花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
529243 23879
jellyfishy 發表於 2014-3-14 09:44:14 |顯示全部樓層

土豆貓
mud事丫, 公私兩忙啦.....無時間打波減壓咩?  發表於 3 分鐘前
DORA
我呀白的多過黑的 x2  發表於 3 分鐘前
Juna
我呀 ~~~ 白的多過黑的  發表於 6 分鐘前
ahhung68
突然多左幾條白髮.... <....我大把添啦 @@"  發表於 7 分鐘前
-----------
白髮呢.... 除了中七考Alevel 及考牌那年突然生白髮外,今次係第三次突然標白髮~ 唔好啦, 染髮好煩~

最近工作有點忙.
近年鑽研西洋占星, 這2個星期突然有為數約十個朋友找我睇占星, 想不到自己學習日子尚淺, 講解到他們的性格, 兒時生活及家人關係, 潛意識問題導致思想困惑, 再夾流年行星位置, 甚至可以計到他們會預上的生活困難和機會. 他們覺得我好準好detail, 每天都有一兩個朋友找我問詳細. 一時用腦過度, 有時投入幫到朋友解困, 食左D 負面情緒吧, 加上有個別朋友唔鍾意我個性, 會刻意俾說話我聽, 我會提自己不要理別人啦, 但始終我比較敏感, 有點down, 唉~ 自我保護不足~ .... 男丁開心我有咁多朋友對我的信任, 但佢體會唔到我做乜咁謝, 他建議我關埋耳仔唔好理人, 佢一向可以完全聽唔到別人講乜, 就算別人直接話佢, 佢也可以完全唔入腦, 真係全無記憶個種, 但我唔係佢.... 如果我係個咁既人, 就唔會學身心靈成長的東西以解自己辛苦的問題啦~

整個人身心好倦.

水母, 每個人都吳同, 但要學識為自己生存, 十個人有十個吳同想法, 你亦無可能滿足晒佢地, 做自己認為啱既就足夠啦.....加油! 我地支持你!  發表於 2014-3-14 10:48
母母, 我都學習緊你男丁那絕技, 真係幾難, 但相信會好有用, 大家加油吖 ~  發表於 2014-3-14 10:37
水母,我都有学過点西洋占星, 但用途跟你的有分别,身边不妨放多個白水晶有帮助架  發表於 2014-3-14 10:10
你家男丁, 完全無心身靈辛苦, 真係好  發表於 2014-3-14 10:03
要諗方法放開 d 咖,咁樣個人會負荷過量,幫人幫唔到自己@"@  發表於 2014-3-14 09:49
回復

saolan 發表於 2014-3-14 10:01:55 |顯示全部樓層
各位早晨!
星期五又来喇!

靚靚 早晨!  發表於 2014-3-14 11:25
早晨靚靚秀秀, 番埋今日你又有時間抖下啦  發表於 2014-3-14 10:48
靚靚早晨! Happy Friday!  發表於 2014-3-14 10:47
你好~~~ 我叫水母, 第一次分享大家的興趣~~ 我係月亮上升點的水母呀~~~  發表於 2014-3-14 10:44
早晨蘭姐~  發表於 2014-3-14 10:37
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-14 10:37:44 |顯示全部樓層

saolan
水母,我都有学過点西洋占星, 但用途跟你的有分别,身边不妨放多個白水晶有帮助架  發表於 22 分鐘前
Juna
你家男丁, 完全無心身靈辛苦, 真係好  發表於 29 分鐘前
DORA
要諗方法放開 d 咖,咁樣個人會負荷過量,幫人幫唔到自己@"@  發表於 半小時前
-----------
我有學開能量治療, 也有用水晶的振頻來治療及啟發自己. 水晶的確是人類和地球的好朋友.
占星學在我而言, 是一個方法訴說靈魂演化, 解開潛意識的力量和恐懼之迷, 找出思想困惑及壓力的源頭, 在命運中走出自己的路, 活出精彩人生.

男丁係天王星水星合相一宮的人, 他很有正義感, 但對別人感受是可以不入腦, 比唔過腦或左耳入右耳出更勁, 佢可以完全feel 唔到別人的感受, 無感覺無感情. 朋友間都知佢有呢個全方位'無記憶無印象' 系統~ 他有這個出神入化的功能, 當然有缺點啦, 例如剛開店時, 佢完全感受唔到客人需要, 要靠估囉.

