作者: lovewenglam 發表于 2009-2-18 10:30:24
1887 21
她是我在高先生,買回來的小苗.終於可在夏天前開花 希望可以開到原色呢......Carousel pony 努力呀

成長中

成長中
gmfw 發表於 2009-2-18 10:53:19 |顯示全部樓層
既然花花係高生那裡買回來的, 咁就唔係數字花啦!
回復

kong 發表於 2009-2-18 11:01:24 |顯示全部樓層
你比咩佢食嫁? 咁多花苞!
高生 d 花隻隻有名嫁, 唔駛比個號碼佢地啦!
回復

flower 發表於 2009-2-18 11:06:56 |顯示全部樓層
嘩...嘩...嘩...嘩.........., d 花 "林" 多到咁, 點...點...點樣種架, 有物秘訣,
可唔可以分享吓, thanks a lot!!!
回復

lovewenglam 發表於 2009-2-18 11:11:03 |顯示全部樓層
3# kong 她名叫Carousel pony ,她現有一打花菖即12支,你問我比她食蛋白粉.
回復

cck07123 發表於 2009-2-18 11:24:31 |顯示全部樓層
花苞多得好誇張 :d
回復

lovewenglam 發表於 2009-2-18 11:30:42 |顯示全部樓層
2# gmfw 高生Carousel pony 是不是等於發叔十字花表+514,咁可否教我.
回復

kong 發表於 2009-2-18 11:35:27 |顯示全部樓層
蛋白粉邊度買嫁, 有冇樣比我睇下, 唔該晒!
回復

p@g 發表於 2009-2-18 11:52:29 |顯示全部樓層
我都想知係點樣架, 仲有點用法
回復

孖吉 發表於 2009-2-18 12:32:05 |顯示全部樓層
2# gmfw  高生Carousel pony 是不是等於發叔十字花表+514,咁可否教我.
lovewenglam 發表於 2009-2-18 11:30

發叔的 514+ 原來的品種是 Carousel Pony, 但發叔的號碼只是他花場的編號,並不是一個公用的號碼,用在其他花場的花並不洽當。

另外基於 非洲紫羅蘭 品種容易變異,發叔的出品和你手上品種的特徵未必完全相同,劃分清楚對種好自己的 AV 也有好處。

(或者可以咁講 "514+" = "發叔出品的 Carousel Pony" )
回復

flower 發表於 2009-2-18 12:37:22 |顯示全部樓層
請問吓, 咁多"林" , 頂唔頂得住呀!!! 要否特別處理, 進保(保濕)再進寶(肥料)呢。
回復

ivo 發表於 2009-2-18 12:44:56 |顯示全部樓層
wa! 好多好多lum.
回復

gmfw 發表於 2009-2-18 13:04:48 |顯示全部樓層
發叔的 514+ 原來的品種是 Carousel Pony, 但發叔的號碼只是他花場的編號,並不是一個公用的號碼,用在其他花場的花並不洽當。

另外基於 非洲紫羅蘭 品種容易變異,發叔的出品和你手上品種的特徵未必完全相同,劃 ...
marcuslee 發表於 2009-2-18 12:32

謝謝Marcus的解釋, 很清楚.
發叔的AV編號, 只是一套商品編號, 是他自家編的, 只能用在他所發售的花之中, 但不能用在別家發售的花當中. 每家商店對同樣的商品都有不同的編號, 只不過我們很多花的來源都是買自發叔, 也有很多花店的花是批發自發叔花場, 所以才會用同一套編號. 而其他AV專門店的花大多訂購自外國而非發叔處, 他們也有自家的一套編號, 但大多數他們賣的花都是有名有姓的, 所以不必記那個編號. 而發叔所賣的品種繁多, 有很多又沒名字的, 有賣他的花的零售花店也慣用他的編號, 所以他的那套編號才會被廣泛使用, 但並非官方編號, 不能夠用在購自別家的花上. 所有在AVSA登記的花都有名字及編號, 而那套才是官方編號.

所以你的標題應該改回Carousel Pony, 而非514+.

以上是我的理解, 如有錯誤, 請指正.
回復

lovewenglam 發表於 2009-2-18 16:21:01 |顯示全部樓層
13# gmfw 好多謝你教我.我現在明白呢
回復

heiheimama 發表於 2009-2-18 16:39:14 |顯示全部樓層
發叔的花的確多人買,所以花友有誤解也不足為奇!~不過如果跟內地,台灣或者外國花友聯繫時,最好還是用品種名稱,以免人家摸不著頭腦呢!
回復

cotychan 發表於 2009-2-18 16:47:32 |顯示全部樓層
3# kong  她名叫Carousel pony ,她現有一打花菖即12支,你問我比她食蛋白粉.
lovewenglam 發表於 2009-2-18 11:11

我見到食白粉
回復

rosekarming 發表於 2009-2-18 16:54:19 |顯示全部樓層
真係巧多喎
回復

gilbert 發表於 2009-2-18 16:55:31 |顯示全部樓層
many lum lum
回復

Dalki's 發表於 2009-2-18 16:56:00 |顯示全部樓層
勁呀, 咁多花lum~d葉序都好靚~
回復

lovewenglam 發表於 2009-2-18 17:03:54 |顯示全部樓層
11# flower 盆花之前入溫室住了一個月,現在已沒有在入溫室了.花肥我用兩隻  HYPONEX花寶 2-5-5和 高生到買Wilson 6-6-6 .已交替方法輪流用和加入C6自製 蛋白粉.即是蛋殼粉.
回復

12下一頁