返回列表 發新帖

求教瓶子草

作者: dancy200 發表于 2008-4-15 21:47:12
7923 52
dryfish 發表於 2008-5-2 17:36:20 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-2 17:24 發表

唔夠光既瓶子草往往非常鮮綠, 因為葉綠素增加...

係唔夠花青素,唔係葉綠素增加.
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 17:47:19 |顯示全部樓層
一般黎講,
如果係高樓大廈種瓶子草, 有幾點要注意(個人意見)
(1)光, 高樓大廈坐向大大 limit 陽光照射, 但係如果向東or西,
           窗外無其他樓宇遮檔, 有大約 10 小時(+/-3)陽光就 ok
           如果唔夠光(<4小時)就要注意, 可能要人工照明(10-16hrs/day)
(2)溫度,夏天最熱果幾日要避免西斜, 太熱會曬傷, 冬天就唔洗理
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 17:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-5-2 17:36 發表

係唔夠花青素,唔係葉綠素增加.

啊...right ~ 應該係花青素減少令葉綠素"浮現"
回復

ebanking 發表於 2008-5-2 18:22:12 |顯示全部樓層
謝謝這位大大的詳解,因為我的這個密室是用單面紙貼著的(像鏡子般的玻璃紙,可反射及阻止別人窺內),故放在近窗位是有光,但怕不足夠或是被折射後的不良反應,而我那地方是西斜位,所以有點擔心會否晒得太多,
最後,既熱,但又有點干燥,所以真的很多疑問..但最後,這帖真的很管用,使我得益不小,謝謝,..另帶一問,買回來時的泥土會有問題的嗎?會生蟲?
回復

ebanking 發表於 2008-5-2 18:29:18 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-2 17:24 發表

1)密室不夠空氣?如果用人工照明係密室到種係唔會有氧氣唔足既問題, 有讀過光合作用就知..
2)不夠陽光作光合作用所致枯竭?瓶子草的確需要非常充足的光, 可是唔夠光並唔會枯葉, 唔夠光仲要枯葉 ?!
3)是否不夠水份?只 ...

#36的圖中,其實是主要拍下葉子的生長問題,
原先並不是這樣的,是很好的,但你看看那些枯萎了的部份
才數天的事,所以我才有那麼多疑問罷..我可算是新手
所以份外焦急..謝!
我曾經也種過捕蠅草,株蘢草和現在的瓶子草
但原先想種毛毯苔和茅膏菜,但原來這麼細小..哈哈
回復

dryfish 發表於 2008-5-2 18:56:26 |顯示全部樓層
原帖由 ebanking 於 2008-5-2 18:22 發表
謝謝這位大大的詳解,因為我的這個密室是用單面紙貼著的(像鏡子般的玻璃紙,可反射及阻止別人窺內),故放在近窗位是有光,但怕不足夠或是被折射後的不良反應,而我那地方是西斜位,所以有點擔心會否晒得太多,
最後,既熱,但 ...

有幾晒去幾晒啦,有得曝晒就最好.要注意的只是D泥唔好DRY.
回復

dryfish 發表於 2008-5-2 18:57:30 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-2 17:47 發表
冬天就唔洗理 ...

呀哥仔,冬天人地要sleep架.
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 20:10:29 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-5-2 18:57 發表

呀哥仔,冬天人地要sleep架.

Really ?! 幾多度先會 sleep 啊 ??
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 20:18:03 |顯示全部樓層
原帖由 ebanking 於 2008-5-2 18:22 發表
最後,既熱,但 ...

有單面紙隔住 ? 我諗唔係咁好卦 ~ 不如平平地買個吊盆架掛出街我諗會好 d(通風) ...話哂要有幾曬得幾曬嘛 ^^
西斜位其實ok架~ 一於比佢曬曬曬到紅卜卜咁就最好喇, 其實瓶子草比您想像中更加中意陽光架 ~ 唔洗驚...只要唔好乾水就 ok
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 20:47:12 |顯示全部樓層
我之前掛出窗外就係咁做架喇, 係一個 fd 教我既(我諗好多人都係咁做卦) ~

核實都睇住先啦
以上呢個方法可以避免乾水架
用個膠袋札實個盆黎腰水 ...再任得佢曬太陽(越勁越好)
回復

dancy200 發表於 2008-5-2 23:56:46 |顯示全部樓層
我都想題問一下,如果新買回來的
如果是有蟲,問題是不是會好快出現。
因我的小瓶巳買回來有二個多星期了,
但我未有幫佢換土,聽了你們咁說,我都有點憺心
回復

dryfish 發表於 2008-5-3 00:52:49 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-2 20:10 發表

Really ?! 幾多度先會 sleep 啊 ??

可以由10~11月休到2~3月
放入freezer下格.
回復

dryfish 發表於 2008-5-3 00:56:19 |顯示全部樓層
原帖由 dancy200 於 2008-5-2 23:56 發表
我都想題問一下,如果新買回來的
如果是有蟲,問題是不是會好快出現。
因我的小瓶巳買回來有二個多星期了,
但我未有幫佢換土,聽了你們咁說,我都有點憺心 ...

唔洗一定要換,如果佢冇咩事就唔好換喇,唔係一陣傷到D根就唔好啦.
回復