花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
527960 23879
ahhung68 發表於 2012-12-13 12:18:49 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-12-13 05:37
各位早晨!

娜姐, 罰乜嘢吖

DORA  嘩!你咁茅既!將 d 罪證 delete 左當無事發生!!!!!

唔好份無野喎!  發表於 2012-12-13 14:46
嘩!你咁茅既!將 d 罪證 delete 左當事發生!!!!!  發表於 2012-12-13 12:29
嘩!你咁茅既!將 d 罪證 delete 左當事發生!!!!!  發表於 2012-12-13 12:22
回復

siuhamster 發表於 2012-12-13 13:11:13 |顯示全部樓層
唔係掛...估唔到咁無良心既事係香港發現

香港也有地溝油
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20121213/18100260
回復

jose666 發表於 2012-12-13 13:29:45 |顯示全部樓層

終於有D野睇喇~

20121213_131658.jpg     20121213_131737.jpg     20121213_131813.jpg

DORA  cc 午安!  發表於 2 分鐘前
午安~
土豆貓  午安..詩詩...你吳朱僕咩? 好番未呀  發表於 9 分鐘前
Sergio  午安! CC你好叻! 你好番未呀?  發表於 半小時前
尋日訓左一日, 退左燒, 今日冇咩喇~
siuhamster  午安,加油呀  發表於 半小時前
purplestar  好叻叻呀!插左咁多有成績真係好開心呀!  發表於 21 分鐘前

呢D只係九牛一毛...........有八牛幾冇野睇呢~
Sergio  呢D只係九牛一毛...........有八牛幾冇野睇呢~ <--- 慢慢來! 有心一定得!  發表於 6 分鐘前
對我呢種冇咩耐性既人, 真係一大考驗~
Sergio  尋日訓左一日, 退左燒, 今日冇咩喇~ <--- 咁就好啦! 我放心了!  發表於 3 分鐘前
不過成日覺得仲有D唔係平時既熱, 都唔知食唔食退燒藥好~
keung  恭喜、恭喜、係咩品種?  發表於 14 秒前
我都唔知, 冇MARK低~

恭喜、恭喜、係咩品種?  發表於 2012-12-13 17:12
點都係退左燒先隱陣,而家 D 菌太勁!保重呀!  發表於 2012-12-13 17:11
不過成日覺得仲有D唔係平時既熱, 都唔知食唔食退燒藥 <-- 如果覺得食佐會舒服D就食啦! 唔好捱呀!  發表於 2012-12-13 16:02
對我呢種冇咩耐性既人, 真係一大考驗~ <--- 咁咪可以磨練一下自己的耐性啦! 如成功了有很大滿足感用錢也買不到. 祝你成功!  發表於 2012-12-13 16:01
尋日訓左一日, 退左燒, 今日冇咩喇~ <--- 咁就好啦! 我放心了!  發表於 2012-12-13 15:39

評分

查看全部評分

回復

Workingbee 發表於 2012-12-13 13:35:48 |顯示全部樓層

今早開的....因上手留底,唔知是否玫瑰?

多謝大家賞花....睇睇下佢都幾艷麗!!!
Rose 2.jpg

好靚丫.....  發表於 2012-12-13 15:36
帮主替我報左名喇,到时见!  發表於 2012-12-13 15:31
WorkingBee 原来你有咁大地方種花花嘅!  發表於 2012-12-13 15:29
好靚好嬌艷呀  發表於 2012-12-13 14:51
好靚丫......同幫主個頭像撞色....  發表於 2012-12-13 14:34

評分

查看全部評分

回復

jose666 發表於 2012-12-13 14:33:59 |顯示全部樓層

香港都有地溝油 致癌物超標3倍
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121213/18100260

禍害全中國的恐怖惡心「地溝油」殺入香港,葵涌一間山寨油廠惟利是圖,五年前開始在設備簡陋的工場,混雜大量來歷不明的地溝油,稀釋花生油及菜油冒充食用油,賤價供應給本港食肆,每日至少有一噸油奉上餐枱。《蘋果》直擊黑心工場混油過程,同時將這些港產地溝油樣本送往化驗,證實有超出歐盟標準三倍的致癌物苯並(a)芘(Benzo(a)pyrene),市民要提高警惕。

兩個月前,有市民爆料指葵涌永健工業大廈一間「永興油行」,每天炮製污穢不堪的地溝油,供應港九各食店。本報調查發現,這間油行規模不大,數十年前以炸豬油起家,廠房近千呎。

向北大荒購油再稀釋提煉

永興油行員工定時到屯門工業邨,向內地著名糧油供應商「北大荒」購買10多桶200公斤的花生油及菜油,然後運回廠房進行加工,混入其他油再稀釋提煉,加工後外表與食用油無分別,只是盛載的鐵桶沒有標記,難以得知生產來歷。

本報取得由永興生產的兩桶28斤花生油及菜油,送往SGS化驗所測試,結果是每公斤花生油含苯並(a)芘6.3微克,高出歐盟標準每公斤2微克逾三倍,同時高出內地每公斤5微克的標準。
據悉,有人為搶生意不擇手段,北大荒以每斤花生油16.25元批發給永興,永興混油後以賤價每斤7.5元至8元賣給其他食店,礙於價錢吸引,不乏食店要貨。本報記者兩個月來偵查所見,永興與港九新界大批食肆有交易。
「佢(永興)7.5元交貨畀食店,平過北大荒嘅批發價,唔混合地溝油點做到?」知情人士說,永興近五年生產這些超平食用油,每天出貨至少一噸,因沒曝光,市民一直不知香港有地溝油問題,「其實好多市民食咗都唔知」。記者連日跟蹤油行長期送貨的其中13家食肆,當中包括連鎖酒樓「裕滿人家」、「嘉豪酒家」及「權發飯店」。

