空鳳在我家生存到嗎?

關閉 [複製鏈接]
作者: 通粉 發表于 2008-4-15 00:46:32
3051 9
我有的是小靈精、犀牛角、同butzii及 2個不知名空鳳. 窗口向東, 只有上午1-2個鐘的陽光直接照到, 其餘都是散射光,整體上有明亮光線.足夠養活他們嗎?
唔夠光係咪冇花開架? 屋企細,只可以掛在窗花,但個隻窗唔開(只係隔離窗開,空氣都算流通--因為怕大風時吹跌落街!)隔天整隻噴濕, 請問這樣的環境ok嗎? 有無咩地方要改善?
先謝幫忙  
八王爺 發表於 2008-4-15 06:38:13 |顯示全部樓層
夏天都係要开多d窗。
近玻璃 又晒到,非常热!
現在天气很潮湿,隔天噴水? 不是每种 空凤都一样种法。
犀牛角就唔使咁多水!
回復

通粉 發表於 2008-4-16 22:35:43 |顯示全部樓層
多謝八王爺提點
我已將佢地放係通風窗口, 表面多銀白鱗片嘅會減少給水.
我係最近先養空鳳, 見到犀牛角成個龍珠頭,好有型, 又易打理(店員話隔1-2日噴水就ok)就買左. 之後又買多幾隻, 希望可以養到佢地開花啦
回復

山櫻子 發表於 2008-4-16 22:36:42 |顯示全部樓層
butzii要多點水,較能受熱,散射光可以了~
犀牛角&小精靈需強光,少水~
小精靈2天一次水可以了~犀牛角水需求低,可以3天先噴一次~
呢2隻睇下邊個位多D光啦~不過你上午1-2個鐘陽光都可以了~
回復

通粉 發表於 2008-4-16 22:41:51 |顯示全部樓層
搬去左通風窗口

犀牛角

小靈精

虎紋

不知名1

不知名2
回復

山櫻子 發表於 2008-4-16 22:53:50 |顯示全部樓層
樣子不錯呢~都是好品呀!!
犀牛角唔好直放啦~生得冇咁好睇架~斜斜地掛好D啦~
回復

通粉 發表於 2008-4-16 23:10:48 |顯示全部樓層
唔該哂你, 我將犀牛角斜放左啦.
佢地都係買返來1個月多d, 買佢地時見有d個樣好差下, 缺水皺皺地, 特別係有花冧個d, 冇花冧嘅會好好多, 所以買嘅都係無冧. 係咪出左冧要制水呢?
回復

山櫻子 發表於 2008-4-17 00:19:08 |顯示全部樓層
不用制水啦.....
因為用左好多養份去開花所以冇咁靚JE,花冧最好不要澆到水,開出黎好似好看D~
虎紋的鐵線會否緊了點??好似貼住曬D葉啦!!
我多數會買冇花,可以慢慢養好佢開多D花~感覺較好
回復

八王爺 發表於 2008-4-17 10:45:34 |顯示全部樓層
不知名一 可能係 气花空凤,又名「小王子」,Tillandsia aeranthos. 不过, 最好睇到根部才能确認。

第二个不知名,係杂种,看似 Tillandsai brachycuolas x T. inonatha
回復

山櫻子 發表於 2008-4-17 14:33:47 |顯示全部樓層
第一個應該不是aeranthos啦...aeranthos的葉子都比較長的...而他的那個葉短短肥肥...
應該都係溝左aeranthos既雜種或亞種~

回復