上班族的花園

作者: Russell 發表于 2012-7-14 22:15:46
1525 5
除了我還有沒有朋友一星期只得兩天假期可以打理花草呢?還沒計算去街, 食飯, 旅遊, 可能兩星期才有一天打理呢~
我目前就只有安裝一個自動灑水, 但育苗, 除草還是很花功夫呢~~
這方面會不會有朋友有打理心得可以分享一下?

下一個計劃是置一個網室, 希望可以在防野草, 防蟲幫到一點~~
hugopoodle 發表於 2012-7-14 23:33:15 |顯示全部樓層
請問你要打理的面積有多大呢?
回復

Russell 發表於 2012-7-15 00:31:56 |顯示全部樓層
係室外郊野地方, 日曬雨淋~
部份地方而家種緊野草 ( 其實係種草坪, 但野草真係太強了)
想種返D 花靚下~但缺少時間付出愛心, 花苗都發過芽就....
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-15 01:03:37 |顯示全部樓層
是自己地方嗎?
鋪草坪維護時間可不少啊~
回復

Russell 發表於 2012-7-15 23:42:38 |顯示全部樓層

草坪打算用草種種出來, 但真係很多野草。
初時是三葉草, 現在是馬唐~多得發了芽的好草都不見了....
三葉草連根起了就不再生, 但馬唐節太多, 又易斷, 一個星期又生滿, 還要有穗......
前些時間買了一瓶"草霸王", 需說明上沒有提到馬唐, 但還是試一下. (淘寶看到暖坪浄, 打算之後也試一試~)

BTW...草未死, 地上的驅蚊草和菊花都死光了。不知是天氣熱或是因為那草霸王了....
噴藥時沒有噴到的, 但在同一土地又近在咫尺的地方~
回復