你慢慢感染佢啦, 得架, 要好似小朋友咁教佢啦  發表於 2014-3-14 12:55
兩個人相處係互補, 若果兩個相同性格一齊, 就會火星撞地球  發表於 2014-3-14 11:35
水母,您都可以做到“收放自如”的。學習不接受负能量,適檔的時候要關閉系统。我学左占星後明白了好多事的因由。  發表於 2014-3-14 10:57
男丁特異功能真係羨慕死人.......佢既不足有你幫佢填補就夠啦  發表於 2014-3-14 10:51
男丁真係好,開心快活人!  發表於 2014-3-14 10:49
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-14 10:57:46 |顯示全部樓層
土豆貓
男丁特異功能真係羨慕死人.......佢既不足有你幫佢填補就夠啦  發表於 4 分鐘前
DORA
男丁真係好,開心快活人!  發表於 5 分鐘前
----------
所以男丁無皮氣, 情緒非常穏定, 佢試過在朋友面前扮惡, 全場十幾人笑到收唔到聲~

你們的男丁多多少少都有呢個特異功能架?

我BF進化到, 我發脾氣時唔出聲, 到我無氣時話返我.......但無話要我改.. HEE HEE  發表於 2014-3-14 12:56
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-14 11:16:46 |顯示全部樓層
saolan
水母,您都可以做到“收放自如”的。學習不接受负能量,適檔的時候要關閉系统。我学左占星後明白了好多事的因由。  發表於 7 分鐘
-----------------
其實學占星前, 已經學了及用了幾年身心靈治療去釋放自己. 到學習占星時, 老師說我無真係自殺死左己走運, 見到我好地地有老公錫有大班朋友有良好工作, 他說我已走出了自己星圖上的苦困, 佢再計計我的八字, 佢話我命硬但很薄弱, 人人有的東西我沒有, 早婚會離婚, 家散人亡, 俾人出賣, 精神失...... 我的natal chart 有4個T上位....

好似我喎  發表於 2014-3-14 12:55
即係話你已克服左命運,明天會更好!加油!  發表於 2014-3-14 11:27
natal chart 有4個T上位.... 那你要好好珍惜手上的一切,得来不易哦!有冇学過 relocation ?  發表於 2014-3-14 11:25
回復

小野貓 發表於 2014-3-14 11:22:23 |顯示全部樓層

早晨丫~~~

hiatus   午安,貓你好犀利呀^^
呢個掉係度吸收日月精華就得架啦<= 花友ERIC話
間中淋水順便淋埋佢~唔使點理~

saolan   猫猫,就咁丢系窗边都有靓花開,叻叻哦!
lok_1980   空氣鳯我種唔掂

我只係記得既時候幫下佢淋水~~都無乜理佢~~你地都得架~

空氣鳯我種唔掂  發表於 2014-3-14 15:26
猫猫,就咁丢系窗边都有靓花開,叻叻哦!  發表於 2014-3-14 12:16
午安,貓你好犀利呀^^  發表於 2014-3-14 12:08
早晨小喵  發表於 2014-3-14 12:01
犀利小喵,乜都有種 @@  發表於 2014-3-14 12:01
回復

waiting 發表於 2014-3-14 11:24:03 |顯示全部樓層

各位早晨!

hiatus  Miss早晨? recover未呀?  
好左好多~ 只係仲有D鼻塞...

ahhung68  新人訓練完畢, 我唔洗入小學課室, 淨教中學生, 輕鬆多了<...小學雞太難頂了 XDD~
咁又唔係嘅... 佢地乖嘅時候都幾好玩架!

Miss早晨? recover未呀?  發表於 2014-3-14 12:09
早晨 miss  發表於 2014-3-14 12:01
老師早晨丫...  發表於 2014-3-14 11:54
空鳳唔使理丫嘛~~  發表於 2014-3-14 11:34
新人訓練完畢, 我唔洗入小學課室, 淨教中學生, 輕鬆多了<...小學雞太難頂了 XDD~  發表於 2014-3-14 11:31
回復

siuhamster 發表於 2014-3-14 11:55:03 |顯示全部樓層
早晨
又咳到甩肺。。。乾咳

天氣多變... 容易番發... 小心身體啊!  發表於 2014-3-14 12:38
早晨, 空氣唔好呀  發表於 2014-3-14 12:02
早晨! 睇醫生 + 食藥,再飲暖蜜糖水,要飲多 d 水 ><  發表於 2014-3-14 11:58
早晨熊太媽.....mud又病貢慘呀!保重啊  發表於 2014-3-14 11:56
嘩~乾咳好痛個播~~~有無睇醫生?  發表於 2014-3-14 11:56
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-14 11:58:25 |顯示全部樓層
DORA
即係話你已克服左命運,明天會更好!加油!  發表於 2 分鐘前
saolan
natal chart 有4個T上位.... 那你要好好珍惜手上的一切,得来不易哦!有冇学過 relocation ?  發表於 4 分鐘前
--------------
老師發現我未學占星已解左 (應該係一直在學習治療自己而轉化了吧~ hope so), 能量在對口宮位轉化及釋放, 話雖如此, 4個T上位處於6個宮位, 講白D即係全方位12宮一齊relocate ! (哈哈哈~~~~ 把我反轉再反轉). 佢話我呢個歲數可以走出困景算係咁喇. 學習不久, 幾日前老師突然叫我不要跟他了, 他介紹我去第二個學校, 佢話佢已經教唔到我.. .. 我就買了幾本書又報了其他學校的課.

