乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209714 19848
花園仔 發表於 2009-7-7 00:10:54 |顯示全部樓層
7881# muitau
咁大家估吓老師有無種崩大碗丫拿?
========================

你話呢!
http://www.youtube.com/watch?v=ZDUjt6iH52E&feature=related

梗係有啦, 仲有好多冇出聲之馬!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-7 00:16:47 |顯示全部樓層
7862# JicJicmom
咁如果唔可以依賴輔助根0既話 , 將佢籐蔓整(剪) 短D有幫助嘛 ? 但又會唔會因為整短而減少囡花出場數量呢 ?
====================================
積媽好!
如果棵嘢係爬架嘅跟本唔使提輔助根嘅問 ...
花園仔 發表於 2009-7-6 17:27

=====================================
咦 ~~~ 咁我又可以重新考慮一下囉 ~~~
唔該老師 ~~~~
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 00:54:43 |顯示全部樓層
7883# JicJicmom
唔該老師 ~~~~
===========================

積媽好!
使乜考慮吖一於打孖上!

又, 我有超靚嘅(貴過阿P體日本食嗰D架)日本密瓜種子啵,
你種唔種吖? 嘻嘻!

兀翻曬起身囉!

兀翻曬起身囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 01:03:28 |顯示全部樓層
7871# lamolympia
花老師:請問普羅旺斯式南瓜湯點整架?
=======================
法南嘅<海鮮南瓜濃湯>啫, 加咗當地嘅薰衣草, 幾特別囉!
飲過咋, 冇菜譜喎, 自己亂撞試過都似似地啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 01:23:38 |顯示全部樓層
咁嘅天氣煲<夏桑菊>仲好喇!

特別插枝種體龍缸及花槽嘅靚葉型<桑樹>

花槽種嘅靚葉型<桑樹>

花槽種嘅靚葉型<桑樹>

花槽種嘅靚葉型<桑樹> -- 特寫

花槽種嘅靚葉型<桑樹> -- 特寫

洛神背後龍缸種嘅靚葉型<桑樹>

洛神背後龍缸種嘅靚葉型<桑樹>
回復

lamolympia 發表於 2009-7-7 11:36:45 |顯示全部樓層
好少見花老師發(萌真),天氣真係太熱啦!add12icon
回復

muitau 發表於 2009-7-7 11:37:12 |顯示全部樓層
老師,
而家聽唔到secret gdn呀, 睇住相先~

又,桑樹係咪要摘心(?!)定剪枝得佢生多啲丫架,我見樓下鄰居地種左棵,一條直畢甩又幼紋紋,
得個高字,啲葉係大塊,不過感覺一啲都唔壯咁.
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-7 12:39:33 |顯示全部樓層
7884# 花園仔
老師早晨 + 午安 ~~
多謝老師美意 ~~~ 但我無信心種到呢D水果瓜呀 ....... 我想知呢D水果瓜 , 根系深唔深 ? ( 積媽成日用錯盤的) 我聽人講種 "西瓜" 要用砂土 , 呢D蜜瓜又如何呢 ?
唔該老師 ~~ ^.^
回復

peggykyw 發表於 2009-7-7 13:03:05 |顯示全部樓層
咁嘅天氣煲<夏桑菊>仲好喇!

煲<夏桑菊>加幾片甘草去煲, 味道不錯架。

想請教老師, 桑葉由苗種到有桑果食要幾耐時間?另想問那裡有桑苗/插枝買? (行了幾次花壚 / 塵正記都唔見有)
回復

farfeifar 發表於 2009-7-7 13:24:44 |顯示全部樓層
7872# 花園仔
7869# farfeifar
什麼是無效花? -- 先棑先講過之馬!  ...
花園仔 發表於 2009-7-6 17:42

老師上次係講青家嘛~咁茄子又點睇呢?
==========================

花花!
連你都係咁!
嗱:
http://www.hkplants.com/thread-11235-373-1.html
哎呀, 老師原來有講過, 自摑10巴先!
謝謝老師提醒...即係屋企棵白茄子全是冇效花
回復

farfeifar 發表於 2009-7-7 13:32:15 |顯示全部樓層
唔該老師 ~~~~
===========================

積媽好!
使乜考慮吖一於打孖上!

