蜜瓜~下一步要點做?

作者: ChrisTsui 發表于 2008-4-18 12:06:25
3453 11
1月底將d日本溫室蜜瓜核浸水,浸o左2個星期都冇反應,於是將佢種落盆~
2月底左右終於出芽,將3棵移種到車場邊一條窄泥路上,施過2次肥,大得好快~
尋日見佢出o左好多花冧,仲有花仔tim,我使唔使摘走一d等佢生長得好d?
如果要摘,應該摘邊一d?
種瓜係唔係要搭棚o架?
第一次種瓜,請多多指教吖

bb時代~

bb時代~

成長中~

成長中~

再大d~

再大d~

開始有鬚~黃色o個朵係太陽花,唔好誤會

開始有鬚~黃色o個朵係太陽花,唔好誤會

尋日影o既,今次真係有花啦~

尋日影o既,今次真係有花啦~

近鏡睇真d~

近鏡睇真d~
jfung 發表於 2008-4-18 12:18:30 |顯示全部樓層
嘩你就好啦.  我早2日先落種呀
我睇本書話可以唔整棚, 但要授粉.  你不如參考吓這本書"家庭菜園大百科"  因為蜜瓜都要一d技巧.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-18 14:33:38 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-4-18 12:18 發表
嘩你就好啦.  我早2日先落種呀
我睇本書話可以唔整棚, 但要授粉.  你不如參考吓這本書"家庭菜園大百科"  因為蜜瓜都要一d技巧.

唔該晒呀~星期日放假去買本來睇o下~
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 18:44:48 |顯示全部樓層

我好中意你個成長記錄

個相機位真系吾變wor

好明顯睇倒成長過程, 0店!

日本溫室蜜瓜﹖ 600幾蚊一個果D﹖
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-18 19:00:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-18 18:44 發表
個相機位真系吾變wor

好明顯睇倒成長過程, 0店!

日本溫室蜜瓜﹖ 600幾蚊一個果D﹖

今次係第一次種瓜,好緊張,差唔多隔2日就幫佢地映一次相,得閒翻看,好開心架
蜜瓜係農曆年前公司收到既果籃其中兩款生果(一橙肉一綠肉),我見同一label,在日本超市賣380蚊一個~
我掉亂o左d種子,所以都唔知呢3棵係橙色定綠色,如果2款都有就好咯~
回復

kok69 發表於 2008-4-18 20:03:30 |顯示全部樓層
好多雜草啵~~~~~~
回復

arp 發表於 2008-4-19 11:28:28 |顯示全部樓層
好似好密好多野bor
回復

爬牆虎 發表於 2008-4-19 12:06:01 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-18 12:06 發表
1月底將d日本溫室蜜瓜核浸水,浸o左2個星期都冇反應,於是將佢種落盆~
2月底左右終於出芽,將3棵移種到車場邊一條窄泥路上,施過2次肥,大得好快~
尋日見佢出o左好多花冧,仲有花仔tim,我使唔使摘走一d等佢生長得好d?
如果 ...

我上年係露台都有種蜜瓜,真係好開心架!
我只係亂黎,冇咩點摘芽,因為印象中唔會有好多雌花成功受粉,整株只得兩個受粉,而最後成功的只有一個。
所以,由於你種植scale唔大,所以可以等有雌花成功受粉後,再將老葉及多餘的子藤剪去。
另一個建議係: 除草。
回復

swimming 發表於 2008-4-19 19:04:13 |顯示全部樓層
我上年都種過,有幾棵,勁搶肥,我時常修剪側芽,最後淨賞雄花及業收場,

另一棵,很瘦弱,由佢自生自滅,反而出了一個
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-21 15:33:37 |顯示全部樓層
多謝以上幾位既提醒,今朝終於的起心肝除草~
其實自己都覺得太多雜草,但係見d酢醬草花仔好靚,唔捨得整走,比大家一提,先至肯郁手
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-21 15:37:54 |顯示全部樓層
原帖由 swimming 於 2008-4-19 19:04 發表
我上年都種過,有幾棵,勁搶肥,我時常修剪側芽,最後淨賞雄花及業收場,

另一棵,很瘦弱,由佢自生自滅,反而出了一個

我都有朋友種過,種o係天台,佢話唔使點理,好易就有收成~
唔通真係要由得佢自生自滅?
回復

geminie 發表於 2008-5-2 21:17:24 |顯示全部樓層
可以埋定d堆肥响佢地隔離
回復