佢係唔係star dust?

作者: 通粉 發表于 2008-8-12 22:46:57
2036 11
係繽繽買返來, 種左4個幾月, 有花開啦. 之前未種過皮草, 都係黎左呢樹先識, 唔係仲以為係AV.
塊名牌係 C. stardust, 睇d葉似係, 不過花花好大朵, 搞到有d迷茫....究竟佢係咪星塵小姐呢?

好大隻....差不多5cm咁長

葉紋好靚,當初因為葉靚先買, 如果種唔出花, 睇葉都唔錯嘛
jacky 發表於 2008-8-12 22:53:32 |顯示全部樓層
d葉同d花都好靚呀add6icon add6icon
加油努力呀add6icon add6icon
回復

毛毛波波 發表於 2008-8-13 00:12:07 |顯示全部樓層
我都是種了四個月,為什麼回來到現都是四塊葉?現在都只有觀葉。
回復

通粉 發表於 2008-8-13 00:30:49 |顯示全部樓層
原帖由 毛毛波波 於 2008-8-13 00:12 發表
我都是種了四個月,為什麼回來到現都是四塊葉?現在都只有觀葉。

放在窗邊有少少陽光, 葉會長得好好多.
我果棵買來時有6-7塊葉,應該係開花株, 4個幾月內出左2層葉. 你果棵可能太細, 比d時間佢啦~
回復

Fleur 發表於 2008-8-13 00:33:48 |顯示全部樓層
唔好晒,夠光就得, 同埋不妨一日噴水幾次加濕. 另外唔可以用太大嘅盆種架.
回復

chudaicheung 發表於 2008-8-13 08:48:46 |顯示全部樓層
d葉紋真係好靚喎~
回復

cck07123 發表於 2008-8-13 11:57:31 |顯示全部樓層
靚靚呀
支塗改液好襯花花
回復

hazelcat47 發表於 2008-8-13 12:28:27 |顯示全部樓層
唉, 我棵上年11月買, 有四塊葉, 到而家得八塊葉, 都唔知要等到幾時先開花
回復

loklok 發表於 2008-8-13 18:12:18 |顯示全部樓層
我果棵曬到紅哂,不過催哂d花出黎
回復

通粉 發表於 2008-8-13 21:24:19 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-8-13 11:57 發表
靚靚呀
支塗改液好襯花花

我唔知star dust係咪會咁大朵, 用塗改液做下對比.
回復

通粉 發表於 2008-8-13 21:35:25 |顯示全部樓層
唔知係咪因為葉較厚又多毛毛, 我覺得呢隻花要少少陽光, 佢會生得靚d, 只係燈光就爭d.  加埋落d肥比佢, 2個多禮拜就開始生葉.
呢盆只係用泥炭土 , 冇其他野溝, 因為當時唔識, 是但買 , 似乎佢好適應.
回復

Fleur 發表於 2008-8-16 15:52:31 |顯示全部樓層
原帖由 通粉 於 2008-8-13 21:35 發表
唔知係咪因為葉較厚又多毛毛, 我覺得呢隻花要少少陽光, 佢會生得靚d, 只係燈光就爭d.  加埋落d肥比佢, 2個多禮拜就開始生葉.
呢盆只係用泥炭土 , 冇其他野溝, 因為當時唔識, 是但買 , 似乎佢好適應. ...

chirita真喺超易種, 可惜大棵啲, 唔可以種咁多.
回復