我來貼422

作者: lovewenglam 發表于 2008-4-16 23:16:37
1286 8
這盆就是二月18號來hk買回來的422 買回來時發現長了側芽 然後我幫了她做手術 我用了整整二個月時間 終於今日等到她呢

這盆是我二月買的422

這盆是我二月買的422

cut了側芽的422

cut了側芽的422

側芽bb

側芽bb
Dorakaka 發表於 2008-4-16 23:24:57 |顯示全部樓層
你既意思係第3張相係由側芽bb 種出來既?
用2個月時間就可以種到有花? 好犀利喎~
回復

lovewenglam 發表於 2008-4-16 23:41:08 |顯示全部樓層
係呀 這盆就是cut出來的側芽422.我cut出來時侯已經有十幾片葉子,然後放了入溫室大約二至三個星期到呢 已經長根,大約一個月到己有花芽
DSC00279 (Small).JPG
回復

cck07123 發表於 2008-4-16 23:44:30 |顯示全部樓層
真係靚
回復

Dorakaka 發表於 2008-4-16 23:49:03 |顯示全部樓層
我有個問題想請教,
乜側芽唔係果d 一塊塊好細(近泥面)既葉嗎?
點解你話cut 出來既時候已經有十幾塊葉既?
cut 既時候又有咩地方要注意?
(因為我今日買左盆花, 見d 葉生得有d 怪, 好似有 2-3 個頭咁, 想將佢地分盆, 但我之前未試過, 驚整死佢地)
回復

花貓貓 發表於 2008-4-16 23:50:25 |顯示全部樓層
422 真係好好生養喎
回復

lovewenglam 發表於 2008-4-17 00:13:35 |顯示全部樓層
未曾做手術前相片422......................

未曾CUT側芽相片

未曾CUT側芽相片
回復

lovewenglam 發表於 2008-4-17 09:31:37 |顯示全部樓層
原帖由 Dorakaka 於 2008-4-16 23:49 發表
我有個問題想請教,
乜側芽唔係果d 一塊塊好細(近泥面)既葉嗎?
點解你話cut 出來既時候已經有十幾塊葉既?
cut 既時候又有咩地方要注意?
(因為我今日買左盆花, 見d 葉生得有d 怪, 好似有 2-3 個頭咁, 想將佢地分盆, 但 ...

我是用這種方法去做,唔知道幫唔幫到你
但要小心會cut到主莖.因我同她做完手術二三日到,她好似發軟葉子冇力 然後入了溫室大約一個星期.如果你想進一步了解,買本川上敏子書參考
回復

C0126 發表於 2008-4-17 09:38:13 |顯示全部樓層
又學要野.......
回復