太熱了, 迷迭香頂唔順了!

作者: pwhfanny2005 發表于 2012-7-29 15:46:28
3440 30
咁啱想整香草油, 攞D香草入屋時發覺瑪莉好唔掂 頭(DUCK, DUCK,) 我等佢吹一陣風扇, 之後剪左我要的份量, 諗住佢未死前用多佢一次, 加左D肥及水, 現在唔敢放出去, 咁鬼熱聽日都唔知點算?? 因屋企成日都冇人, 放佢在室內又驚焗死, 放出去一定熱死, 真係唔知點好
jose666 發表於 2012-7-29 18:14:10 |顯示全部樓層
咁咪即係一定要嘆冷氣~~~
回復

lola 發表於 2012-7-29 18:47:44 |顯示全部樓層
放在厠所窗邊,開小小窗通風。
回復

akai 發表於 2012-7-30 00:27:42 |顯示全部樓層
我的好怪,向外的那邊好綠好肥健康樣.但今日我轉一轉盆才見埋邊的原來瘦瘦乾乾的.轉返出來看好像人隻手變人乾手甘
回復

fnv234 發表於 2012-7-30 00:32:20 |顯示全部樓層
就死得仲加肥?肥料唔係藥喎…
回復

becandy 發表於 2012-7-30 09:13:30 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-7-30 00:32
就死得仲加肥?肥料唔係藥喎…

就死加肥, 好似會令佢死快d...
生長期&健健康康時, 先好加肥...
而家不如盡量令佢涼快d>>>>>希望可以捱多1,2個月.過左炎炎夏日
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-30 09:35:26 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2012-7-30 09:13
就死加肥, 好似會令佢死快d...
生長期&健健康康時, 先好加肥...
而家不如盡量令佢涼快d>>>>>希望可以捱多 ...

我以為我剪左佢, 佢會傷左元氣, 咁咪加少少肥! 希望唔會有事!
回復

lola 發表於 2012-7-30 20:59:57 |顯示全部樓層

我其實唔敢落肥,落小小,即是八吋盆落六粒都還可以,多D 都死

早排放厠所,點知引來幾隻Ant. 落了兩次茶籽水,居然就死比我睇。

死了半盆,半盆在吊鹽水。
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-30 21:56:34 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-30 20:59
我其實唔敢落肥,落小小,即是八吋盆落六粒都還可以,多D 都死

早排放厠所,點知引來幾隻Ant. 落了兩次茶 ...

我加左4粒牛屎便便,少少骨肥及少少菜肥, 應該唔夠一茶匙, 平均分比迷迭香奧勒岡, 我今日照放迷迭香出窗外, 但加左張雜誌在膠folder 下面遮住等佢冇咁晒! 又好似幾好咁, 冇頭duck duck, 奧勒岡都今日冇黑點, 希望可以Keep住啦!
回復

蕙蕙 發表於 2012-7-31 00:16:13 |顯示全部樓層
我d香草, 最命硬既都算係rosemary, 放露臺種左起碼兩年都冇乜事, 期間我仲只落下米水俾佢, 冇落其他肥, 雖然生到有d木化, 但又算幾ok, 反而其他薄荷、百里香、艾草、紫蘇都種唔到, 俾雀偷食哂, 可能rosemary較硬, d雀唔食卦……
不過年幾前扦插既一棵小瑪莉就大得超慢, 成日都得個幾條, 好似唔識大咁樣
回復

new1 發表於 2012-7-31 21:44:55 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-30 21:56
我加左4粒牛屎便便,少少骨肥及少少菜肥, 應該唔夠一茶匙, 平均分比迷迭香奧勒岡, 我今日照放迷迭香出窗外 ...

有人說: 夏天不適合+肥/換盆, 很多時, 這些適合冬天的香草, 要在深秋/冬天/初春時才能做這些動作!
回復

lola 發表於 2012-7-31 22:06:29 |顯示全部樓層
new1 發表於 2012-7-31 21:44
有人說: 夏天不適合+肥/換盆, 很多時, 這些適合冬天的香草, 要在深秋/冬天/初春時才能做這些動作! ...

絕對贊成。。。
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-31 22:08:24 |顯示全部樓層
new1 發表於 2012-7-31 21:44
有人說: 夏天不適合+肥/換盆, 很多時, 這些適合冬天的香草, 要在深秋/冬天/初春時才能做這些動作! ...

我今次已是第二次加肥, 同上次一樣都冇乜問題, 今日都有少少新葉出, 希望我這棵迷迭香係特別D食得肥膩D!
希望你地會祝佢好運啦!
回復

Laxy 發表於 2012-7-31 22:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
頭dup的話我淋水過一陣就冇事,不過最近棵野有好多蜘蛛絲,唔知點好
回復

akai 發表於 2012-7-31 23:55:58 |顯示全部樓層
好想快些到秋天.好想試下扦插和轉盆,.我一直覺得那個盆太高泥得三份2,好想升返高或轉用大盆
回復

tippsy 發表於 2012-8-5 00:18:24 |顯示全部樓層
Laxy 發表於 2012-7-31 22:28
頭dup的話我淋水過一陣就冇事,不過最近棵野有好多蜘蛛絲,唔知點好

睇清楚系咪有紅蜘蛛。如果系速速處理。
回復

dennisxylaw 發表於 2012-8-14 22:14:52 |顯示全部樓層
唔知點解焗一段時間就好易有. 全部上牆頂.
回復

yukyo 發表於 2012-8-15 11:11:18 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-30 20:59

早排放厠所,點知引來幾隻Ant. 落了兩次茶 ...

我都係,有盤迷迭香一落茶籽粉就死。係咪佢唔受得茶籽粉?
回復

yukyo 發表於 2012-8-15 11:21:43 |顯示全部樓層
我移左盆迷迭香係遮陽網下面同通風旣地方,盆底早晚加水,唔淋水,好似好左D。
回復

四少 發表於 2012-8-15 17:00:09 |顯示全部樓層
下, 怕熱嫁 ? 我見有田友就咁買左盆 (3~4吋左右) 放係田邊日曬雨淋, 無理佢.
原先d墨綠色葉無晒, 不過新生出黎的灰灰銀銀有毛毛咁好壯健, 一個月左右就高左一倍.....
回復

12下一頁