天台種乜東東

作者: BanbieChan 發表于 2008-5-29 23:02:32
888117 162
ChrisTsui 發表於 2008-5-29 23:10:55 |顯示全部樓層
你個西瓜好似比o野咬過~
水蜜桃有冇笠袋呀?小心比果蠅針喎,我d乒乓球咁細已經中o左招~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 23:11:51 |顯示全部樓層
哈哈~
下次貼相記得扭番正呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 23:22:01 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-5-29 23:17 發表
西瓜仔因為吊响支竹,所以唔夠圓咕碌,水蜜桃已經食晒囉 。不好意思喔!我下次會扭正D相先貼: 睇得好辛苦sorry

水蜜桃冇比果蠅針呀?真係好~
D水蜜桃好唔好食呀?我D都開始轉紅,有幾個同事話幫我試食,我驚裡面有蟲,唔敢第一個食~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 23:36:05 |顯示全部樓層
哈哈~
我估佢睇o左呢個網好耐至開post~
因為.....
有冇估錯?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-30 00:24:31 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-29 23:57 發表

嘩﹏ 我好榮幸, BanbieChan 你一註冊就邀我做你好友

哈哈~我都係呀~
我仲以為係佢按錯制,所以唔敢覆tim~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-11 01:24:30 |顯示全部樓層
斑比,
d楊桃既花好靚呀~
你好叻呀!!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 12:04:45 |顯示全部樓層
斑比個天台成日都有驚喜~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-19 15:06:48 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-19 14:51 發表
星期天特意到花墟買了數盆香草來種,這兩天煩惱著是否該買吉之島十元的長方型大盆將他們放在一起,
但總是煩惱當大風時如何處理,因若要買盆特意放他們,我要買很多盆,很貴呀!十個已需一百元!而且又想買掛盆的純粹掛在圍網上當 ...

如果你尚有大量園藝用品要買,可以去深圳花卉市場入貨,運費大約250-300蚊,送到屋企門口,如去花墟自取會平d~
o個度既花盆好平,7吋花盆都係三四蚊,大花盆都係廿幾蚊~
其他園藝用品(唔計入口貨)都係香港既4-5折~
不過一定要買得多至抵~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-19 15:49:15 |顯示全部樓層
佢地既價錢係香港既四五折,計埋匯率都有著數~
我去過兩次都係買花盆,防腐木木椿(27蚊一條,香港同一size我見買80幾蚊),泥(80 lit靚土賣35蚊一包,仲平過第一次買 ),石春,有機粒肥(一包8公斤米咁大都係幾十蚊)....兩次貨價好似都係600蚊左右,加250運費送到屋企門口~
如果o係花墟買,貨價大約要千三四蚊,仲要自己去抬,分分鐘要走兩轉至搬完,油錢都唔平~
不過如果你只係買d輕既o野,就自己拖架車仔去拎都ok~
maymay靚都係自己拎過關~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-19 17:30:30 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-19 17:18 發表
其實我上星期在繽紛買了圍欄,他們說超過$2,000有85折,他們送到我家門口的運費是$70。因我要買8呎高4呎濶,而且我要買前前後後不同size合共差不多十塊,以一個女人之力實在拿不來,連一塊8呎高4呎濶的都重到拿不來,更莫說圈扎 ...

250蚊運費係指全部貨品,唔止石春,仲有泥,木椿(買o左6條,每條一米(更正)長)等超重既物件~
一包80lit既泥,我雙手都唔夠力將佢搬離地,平時都係地下拖出來用~
所以250蚊送咁多重o野,我覺得好抵~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-19 18:12:46 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-19 18:02 發表
我當然明白全部貨品250大元,我是指若果我只買石春那就好似差不多。

我想問您指的防腐木是有多濶,是正正方方,還是長方形?而長度是剛好2米?

而且是可以每間店舖都買不同物品,然後叫他們一次過運來香港嗎?可否詳細告之,謝謝! ...

