從新開始~請問係乜o野薄荷?

作者: ChrisTsui 發表于 2009-3-29 01:50:39
6040 53

舊年一度立志要種好好好多香草,點知打完幾場風,香草苗死得七七八八...
今年從頭o黎過~
幸得積媽,草民兄,monse &小寶拔草相助,我先至唔使由零開始~

草民兄o既"小迷",之前放o既位置一邊光一邊有遮蔭,所以生埋一個方向,依家搬o左位,企番直o左啦~ ... ... .. ...

草民兄o既"小迷",之前放o既位置一邊光一邊有遮蔭,所以生埋一個方向,依家搬o左位,企番直o左啦~ ... ... .. ...

小寶扦插o既百里香,拎番o黎幾日就大o左好多,仲未買到靚盆,所以未換盆住~

小寶扦插o既百里香,拎番o黎幾日就大o左好多,仲未買到靚盆,所以未換盆住~

自己種o既碰碰香,放o係室內,徒長,唔見得人,monse呢盆靚女好多~

自己種o既碰碰香,放o係室內,徒長,唔見得人,monse呢盆靚女好多~

積媽牌係我家香草o既最大品牌,呢隻到手香生到好粗壯~

積媽牌係我家香草o既最大品牌,呢隻到手香生到好粗壯~

呢盆都係積媽牌,頭先冒雨拎入屋影o既~

呢盆都係積媽牌,頭先冒雨拎入屋影o既~

又係積媽出品,本來好大盆,將佢一開二,其中一盆用積媽牌陶盆掛o係牆上~

又係積媽出品,本來好大盆,將佢一開二,其中一盆用積媽牌陶盆掛o係牆上~

呢"杯"係上兩星期o係飛鵝山買o既,買番o黎就係咁o既樣,請問係正常定係徒長? ... ... ... ...

呢"杯"係上兩星期o係飛鵝山買o既,買番o黎就係咁o既樣,請問係正常定係徒長? ... ... ... ...

其中一盆辣椒小苗,希望生生性性~

其中一盆辣椒小苗,希望生生性性~

見曇花教人用o黎煎魚,好似好好味咁,我又學人種~

見曇花教人用o黎煎魚,好似好好味咁,我又學人種~

呢堆係好天時影落o既其中一堆亂糟糟香草~

呢堆係好天時影落o既其中一堆亂糟糟香草~
草民 發表於 2009-3-29 01:58:15 |顯示全部樓層
香草版咁多大戶,真係人強馬壯啦。
盆迷迭香已經生到咁大囉,證明生長環境好好。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-29 02:18:20 |顯示全部樓層
香草版咁多大戶,真係人強馬壯啦。
盆迷迭香已經生到咁大囉,證明生長環境好好。
草民 發表於 2009-3-29 01:58

草民兄~我只係超級小戶咋~
盆迷迭香本來仲大盆o架,有次朋友上o黎見到,話好想種,我剪o左好多條比佢呀,希望佢可以幫手開枝散葉~
生到咁靚都係因為你原本種得好,兼且積媽o係我去旅行時,幫我好好咁照顧o左佢一段時間~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-29 08:52:54 |顯示全部樓層
我D香草都係草民哥哥供應架~
回復

貓貓 發表於 2009-3-29 10:12:01 |顯示全部樓層
哈哈哈!好野!
大家一齊
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-29 10:30:47 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif我D香草都係積積媽http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cats/cats%20(96).gif同草民哥哥http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20 ...
BanbieChan 發表於 2009-3-29 08:52

冇錯呀~佢地係呢度o既最大供應單位~

哈哈哈!好野!
大家一齊種、種、種!
貓貓 發表於 2009-3-29 10:12

哈哈~種香草真係會互相感染o架,所以大家貼多啲相,就會感染多啲人一齊種~
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-29 13:43:28 |顯示全部樓層
marjoram唔夠陽光就會幼身一條感林林地向下
得閑剪下莖會變硬D

