耐性考驗 ╮(╯_╰)╭

作者: KATY 發表于 2012-8-8 12:08:57
1661 9
我的幾棵茄子本已是遲了種植, 21/5才播種子, 不過27/5就發芽了, 當時覺得都幾快呀, 仲以為暑假期間有望收成.
可是種到現在(兩個半月喇)只有3-4塊小小真葉, 昨晚膽粗粗移至天台的大盆定植.
除了茄子生長緩慢之外, 還有燈籠椒都係吾識生架 !!!
呢d有汗出冇糧出既過程, 係一種煎熬

我估大家都可能有類似經歷, 分享吓. 比我知道 I’m not alone.
jose666 發表於 2012-8-8 12:14:05 |顯示全部樓層
遲d可能比驚喜你呢~
大豐收~
回復

claudiatang 發表於 2012-8-8 12:25:18 |顯示全部樓層
我猜這種天氣都會影響。我幾棵洛神花和秋葵都好似侏儒那樣﹗早前貼了三粒花生的帖有看到嗎?立春時開始播種。半年後收了三粒..............

三粒!!! 真係欲哭無淚...  發表於 2012-8-8 12:34
回復

mono 發表於 2012-8-8 12:27:16 |顯示全部樓層
今年天氣真係唔係好得。我啲茄子都生得超慢。
回復

ht333147 發表於 2012-8-8 12:34:43 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-8-8 12:25
我猜這種天氣都會影響。我幾棵洛神花和秋葵都好似侏儒那樣﹗早前貼了三粒花生的帖有看到嗎?立春時開始播種 ...

種3粒收3粒, 無餂到, 出左半斤力, 已經攞返八兩....
洛神花要種好大個盆先長得好, 例如龍缸, 秋葵未種過.

我播了十幾粒花生呀﹗都生到好幾棵,但拔出來發現只三粒,當堂笑到標眼淚..  發表於 2012-8-8 12:39
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-8 12:58:17 |顯示全部樓層
今年4月種咗幾棵唔同嘅茄子,但俾d苦瓜遮住陽光,生得唔好,加上6月連場大雨,未到7月已C 哂,一條都未收過。剛剛再落苗,希望趕尾水

苦瓜都係,雖然有收成,但果蠅太利害,次次去都係收 C,10隻瓜B先收到一兩隻,最後頂唔順,打風前清咗佢
回復

金剛 發表於 2012-8-8 13:10:42 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-8-8 12:58
今年4月種咗幾棵唔同嘅茄子,但俾d苦瓜遮住陽光,生得唔好,加上6月連場大雨,未到7月已C 哂,一條都未收過 ...

我聽一位朋友講~~內地種嘢無果蠅,佢話只要植物健康唔容易被針.

我知道泥土水份同落肥過多,會令細胞壁薄咗,d蟲就會有機可乘
回復

金剛 發表於 2012-8-8 13:16:38 |顯示全部樓層
點解我講種植@@嚟咗 [吹水茶座]
回復

KATY 發表於 2012-8-8 13:36:36 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-8-8 13:16
點解我講種植@@嚟咗 [吹水茶座]

哎呀! 諗住傾下d失敗經歷同分享呀嘛

煩請版主分析及安排

農業植物版較適當  發表於 2012-8-8 13:47
回復

maijai 發表於 2012-8-9 00:04:47 |顯示全部樓層
我有三年不知名的菜種子,今年的起心龫種啦,嘗試用二十日一次,試佐4次,都無反應,D蕃茄用盆種9棵90日,只出了6粒果,1個月唔轉色唔識大,終於試佐係呢度買的通菜種子,有DD收穫(似牙簽苗條,40棵),先平衡D,再有番種野心情

三年不知名的菜種, 9成9係過期啦, 咁樣只有途勞無功  發表於 2012-8-13 12:49
回復