我買既唔係防腐木條,係防腐木木椿,即一舊舊圓柱木(有高有低)拼成一串,一串長度係1米~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-20 22:45:57 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-20 12:05 發表
Chris,

我以前都有用過呢 d 防腐木木椿,但係香港實在太大雨,我只係放地下,唔係放泥面。d 木椿用得耐 (大約三年)一樣會腐爛,仲生青苔同埋蟲,所以而家都無用 law 。d 鐵線都要每年幫佢換一次,唔換佢都會自己斷,一樣要做,無得 ...

Hi 貓貓,
原來木椿用得耐會腐爛,仲生青苔&蟲~
多謝你提醒我,我會得閒檢查o下佢地d鐵線~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-20 23:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-8-20 13:13 發表
Chris,
我想問下深圳花卉巿場既舖頭係咪會安排送返香港架?
定係要自己再搵運輸?
如果係自己搵,應該搵邊間?
我想問一大塊木格仔網,泥同花架.
我想計吓邊度買平. ...

hi 斑比,
我pm o左我幫襯o個間舖頭既資料比你~
我唔記得我買o個間有冇木格仔網賣,我諗梗會有一間有得賣~
o個兩次都係間舖頭幫我搵運輸,佢地話每日都有貨運落花墟(批發),所以如果去花墟取貨會平d~
如果你唔係o係同一間舖頭買o野,可以要求其中一間(當然揀一間買得比較多o野o個間)幫你集合全部貨品一齊送來香港~
不過最好送貨前一日打電話確認集齊全部貨一齊運,因為我試過o係兩間舖頭買燈飾,叫其中一間幫我安排運輸,兩間舖頭o係正對面,我臨走前提佢地記得一齊運落o黎,結果佢地唔記得o左,搞到我要比兩次運費~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-20 23:07:43 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-20 23:03 發表

斑比:
我掉晒喇,無相睇,麻煩 Chris 映相比大家睇下。
其實木椿係裝飾用途,圍住花壇或花盆邊,遮醜用,用左多 d 田園 feel,即刻靚好多嫁
如果每年做防腐,應該襟好多。不過做得防腐黎,不如買過條仲化算。 ...

好,咁我得閒影張相比斑比睇~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-21 00:32:44 |顯示全部樓層
貓貓、christusi 晚安,唔該晒你哋 ,我諗係咪好似「梅花樁」嗰D呢

斑比,影o左張相比你睇啦,我搞錯o左,原來只係1米長,每條有16塊木柱~
未執好d盆栽,有d樣衰~

放o係天台幾個月冇用,疊住放,所以曬到有d鴛鴦色~

放o係天台幾個月冇用,疊住放,所以曬到有d鴛鴦色~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-21 00:44:35 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-21 00:38 發表

菲菲 晚安,食麵 快 靚 正 嘛

斑比,好少咁夜瞓喎~
仲唔瞓既話,聽朝五六點起唔到身淋花啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-21 00:54:11 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-21 00:47 發表
嘻嘻 係呀 ,要瞓喇zzzzzz,Chris晚安

早唞啦~斑比~
o黎緊幾日有雨,你可以瞓晏d啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-21 12:03:05 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-21 10:33 發表
chirs  我都有用 lee 款戶外木, 不過日曬雨淋, 有d菇菇生出黎....
我又無時間成日油 (力架) !!!!

maymay,
原來除o左生蟲仲會生菇菇o架~
咁好天時要曬多d,希望可以延長佢既壽命~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-22 13:52:31 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-22 00:54 發表

嘻嘻 貓貓 我咁啱經過見到買架,棵林柿買嗰陣未有果果架,上次响繽X見到有銀杏,冇手拎冇買到,第二日去己經冇晒喇,好後悔呀

下次睇啱嘢可以比咗錢先,花店多數肯幫你留貨~
我試過喺花墟一間園藝店買一盆神秘果,隔咗半個月至去拎,都冇問題~
不過買既時候結滿果,半個月後得番葉~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-22 15:07:07 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-22 15:00 發表
大風吹,全部樹仔瞓低  

如果冇吹斷樹幹,扶番正,加番泥應該冇事o既~
不過睇嚟都有排執~
回復