呢排天氣尼講正常過唔正常, 我覺得你已經種得好好

最欣賞你刁盆feel既ground ivy, 好優雅
如盆用白色啞色奶白更能與牆身木做成對比

hehe其實我得個講字自己屋企亂過旺角垃圾房
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 17:52:32 |顯示全部樓層
chris
薰衣草 ... 好靚呀
煎魚請埋我食
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-3-29 19:53:43 |顯示全部樓層
chris
你的百里香種得好成功呀. 可以煮野食啦
我用種子種起, 但無反應, 都唔知有甚麼問題?
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:55:41 |顯示全部樓層
我都話個掛陶盤0岩你用架喇 !!!!!!! 襯得好靚 !!!! 好似瀑布咁 ~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 10:55:10 |顯示全部樓層
chris
李太 發表於 2009-3-29 19:53

我D百里香係用種子種起 ~
因為種子好細粒, 所以先用沙將種子撈勻至撒落泥 ( 用培養土 ) 度 , 再響表面用篩子輕輕手篩一層培養土作覆土用. 我將盤仔放響有光到地方, 無直晒.
開始發芽時 , 每日放晚用噴水壺噴一噴佢 , 令泥土保持濕潤就 OK .
大少少( 半隻尾指咁長 ) 就可以疏一下苗 , 汰弱留強 ~通常由種子發芽到呢一個步驟 , D苗都無左一大半囉 ~~
疏苗後0既百里香 , 要比好多太陽佢至會大 . 唔好比太多水 , 佢中意晒多過中意水. 我記得舊年八九月熱到癲0既時候 , 佢地2日無淋水都無枯到.
呢D只係我自己係咁種, 無根據的 ~ 但都參考下 ~~~
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-3-30 18:11:10 |顯示全部樓層
11# JicJicmom

謝謝指教, 我要再去搵搵種子試種
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 18:53:47 |顯示全部樓層
我都買咗百里香種子,而家落得唔得呢?
我今日落咗D sage 種子

唔知出唔出芽呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 15:28:10 |顯示全部樓層
marjoram唔夠陽光就會幼身一條感林林地向下
得閑剪下莖會變硬D
呢排天氣尼講正常過唔正常, 我覺得你已經種得好好
最欣賞你刁盆feel既ground ivy, 好優雅
如盆用白色啞色奶白更能與牆身木做成對比
hehe其實我得個 ...
gtrnismo 發表於 2009-3-29 13:43

我杯majoram依家生到好似千手怪魔咁 ,今朝見有陽光,即刻拎佢出去晒,希望可以生番正常d~
個吊盆我都好鍾意呀,呢種盆原色係咁,我遲o下我時間會幫佢地變身~
積媽o岩o岩借o左本雜誌比我,係教將原色陶盆變身o架,積媽真係一條龍服務~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 15:34:09 |顯示全部樓層
chris
薰衣草 ... 好靚呀
煎魚請埋我食
曇花一現 發表於 2009-3-29 17:52

當然冇問題啦,最緊要佢生生性性~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 15:35:27 |顯示全部樓層
chris
李太 發表於 2009-3-29 19:53

我盆百里香係小寶扦插比我o架,如果用種子種起,要參考積媽o既經驗~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 15:41:09 |顯示全部樓層
我都話個掛陶盤0岩你用架喇 !!!!!!! 襯得好靚 !!!! 好似瀑布咁 ~~~~
JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:55

係你個盆靚,加埋盆植物靚,所以至有咁o既效果o者~
佢地生得好快,另一盆我放o係大約3呎高o既花槽邊,依家就o黎生到落地啦,又唔捨得剪~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 15:46:57 |顯示全部樓層
我都買咗百里香種子,而家落得唔得呢?
我今日落咗D sage 種子

唔知出唔出芽呢?
Jennie 發表於 2009-3-30 18:53

我未試過用種子種百里香,你可以參考#11,積媽分享佢o既經驗~
sage我舊年都用種子種過兩次,但都唔成功,唔知係咪種子唔新鮮,o個批種子我全部o係淘寶買,十幾款冇一款發到芽~
希望你成功~
回復

貓貓 發表於 2009-3-31 15:56:53 |顯示全部樓層
我早兩日都搶左d金錢薄荷返黎落盆種,而家個樣都係死死下,希望可以種到你d咁靚啦!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 16:04:39 |顯示全部樓層
我早兩日都搶左d金錢薄荷返黎落盆種,而家個樣都係死死下,希望可以種到你d咁靚啦!
貓貓 發表於 2009-3-31 15:56

貓貓~
咁你要唔要d呀?
積媽比我o個盆勁大盆,o黎o左我度後又長多o左好多~
呢度只係一半,仲有另一半我未影出o黎~
回復

123下一頁