懸垂一問

作者: lovewenglam 發表于 2008-4-17 00:23:13
1444 4
請幫忙,懸垂要幾大先可以斬頭
DSC00271 (Small).JPG
MTRLB_CHRIS 發表於 2008-4-17 00:30:45 |顯示全部樓層
長到2至3吋長!!!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-17 00:32:20 |顯示全部樓層
其實如果一株只有一個莖, 咁算唔算懸垂? 還是要有多過一個莖才算懸垂呢?
因我有盆好似你盆咁, 係葉柄長長, 花莖也高高的. 主莖好似一個一個Y字咁生高, 定係佢唔夠光.
回復

四少 發表於 2008-4-17 00:51:09 |顯示全部樓層
原帖由 MTRLB_CHRIS 於 2008-4-17 00:30 發表
長到2至3吋長!!!

why 要 2 至 3 吋

原帖由 vkzone2002 於 2008-4-17 00:32 發表
其實如果一株只有一個莖, 咁算唔算懸垂? 還是要有多過一個莖才算懸垂呢?
因我有盆好似你盆咁, 係葉柄長長, 花莖也高高的. 主莖好似一個一個Y字咁生高, 定係佢唔夠光. ...

無一定喎, 睇品種睇情況, 有 d 好中意生側芽有 d 又唔一定所以 cut 佢幫下佢快 d 生傾芽 ...

"一株只有一個莖, 咁算唔算懸垂" 懸垂 個定義唔係好似咁喎, 而係指品種生長個特性.

懸垂 好似話係最好一莖分三叉平均放射咁生長出去, 葉均雲唔會一邊太密一邊太稀疏, 又唔要生埋一邊 ...
要種一盆好 懸垂 真係唔易 ...

以前有位好勁的師姐分享心得用淺盆會好 d ... 總有原因 .. 就好似迷你用小x素盆好 d 囉 ... 都係有佢原因 .. 不過我唔太曉解答唔到太多固中原因 ... 唔好意思喔 大概就咁啦 ...你或者用 "搜索" 功能找下, 呢樹好多資料喎 ...
回復

marrynut 發表於 2008-4-17 08:52:37 |顯示全部樓層
請問點解要斬頭呀?
我也有一盆懸垂, 但不太懂修剪她, 請問有誰可指教?
THX!
回復