係架, 當年數個親人離開時, 是人生低潮呀. 沒什麼在手, 不如死去算吧. 好彩啱啱識左男丁, 佢用一雙無感情的眼黙黙陪住我, 我開始諗, 個天一定有D野要我去學習, 給我進化的機會.

珍惜~~~ yes madam~~~~ 咁難得經歷了咁精彩的人生, 當然要繼續精彩下去啦~

對呀,水母,要活得精彩!加油呀!  發表於 2014-3-14 12:21
好, 繼續精彩  發表於 2014-3-14 12:10
keep going~ 午安水母^^  發表於 2014-3-14 12:09
yes!  發表於 2014-3-14 12:00
回復

jellyfishy 發表於 2014-3-14 12:25:55 |顯示全部樓層
多謝你地陪我吹下水舒發下感情~~~ 你地好好好有耐性又有愛心~~~~~  水母走運, 識到你地~

午安!替人分憂解困,真不容易!  發表於 2014-3-14 17:33
睇下幾多人錫你  發表於 2014-3-14 17:26
我都覺得呢度d人好好好好好, 所以我都好珍惜同你地一齊既緣份! 互相支持尌勵, 一定有得著既.  發表於 2014-3-14 14:04
水母才藝多,又感性  發表於 2014-3-14 12:54
雖然我唔知占星是一門乜野學問, 但水母你真係百足咁多爪~  發表於 2014-3-14 12:42
回復

N-Blythe 發表於 2014-3-14 12:59:19 |顯示全部樓層

一生只愛一個人.....今天是白色情人節, 分享給大家 :-
一位平凡的美國婦人寫了一首感人肺腑的詩《但你沒有》(But you didn’t),直白的敘述、字裡行間述說著無限深思與感人的故事賺人熱淚。近日,大陸一名網友把這首詩變成短篇漫畫,由文字與畫面勾勒出的悸動可是讓大批網友們哭慘了!
3月14日白色情人節即將來臨,在一旁無怨無悔付出、守護你的另一半,可別忘記在這重要時刻對他或她說出「我愛你」、「謝謝你」讓感情升溫。近日,大陸網友「肥啾榭一」也為這個特別的節日製作了一則短篇漫畫。
據悉,改編成漫畫的這首詩《但你沒有》其實原作者只是個平凡的美國婦人,在女兒4歲時,丈夫被徵招入伍參加越戰,不幸在戰爭中為國捐軀,因此只剩下婦人與女兒相依為命,婦人終身守寡至年老病逝,女兒整理她的遺物時,意外發現了當年婦人寫給父親的這首詩。
這首詩字裡行間透露著不少牽掛和動人的愛情故事,無論是撞壞丈夫的新車、餅乾吃得一地都是,明明是正式的一場晚宴卻忘記告訴丈夫,讓他穿了牛仔褲到 會場讓他顏面盡失,丈夫從沒有生氣、不悅,反而每次都會溫柔的微笑牽起婦人的手,一如往常的貼心守護,直到被徵招去打仗一切都變了。
婦人希望在丈夫平安歸來時與他分享很多事、回報他一直以來的守候、愛護,看看她思念已久的臉龐會出現什麼樣的表情,一樣還是溫柔微笑嗎?但這位婦人卻再也沒見過丈夫了。
大陸網友「肥啾榭一」說,在網路上看到這首詩,一直有著想把它畫成漫畫的衝動,卻遲遲沒有動手,不過,在白色情人節前夕熬夜趕了出來,貼在微博上與大家分享。「肥啾榭一」表示,對一個女人最大的傷害,不是你愛上了別人,而是在她對你有所期望的時候讓她失望。

原文:
But You Didn’tRemember the day I borrowed your brandnew car and dented it?I thought you’d kill me, but you didn’t.
And remember the day I dragged you to the beach,and you said it would rain, and it did?I thought you’d say, “I told you so.” But you didn’t.
Do you remember the time I flirted with allthe guys to make you jealous, and you were?I thought you’d leave, but you didn’t.
Do you remember the time I spilled strawberry pieall over your car rug?I thought you’d hit me, but you didn’t.
And remember the time I forgot to tell you the dancewas formal and you showed up in jeans?I thought you’d drop me, but you didn’t.
Yes, there were lots of things you didn’t do.But you put up with me, and loved me, and protected me.
There were lots of things I wanted to make up to you when you returned from Vietnam. But you didn’t.

