哈......哈....捉黎交配 ! ? 定捉黎生炒吃 ?我是在元朗見的, 如你揪夠兩條, 又成功交配, 又生到蛋, 咁就話我知D 蛋係點架啦. 等你架 ! ! !   :-)
bluemoon 發表於 2008-6-8 01:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-6-7 18:25 發表
即是任何兩條蚯蚓相遇而又交配左, 其中一條就可生蚯蚓蛋 ?    但我們常常見到蚯蚓, 但就好似未見過蚯蚓蛋, D泥咁多蚯蚓, 照道理, 一定會有好多蚯蚓蛋掛, ? ...

我以為2隻都生tim... 咁蚯蚓係咪每次都要選自己做女定做男?
蝸牛好似係2隻都生ga

蚯蚓可以一分為2...
好似海星咁...
有一次有隻海星比人斬左隻腳 (佢有5隻)
之後果隻腳生左4隻腳仔 @@|||
阿晴 發表於 2008-6-30 05:21:49 |顯示全部樓層
這個…睇到我起雞皮tim…一大堆…

蚯蚓卵

Donder 發表於 2008-6-30 05:47:49 |顯示全部樓層
蚯蚓蛋是咁架, 等我留意下先 !
Alfphy 發表於 2008-6-30 11:03:38 |顯示全部樓層
蚯蚓對植物好啊!要好好對佢地!
Alfphy 發表於 2008-6-30 11:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-6-30 05:21 發表
這個…睇到我起雞皮tim…一大堆…

蚯蚓卵

第一次見.....
alexand52028 發表於 2008-6-30 12:37:42 |顯示全部樓層
蚯蚓其實係好好+,^^我好中2佢哋+!!
草民 發表於 2008-6-30 14:15:49 |顯示全部樓層
好可愛呀!我見一只收一只,放入堆肥中。
Donder 發表於 2008-6-30 16:14:11 |顯示全部樓層

回復 18# 草民 的帖子

蚯蚓對植物好, 我都知, 不過, 有時看著他們, 真是起晒雞皮架, 我的堆肥區, 有成千上萬條, 好嚇人架 ! 有一次我把我的室內花搬了出戶外, 其中一盆, 後來越種越死, 我把她換泥及睇下D根有咩問題啦, 一揪起個花盆, 就見吊著一條好長好長好長的蚯蚓近距離在我的眼睛前, 毫無心理準備嚇到我發晒手軟,    到現在仍留下陰影, 每次整理我的室內盆栽也得好小心 !
小寶 發表於 2008-6-30 21:19:25 |顯示全部樓層

回復 18# 草民 的帖子

請問點樣用蚯蚓堆肥呀?
12下一頁