豬豬翻盆一問

作者: kayan_l 發表于 2012-8-3 13:25:34
1461 11
我嘅豬豬種左兩年 請問係咪應該需要翻下盆呢?

如果要翻盆 請問咩時候最適合?

麻煩各位師兄師姐解答一下 唔該
紙箱人 發表於 2012-8-3 14:24:19 |顯示全部樓層
番盆 ? 換植料 + 換大盆 ?  我個人 除左冬天唔想番之外 , 其餘 3 季都可以番!
用咩植料 ?
回復

kayan_l 發表於 2012-8-3 15:12:19 |顯示全部樓層
宜家盆里面應該只係泥炭+珍珠石 (因為兩年前整 宜家都唔記得)

如果一定要定期翻盆棵野先種得強壯啲 咁我就會翻  
如果翻唔翻都得 咁我就唔會翻 因為無乜必要我唔係好想搞佢地

夏天都可以翻架咩??? 因為我有盆"平"子草 近期好想換泥 但又驚夏天搞完棵野會好難復原 所以都唔係好敢搞佢住

行哥 請問有時間可唔可以解答下我個問題呀??? 麻煩你~~~~
回復

MarcoKei 發表於 2012-8-3 16:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
有分㗎咩?不是四季都可??? :-S
回復

kayan_l 發表於 2012-8-3 16:09:17 |顯示全部樓層
唔知呀 所以要請教一下各位大師
回復

Monk's 發表於 2012-8-4 16:33:49 |顯示全部樓層
如果生長冇問題就無謂番盆了.

一般情況換介質最好在生長期, 即是低地豬不在冬天換, 而高地豬不在炎夏換啦.

兩星期前我發現低地豬盆的水苔因腐爛變少了, 所以把豬連水苔移出來, 再在盆底加水苔, 將豬移回再加水苔在面. 現在豬的生長沒有任何異狀呢
回復

紙箱人 發表於 2012-8-4 16:50:08 |顯示全部樓層
我都係用水苔 , 豬既根好幼細包住D植料拆唔到 ,  所以都係加植料 , 換大盆!
回復

小豬仔 發表於 2012-8-4 19:27:54 |顯示全部樓層
如果不是植株生長又或植料出問題, 我也是不會番盆... 有些已種了十幾年的老豬, 到今時今日還是用上當天的舊料...
回復

kayan_l 發表於 2012-8-6 17:37:21 來自手機 |顯示全部樓層
咁姐係唔洗翻 好野
回復

kayan_l 發表於 2012-8-9 12:20:11 |顯示全部樓層
豬豬近況就係咁

棵海盜哄樣樣 請問尤得佢 定係應該點做好????
回復

avery 發表於 2012-8-9 17:51:03 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 2012-8-3 15:12
宜家盆里面應該只係泥炭+珍珠石 (因為兩年前整 宜家都唔記得)

如果一定要定期翻盆棵野先種得強壯啲 咁我就 ...

Look nice to me ~ Those are all lowlanders, aren't they ??

Usually you need to change substrate if you observe poor growth of plants for some time ( of course I mean normal circumstances without hazard to plants such as heat exhaustion, insecticide overdose etc.)

Decay of potting medium usually leads to root rot and that is the reason of poor growth. Substrate decay speed varies owning to habit of watering, temperature and humidity of condition etc. However, decay can happen in a faster speed if you keep it wet all the time. Peatmoss can decay rapidly if you immerse the pot in a tray of water and might need more frequently repotting.

I would recommend you to water only when the substrate is approaching dryness and watering has to be thorough. Watering frequency will have to be closely monitor as water evaporates faster in hot summer time and in cases when humidity is low.

Hope it helps ~
回復

fatman 發表於 2012-8-11 22:20:39 |顯示全部樓層
小豬仔 發表於 2012-8-4 19:27
如果不是植株生長又或植料出問題, 我也是不會番盆... 有些已種了十幾年的老豬, 到今時今日還是用上當天的舊 ...

是否用水沖走赤玉土和泥炭土填補新植料便可?

對呀^u^  發表於 2012-8-11 23:30
回復