返回列表 發新帖

太熱了, 迷迭香頂唔順了!

作者: pwhfanny2005 發表于 2012-7-29 15:46:28
3441 30
yukyo 發表於 2012-8-18 12:34:44 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-15 17:00
下, 怕熱嫁 ? 我見有田友就咁買左盆 (3~4吋左右) 放係田邊日曬雨淋, 無理佢.
原先d墨綠色葉無晒, 不過新生 ...

點解咁旣 ?我有盆種左3,4 年, 一到夏天就停止生長,唔晒得!幾年都係咁!

停止生長都只系夏天, 好過我盆羅勒買返來2星期, 點知颱風打唔成仲冇風勁熱就死Q左  發表於 2012-9-8 13:20
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-8-19 12:25:30 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-8-18 12:34
點解咁旣 ?我有盆種左3,4 年, 一到夏天就停止生長,唔晒得!幾年都係咁!

...

可以的話比D野幫佢遮下太陽, 我用D雜誌幫佢遮蔭好少會燶晒, 只係間唔中有一兩塊葉燶燶地!
回復

yukyo 發表於 2012-8-20 09:41:56 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-8-19 12:25
可以的話比D野幫佢遮下太陽, 我用D雜誌幫佢遮蔭好少會燶晒, 只係間唔中有一兩塊葉燶燶地! ...

我而家放左佢係遮陽網下通風位,葉無燶,就係頭dup dup,始終係太熱,幫佢頂到十月就插枝。
回復

lvemoe 發表於 2012-8-20 14:36:25 |顯示全部樓層
好好彩, 我由種子種起, 秋天落種, 但半年後先出芽,
夏天好彩都仲未死, 5枝只係死左其中大半枝,
最神奇就係第3棵係5.6 月時先出芽, 越熱的天時生得越多
不過.....我係種起公司窗台, 勁多太陽, 平時有少少冷氣, 假日就一定無
幸運地佢地無全軍覆沒......
回復

Christopher 發表於 2012-9-8 12:52:53 |顯示全部樓層
節哀, 我都死左棵羅勒, 所以買左盆新既薄荷...

死去的羅勒

新買的薄荷
回復

powergun 發表於 2012-9-8 22:11:57 |顯示全部樓層

咁呢種香草咪可以係冷氣房種囉

mingfunming  係, 迷迭香是怕熱的, 有冷氣嘆當然會好過
使唔使好多太陽呢?

係, 迷迭香是怕熱的, 有冷氣嘆當然會好過  發表於 2012-9-8 22:46
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-9-8 22:55:57 |顯示全部樓層
但佢又要晒下太陽, 我現在的迷迭香仲未死, 還OK, 仲放在窗外, 比我剪完冇再高過!
回復

yukyo 發表於 2012-9-9 10:27:35 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-8 12:52
節哀, 我都死左棵羅勒, 所以買左盆新既薄荷...

死去的羅勒

點解??羅勒應該唔係好怕熱,要半陰曬同淋水,打風我放左佢地係有陰有蓋旣地方。個排插種旣都長得好好啦!
Basil.jpg LemonBasil.jpg

Christopher  你舖話法, E家成31~33度, 室溫冇冷氣仲要高2度, 我屋企單邊窗又細又濕又唔系好通風, 日頭唔開冷氣就算除晒衫都定唔順啦, 何況系植物?  發表於 昨天 11:51

回覆:
Christopher 我唔係高手,淨係講我旣經驗:我朋友前排去玈行,搬左D新羅勒黎我屋企淋水,佢個露台係西斜唔通風,我個天台係太陽全日照,每日勁淋水剪葉剪唔切。我舊年試過十一月插種效果唔好,今年八月插種旣全部OK。你係係室內種?可唔可以掛個花架係窗邊?或者長開風扇/抽氣機?

你舖話法, E家成31~33度, 室溫冇冷氣仲要高2度, 我屋企單邊窗又細又濕又唔系好通風, 日頭唔開冷氣就算除晒衫都定唔順啦, 何況系植物?  發表於 2012-9-9 11:51
回復

Christopher 發表於 2012-9-21 13:51:22 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-9-9 10:27
點解??羅勒應該唔係好怕熱,要半陰曬同淋水,打風我放左佢地係有陰有蓋旣地方。個排插種旣都長得好好啦 ...

同陽光系冇咩關係, 我有幾日見陽光好, 果日有26~30度, 特登搬左棵金不換 同 薄荷去廁所個窗, 馬桶系蓋住, 而且廁所系乾既, 我隻窗先系半開, 點知棵 薄荷 又死一支, 而且仲系馮親放系廁所都死, 我棵 金不換, 佢冇死, 不過頂頭果D葉開始退色, 反而冇放去廁所果日就好地地, 真系好邪唔晒得多
回復

csk2004 發表於 2012-10-4 17:30:46 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-8-18 12:34

...

主要係迷迭香的根受吾到熱,一係直接種落地,如果用盆種一定要遠離地面,不要直接放在石屎地上種,最好用架放高佢嚟種.
回復

yukyo 發表於 2012-10-4 20:18:25 |顯示全部樓層
csk2004 發表於 2012-10-4 17:30
主要係迷迭香的根受吾到熱,一係直接種落地,如果用盆種一定要遠離地面,不要直接放在石屎地上種,最好用架放 ...

係o番!就係省唔起地面太熱!唔該晒csk2004
回復