終於有瓜啦 - 青瓜同翠肉瓜

作者: jfung 發表于 2008-4-17 16:38:32
4476 15
多謝花友分享的青瓜種子, 同自己買的翠肉瓜種子.  之前仲以為我棵翠肉瓜有病, 但E家見佢有瓜出好開心呀.
17 Apr - Zuchinni 1.JPG
好有瓜樣呀!
17 Apr - Zuchinni 2.JPG

17 Apr - Zuchinni 3.JPG

青瓜好CUTIE呀

16 Apr - Cucumber 3.JPG
maymay靚 發表於 2008-4-17 17:04:22 |顯示全部樓層
咁細棵都有瓜? 好 cute呀!  唔駛整個棚 ?
回復

jfung 發表於 2008-4-17 17:06:14 |顯示全部樓層
都唔細棵啦.  唔駛整棚架.  得閒可以去我個BLOG睇呀, 我有UPDATED架
回復

geminie 發表於 2008-4-17 20:56:15 |顯示全部樓層
唔見你個blog條link喎, 想睇都睇唔到
回復

jfung 發表於 2008-4-17 22:20:09 |顯示全部樓層
我個簽名link唔到咩.  anyway用這個link呀
http://hk.myblog.yahoo.com/josiefung/
回復

ammonch 發表於 2008-4-18 09:27:07 |顯示全部樓層
睇到你d瓜b, 真係高興!  係哩, 想請教你d翠玉瓜有無幫佢授粉架, 怎樣做架? 點分雌﹑雄花架? 點解你咁偏心, 淨係影青瓜個d雌﹑雄花架!
回復

jfung 發表於 2008-4-18 12:24:28 |顯示全部樓層
ammonch,
翠玉瓜都有雌雄花架, 不過我無同佢授粉佢都有瓜仔,  唔知係咪好似青瓜一樣唔授粉都可以結果, 只不過唔可以結子.  等d雄花開花我同佢影返將相先
回復

ammonch 發表於 2008-4-18 13:42:18 |顯示全部樓層
真的嗎?? 我睇過有d資料話要人工授粉架wo!
回復

jfung 發表於 2008-4-18 14:18:02 |顯示全部樓層
但我都未見到朵花開過 , e家都有瓜wo(唔知係咪佢開咗我都唔知呢 ?).  等多幾日如果個瓜唔大的話我就同佢授粉, 不過要等佢d花開先得
回復

sixsix930666 發表於 2008-4-18 14:18:09 |顯示全部樓層
嘩,好靚ar!! 一定係好開心架!!
回復

jfung 發表於 2008-4-28 12:31:10 |顯示全部樓層
最近d青瓜大咗好多, 就快可以食啦
佢比自已條藤蔓攪到變成u瓜

e個好正常好靚仔

d翠肉瓜就落曬花唔多樂觀啦
回復

小農女 發表於 2008-4-28 14:41:53 |顯示全部樓層
WA~咁快大左咁多既?
我的剛剛有瓜仔bb咋...得1/2個火機咁長
你比的咩肥比佢地架?
駛唔駛搵個綱袋保護住佢架??
回復

jfung 發表於 2008-4-28 17:59:50 |顯示全部樓層
原帖由 小農女 於 2008-4-28 14:41 發表
WA~咁快大左咁多既?
我的剛剛有瓜仔bb咋...得1/2個火機咁長
你比的咩肥比佢地架?
駛唔駛搵個綱袋保護住佢架??

我果d都就快2個月啦。  我係比魚肥佢哋架,一個星期1次。 同每日一定要比好多水佢地, 特別係有咗瓜仔的時侯。 我無比任可嘢保護佢哋。 佢哋大得好快架。
回復

jfung 發表於 2008-5-2 11:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-4-28 12:31 發表
最近d青瓜大咗好多, 就快可以食啦
佢比自已條藤蔓攪到變成u瓜

e個好正常好靚仔

d翠肉瓜就落曬花唔多樂觀啦

原來我D瓜係比果蠅整死架。 E家我為佢保護佢地,我幫佢地加咗頭紗 :-

加咗之後好似好好多,因為之前每次的雌瓜的花都開唔到就落花,但今次佢終於開咗啦
回復

新手花師奶 發表於 2009-4-17 09:30:38 |顯示全部樓層
1# jfung
嘩~ Jfung您種得好叻呀!(嘻嘻,唔好意思,我係新黎的!)
我最近都學種緊翠玉瓜,但自從將佢地移過位後,我就覺得佢地呢兩、三日都無再長大了,好D擔心!
我想請問佢地而家咁既樣有無問題呢? 係咪要加泥升到去葉腋位?
[localimg=180,120]1[/localimg]
另外我想請問點分公花同乸花架?
唔該晒各位先,好想以後可以向大家多多學習哩!請多指教!
回復

花園仔 發表於 2009-4-17 09:49:20 |顯示全部樓層
早晨, 新手花師奶!
歡迎呀! 你咁叻舊年五月嘅跟帖都俾你摷得出黎,
咁好心機, 第日種嘢實靚嘞!
回復