記得那天我借用你的新車我撞凹了它我以為你一定會殺了我但是你沒有
記得那天我拖你去海灘而它真如你所說的下了雨我以為你會說我告訴過你但是你沒有
記得那天我和所有的男人調情好讓你嫉妒而你真的嫉妒了我以為你一定會離開我但是你沒有
記得那天我在你的新地毯上吐了滿地的草莓餅我以為你一定會厭惡我的但是你沒有
記得那天我忘了告訴你 那個舞會是要穿禮服的而你卻穿了牛仔褲我以為你一定要拋棄我但是你沒有
是的 有許多的事情你都沒有做而你容忍我、鍾愛我、保護我有許多許多的事情 我要回報你等你從越南回來但是你沒有

轉自作者:灰鴿
摘要:NOWnews –
http://blog.xuite.net/kh209364/01/205071226
2014年3月12日

claudiatang 哈囉,B女﹗我很花心...也很多情﹗不可能只愛一個人﹗哈哈哈 蝴蝶夫人花心一定啦,你種咁多花 ^^
DORA 活在當下,珍惜一切!   Dora , 白色情人節愉快
Cora 多謝B女分享!珍惜眼前一切! Cora 晚上好, 白色情人節愉快

活在當下,珍惜一切!  發表於 2014-3-14 17:39
多謝B女分享!珍惜眼前一切!  發表於 2014-3-14 17:31
哈囉,B女﹗我很花心...也很多情﹗不可能只愛一個人﹗哈哈哈  發表於 2014-3-14 13:55
回復

小野貓 發表於 2014-3-14 14:04:13 |顯示全部樓層

午安丫~~~
唔使泥~~~就可以種~~~咁算唔算叫種呢~~~

Juna   我成日覺得佢地係假嘅
都幾似假~~~

同我一樣咁dry~  發表於 2014-3-15 10:33
我覺得係假花做成佢個樣。。  發表於 2014-3-14 15:22
哦,我都有見到,不過就未買過。下次可以帶一款來“種” :D  發表於 2014-3-14 14:48
我成日覺得佢地係假嘅  發表於 2014-3-14 14:37
回復

hiatus 發表於 2014-3-14 14:13:25 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2014-3-14 14:04
午安丫~~~
唔使泥~~~就可以種~~~咁算唔算叫種呢~~~

真有咁易種? 開花應該好少見吧?

接近開花時,最新那幾圈葉子會變城紅色~平時葉色多是(深或淺)綠帶銀白色~~  發表於 2014-3-14 14:26
一生只開一次, 之後就會生仔, 跟住再開花, 再生仔, 一代代咁生生不息…  發表於 2014-3-14 14:24
繽記寄賣AV的架子上放了多款空氣鳳梨,葉厚及多姿態,但花既款色不多~我這個花款叫“藍精靈”~  發表於 2014-3-14 14:24
一年總會開一兩次,開完花旁邊多生一個孩子~~~^^~~~  發表於 2014-3-14 14:19
回復

claudiatang 發表於 2014-3-14 15:10:49 |顯示全部樓層

下午茶時間........請大家停一停。喝口咖啡或茶。

今日飲奶茶, 繼續努力工作  發表於 2014-3-14 16:06
回復

claudiatang 發表於 2014-3-14 17:20:36 |顯示全部樓層

早晨+午安!剛churn完,依家謝謝地! :-)  發表於 2014-3-14 17:30
U 2!  發表於 2014-3-14 17:27
回復

DORA 發表於 2014-3-14 17:38:08 |顯示全部樓層

貼張源自幫主既日本 AV先

多謝你地欣賞!啲葉已經種得唔好,阿媽啲斑葉好靚咖

多謝喵喵同幫主賞分 ,你地欣賞已好開心

已經超靚啦~~  發表於 2014-3-15 10:34
靚~~~邊個話唔靚丫~~~  發表於 2014-3-15 10:18
花葉都很美 !  發表於 2014-3-14 20:53
每片葉都唔同既!  發表於 2014-3-14 19:11
清麗脱俗!  發表於 2014-3-14 19:04

評分

查看全部評分

回復

mayl12 發表於 2014-3-14 20:52:53 |顯示全部樓層
各位晚上好 ~

早晨MayMay~  發表於 2014-3-15 10:34
早晨!  發表於 2014-3-15 06:15
回復

DORA 發表於 2014-3-15 06:15:38 |顯示全部樓層
各位早晨!

早晨 Dora!  發表於 2014-3-15 09:57
DORA 早晨! 每日都係你最早啊!  發表於 2014-3-15 08:51
回復

DORA 發表於 2014-3-15 06:21:24 |顯示全部樓層

幫主早晨!

回復

waiting 發表於 2014-3-15 08:50:52 |顯示全部樓層
各位早晨!

Miss 早晨!  發表於 2014-3-15 11:16
早晨老師~~  發表於 2014-3-15 10:35
Miss 早晨!好番哂未?  發表於 2014-3-15 09:59
回復