請問各位專家衣個係乜植物呢?

作者: iceman97 發表于 2012-7-23 09:10:18
831 7

我之前落左茄子種子,想種茄子,
點知好耐冇出芽,最後有兩棵出左,滿懷希望
細心照顧,
點知越大越唔似樣,而家又唔捨得K.O.佢,但又唔知佢係乜
請問各位專家衣個係乜植物呢?
唔該晒!!!
csk2004 發表於 2012-7-23 09:52:48 |顯示全部樓層
好以係石粟樹
回復

iceman97 發表於 2012-7-23 11:37:24 |顯示全部樓層
補充資料:葉底係白色嘅
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-23 11:40:01 |顯示全部樓層
一定唔係茄子
回復

適少少 發表於 2012-7-23 12:37:10 |顯示全部樓層
白背葉 ~ 別名: 白桐
回復

faylo 發表於 2012-7-23 21:34:03 |顯示全部樓層
白背葉 Mallotus apelta (White-backed leaf)
別名: 白桐,楸桐,酒藥子樹,野桐,白背桐,吊栗,白匏仔,白面風,白鶴葉、白面戟、白桃葉,白膜樹,白葉野桐、白泡樹、白面簡,白鶴樹、白帽頂
大戟科 Euphorbiaceae
野桐屬 Mallotus
產地:城門、馬鞍山、粉嶺、元朗.江西、福建、湖南、廣東、海南、廣西、雲南。越南
灌木或小喬木
高7m
嫩枝、葉柄背面和花序密被黃灰色星狀茸毛
葉: 單葉互生,闊卵形,16x23cm,先端漸尖,基部圓形,有2圓形扁平腺體,全緣或頂部3淺裂,有稀疏鈍齒,上面綠色,被星狀柔毛或近無毛,背面灰白色,密被星狀絨毛,有細密紅棕色腺點;掌狀脈3條.柄長8cm

http://www.hkwildlife.net/viewthread.php?tid=12493
回復

適少少 發表於 2012-7-23 21:38:09 |顯示全部樓層
根、皮及葉入藥.味苦,性平。清熱去濕、舒筋活血、收斂止血.治慢性肝炎、腸炎腹瀉、扁桃腺炎、
跌打扭傷、白帶、白濁、產後風癱及刀傷出血(葉)等症。

一般 24 味都有用入藥

行家一出手, 便知有沒有! ^.^  發表於 2012-7-23 21:45
回復

iceman97 發表於 2012-7-24 14:09:22 |顯示全部樓層
Wah, Thanks a lot for the information!!!
回復