古怪蕃茄!!! 請教專家指點迷津

作者: iceman97 发表于 2018-4-16 11:43:14
5506 27
小弟第一次種植蕃茄,由種子開始種,每日淋水 (用山水 ), 用過綠精靈嘅開花肥同黃三興龍獅牌綠肥 (好似係 15:15:15,記得嘅話每星期一次,唔記得就可能一個月都冇),用發泡箱種,泥就天然泥+蔬菜泥+珍珠岩,乜都有d,種子係賓賓度買,好似係V字頭,外國牌子,全期冇用農药,現在果實漸漸成熟,但樣子古怪,有一d果實似南瓜甘,有好深嘅坑紋,而且有大量果實底部 (花蕊)有好大個硬化嘅組織及洞穴, 只要少量係如種子包裝上張相一樣圓形嘅,
究竟係咪我做錯d程序?問題出响邊度?泥土問題,肥料問題,水源問題,基因變異,蟲害?
求各位專家指點迷津
感激感激!

Aking 發表於 2018-4-16 14:38:58 |顯示全部樓層
多數是因為在花芽分化及發育時,落太多肥料
以致番茄心室數量增加,生長不夠整齊
如果只是自已食用影響不大
xx_Luca 發表於 2018-4-17 00:40:01 |顯示全部樓層
賓賓買既種子包裝上沒有蕃茄個樣嗎?
估計這是一種古老蕃茄 ( heirloom tomato),近年外國很流行,本地都好多人種。街市超市茄係改良種 f1之類,高產抗逆個樣圓碌碌符合商業利益,但食味不及heirloom tomatoes。但有個缺點容易裂茄,要注意澆水量。
你種得好好,不必擔心

iceman97 發表於 2018-4-17 08:36:14 |顯示全部樓層
多謝兩位專家寶貴嘅資料!

返左工影唔到相,今晚影下個袋同個蕃茄底俾大家睇下先!

謝謝
BTDC 發表於 2018-4-17 22:10:00 來自手機 |顯示全部樓層
我想問「賓賓」即係即刻邊度?我都想試下種。
iceman97 發表於 2018-4-18 08:03:36 |顯示全部樓層
BTDC 發表於 2018-4-17 22:10
我想問「賓賓」即係即刻邊度?我都想試下種。

「賓賓」我係指花墟最多分店果間公司囉,
主要賣泥,種子,工具多果間分店
你唔介意包種子用左一年左右,我可以寄d俾你試下,
不過要好大地方,我地用街市d發泡膠菜箱種四棵一行都密到好似森林仔甘,我提議三棵一行好了,佢地約高一米左右
iceman97 發表於 2018-4-18 08:05:58 |顯示全部樓層

蕃茄牌子
iceman97 發表於 2018-4-18 08:06:43 |顯示全部樓層

蕃茄底部
BTDC 發表於 2018-4-18 13:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
iceman97 發表於 2018-4-18 08:03
「賓賓」我係指花墟最多分店果間公司囉,
主要賣泥,種子,工具多果間分店
你唔介意包種子用左一年左右, ...

多謝你。
xx_Luca 發表於 2018-4-18 14:13:11 |顯示全部樓層
哈個樣又真係好唔同喎 ....

pat pat 不用太擔心,我以前種既相:

呢個係孖茄所以特別留相,其他好多都有肚臍甚至大洞洞,唔爛就 ok,一種特式吧。

sblam 發表於 2018-4-18 14:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
我種既黑番茄都係pat pat唔靚,但係好好食。自己種既肉肉酸酸架喇...
sblam 發表於 2018-4-18 14:56:25 |顯示全部樓層
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39:59 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2018-4-18 14:56
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等 ...

海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中,怕唔夠
sblam 發表於 2018-4-18 20:14:57 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39
海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中 ...

我用肥主要以氮、磷、鉀,少量鈣。
基肥落花生麩粉(氮)、骨粉(磷鈣)、雞蛋殼碎(鈣)、橙皮等堆肥。
之後追肥輪流落花生麩水、骨粉、海帶水(鉀)、紅牛鉀肥。
sblam 發表於 2018-4-18 20:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-18 17:39
海藻肥 您有什麼建議? 白熊一向用賓賓個隻6 IN 1有機肥(當中有肉、菇、魚肥、海藻肥等),但好似唔太集中 ...

我無用高檔X合一既肥料,我講的海藻肥(鉀)即是自己浸海帶水。係雜貨舖買1-2両乾海帶,浸一晚洗乾淨後剪成條狀,放入膠樽加水去吽。
如果嫌麻煩,直接買紅牛鉀,乾淨又方便,但價錢比較貴。

謝謝  發表於 2018-4-18 22:39
ic3b34r 發表於 2018-4-18 22:38:57 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2018-4-18 20:23
我無用高檔X合一既肥料,我講的海藻肥(鉀)即是自己浸海帶水。係雜貨舖買1-2両乾海帶,浸一晚洗乾淨後剪 ...

去吽要吽多久﹖謝謝,因白熊可以學下去做
sblam 發表於 2018-4-19 06:42:04 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-18 22:38
去吽要吽多久﹖謝謝,因白熊可以學下去做

其實無話要吽幾耐,吽得越耐,濃度越高。有些人話吽一星期就用得,我自己吽三個月,濃度高啲,要落肥的時候咪加多啲水去開稀佢。用完又加番啲水再浸過,浸多幾次把海帶埋落泥土裏做肥料。
sblam 發表於 2018-4-19 06:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
海帶水除了開稀淋落泥土之外,仲可以施噴葉子,目的是增加植物既抵抗力。種瓜果類植物,當見到有花冧時,可以噴下海帶水係葉子,谷下棵植物。
iceman97 發表於 2018-4-19 08:00:19 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2018-4-18 14:39
我種既黑番茄都係pat pat唔靚,但係好好食。自己種既肉肉酸酸架喇...

尋晚切開睇,入面有多條蛆蟲,不過冇影相,掉左喇,
下一次熟左再影俾大家睇
想問下蕃茄出果要唔要包個袋防虫呢?
iceman97 發表於 2018-4-19 08:03:43 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2018-4-18 14:56
同埋你用既肥料係化肥,自己食既最好用下有機肥,如骨粉、雞屎肥、海藻肥等 ...

多謝你嘅提議,等我下次試下有機先,
原本係種俾d雀仔食,點知甘耐連老鼠都冇隻嚟咬下, 一定有古怪
12下一頁