又, 我有超靚嘅(貴過阿P體日本食嗰D架)日本密瓜種子啵,
你種唔種吖? 嘻嘻!
花園仔 發表於 2009-7-7 00:54

耶~老師等人下o左種先出聲o既~~~~~
阿p個d我上星期下o左種囉~
仲考慮緊下唔下老師o既大冬瓜~
...係喎, 老師個大冬瓜呢?
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 13:35:49 |顯示全部樓層
7888# muitau
又,桑樹係咪要摘心(?!)定剪枝得佢生多啲丫架,我見樓下鄰居地種左棵,一條直畢甩又幼紋紋,
得個高字,啲葉係大塊,不過感覺一啲都唔壯咁.
=================================

大家好!
妹頭, 我插咗就由得佢自由發展架罅, 長了了唔順眼至剪嘅!

剛剛....

剛剛....
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 13:46:34 |顯示全部樓層
7889# JicJicmom

老師早晨 + 午安 ~~  
多謝老師美意 ~~~ 但我無信心種到呢D水果瓜呀 ....... 我想知呢D水果瓜 , 根系深唔深 ? ( 積媽成日用錯盤的) 我聽人講種 "西瓜" 要用砂土 , 呢D蜜瓜又如何呢 ?
唔該老師 ~~ ^.^
=====================================
積媽好,
<根深蒂固> -- 瓜訂即瓜<蒂>, 所謂瓜熟<蒂>落,
因此我認為瓜嘅根係深至好架!!

兄日會寄嘢俾你地架罅!
你嘅係:
純白馬齒莧
超迷你松葉牡丹
香味超甜粟
縐葉豬乸菜
高級夕張密瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 13:51:22 |顯示全部樓層
7890# peggykyw
想請教老師, 桑葉由苗種到有桑果食要幾耐時間?另想問那裡有桑苗/插枝買? (行了幾次花壚 / 塵正記都唔見有)
===============================

你好!
苗種好耐架, 插枝好快趣 -- 我有帖講格!
想要插枝你睇完帖有興趣就PM地址黎喇!
回復

花園仔 發表於 2009-7-7 14:04:22 |顯示全部樓層

7891# farfeifar
=============================
花花,
你好醒架馬, 琴日俾你地搞到好失落....
我諗起童安格隻歌 --

<其實你不懂我的心>  
<其實你不睇我的帖>
http://www.youtube.com/watch?v=PsBMTr7X9fM

冇效都可能有得救架
將黃色雄蕊用刀片開, 打出入邊綠色雌蕊,
將雄蕊D花粉撥落雌蕊度, 有人成功過架!

又大咗好多呀! 好重, 似攬住個FP咁實在呢! 嘻嘻!!
回復

小寶 發表於 2009-7-7 14:39:55 |顯示全部樓層
FP係咩呢老師
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-7 14:56:29 |顯示全部樓層
7894# 花園仔
嘩 ~~ 好多種子呀 , 多謝老師 !!
粟米我覺得一定要落地 , 我上次同盤種 , D根生得太緊要喇  ...... 希望娘家快D整好 , 可以返去種落地 ~~
再次多謝老師呀 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-7-7 15:44:31 |顯示全部樓層
7896# 花園仔
7891# farfeifar
=============================
花花,
你好醒架馬, 琴日俾你地搞到好失落....
我諗起童安格隻歌 --
<其實你不懂我的心>  
<其實你不睇我的帖>
http://www.youtube.com/watch?v=PsBMTr7X9fM

冇效都可能有得救架
將黃色雄蕊用刀片開, 打出入邊綠色雌蕊,
將雄蕊D花粉撥落雌蕊度, 有人成功過架!

又大咗好多呀! 好重, 似攬住個FP咁實在呢! 嘻嘻!!
梳lee呀老師, look返前面d帖完來講過幾次咁多~~~
我會蚊耳仔記住架喇!!!!!!!!!!
好想攬下老師個瓜, 攬下都可以消暑
回復

peggykyw 發表於 2009-7-7 17:20:46 |顯示全部樓層
今日係"小暑", 老師個大冬瓜睇黎留番黎賀下"大暑"
回復

peggykyw 發表於 2009-7-7 17:27:12 |顯示全部樓層
你好!
苗種好耐架, 插枝好快趣 -- 我有帖講格!
想要插枝你睇完帖有興趣就PM地址黎喇

老師, 我新來架, 唔識PM比你, 係唔係按帖的左上角"回復"就可以PM比你? 煩煩你教教我, 唔該晒
回復