食店感受騙即時全線停用

本報記者向永興查詢,負責人初時頗為愕然,其後狡辯稱:「呢啲唔係食用油,係機油同畀化妝品用。」他見記者一臉懷疑,更似是而非說:「工業大廈梗係賣工業油啦!」但當記者踢爆多次目擊其公司員工送貨給食店,該負責人立即連環爆粗驅趕記者。
地溝油不但污糟,苯並(a)芘多吃更可致癌,香港大學化學系副教授馮應昇提醒市民,食用油不應存有這類物質,此物質屬污染物對人體有害。本港內科腫瘤專科醫生邵祖德表示,市民大量食用這類含有苯並(a)芘的食物,腸胃吸收後會殘留體內,嚴重者可致癌及令細胞突變。
永興爆出生產地溝油後,向它取貨食店均感受騙,權發飯店老闆吳偉權聞訊即時停用,同時致電香港仔分店着員工停用。北大荒(香港)有限公司副主席袁子輝對事件表震驚:「做飲食行業係要講道德良心,唔應該有呢啲物質,我哋一定唔再畀油佢(永興)。」食環署發言人亦證實,永興並無食物製造廠牌照。
回復

jose666 發表於 2012-12-13 14:36:17 |顯示全部樓層
直擊黑心工場 內地購花生油葵涌加工 
油價平一半 13食肆中招

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121213/18100121

為調查永興油行是否在製造地溝油,以及這些懷疑含有致癌物質的食油,怎樣被送往食肆傾銷,《蘋果》記者在過去兩個月時間內多次跟蹤及「放蛇」,最終直擊到油行向內地糧油商購入花生油後,進行兌溝加工,以及一次次運往港九新界食肆的流程。誤收這類地溝油的食肆多不勝數,其中13家包括連鎖酒樓在內的食肆,更成為常客;記者在調查過程中,已分別聯絡其中部份食肆,以及向食環署舉報。

永興油行的廠房位於葵涌永健工業大廈,衞生環境十分惡劣,地上滿佈油迹和垃圾,牆身發霉剝落,發出陣陣惡臭,恍如內地的黑心工場。工廈走廊放滿一桶桶油,油桶上插了油管,正在抽油往貨倉內的油缸。
這些用大鐵桶裝着的油,部份寫着「皇冠花生油」或「金帝花生油」,似是購自不同油行;不過,這些不同品牌的油全部抽往同一個油缸,混合後再分裝入細鐵桶分銷出去。

中招食肆遍佈全港九

經記者長時間觀察,發現永興職員每周有多天會到北大荒位於屯門的廠房提取10多桶(每桶200公斤)花生油,再運返葵涌廠房「加工」,在儲存缸混合其他油後,再分成28斤鐵罐裝分銷出去,懷疑就是這個加工過程,將花生油變成含有致癌物質的地溝油。
每天早上8時許,兩名永興工人便會將約70罐油搬上貨車,然後開始送貨。記者尾隨視察,發現他們的送貨路線並非固定,經過不斷跟蹤,發現他們重複送貨的地點包括葵芳恒景花園「尚賓樓」、長沙灣「裕滿人家」、深水埗「寶龍酒家」、九龍灣「豚肉飯專門店」,筲箕灣、牛頭角、長沙灣的「嘉豪酒家」,銅鑼灣「旺記飯店」、灣仔「坤記麵廠」、鰂魚涌「華威酒家」、香港仔中心「權發飯店」、觀塘「喜雲天」和土瓜灣「囍慶藝廚酒家」等共13間食肆。這些食肆中,不少是連鎖式酒家、酒樓。
記者日前到永興查問,負責人陳先生見記者手持一份關於其油廠花生油的化驗報告後,即黑面說:「我哋呢度係工廠嚟,啲油唔係用嚟食,係工業用油!」他又否認將油分銷予食肆,「我都講咗,我哋係賣工業用豬油,用嚟製造番梘同化妝品,又或者畀機器用,唔係食㗎!」

「為咗降低成本搶客」

陳先生說不會在廠房內進行加工或煉油,說畢即趕記者離場;此時,工廠內的職員繼續裝油,記者再跟蹤,發現他們將油送去八間食肆。
北大荒(香港)有限公司副主席袁子輝證實,有批發花生油給永興,每桶200公斤裝售價6,500元,即每斤16.25元;但永興28斤裝花生油,賣210元,即每斤7.5元至8元,比來貨價便宜一半有多,明顯做了「手腳」,「呢行競爭好大,應該係有人為咗降低成本搶客,加入廉價嘅劣質油,令到啲油出事。」

花生油不應含致癌物

袁子輝稱,他們也會「溝油」,但只會「靚油」溝「靚油」,不會用平價油混入「靚油」;而在正常生產過程中,花生油不會含有致癌物質苯並(a)芘,「可以咁講,花生油絕對唔應該含有苯並(a)芘。」袁強調做食用油生意,應該要有良心,這種混入劣質油的做法十分不道德,調查後如證實永興違規,不會再與他們合作。
回復

jose666 發表於 2012-12-13 14:39:41 |顯示全部樓層
狗狗一家六口 慘遭毒害
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121213/18099855

元朗米埔隴村一間露天貨倉,疑有毒狗狂徒出沒。唐狗一家六口先後遭毒手,日前狗媽媽失蹤及一狗仔死亡後,餘下四隻狗仔又被發現疑似中毒嘔吐失禁症狀,結果兩隻要由愛護動物協會帶走救治,情況嚴重,另外兩狗則送交獸醫治理。
狗主懷疑連串事件與鄰居有關,警方列虐待動物案跟進調查,暫無人被捕。

亦曾遭硬物襲擊

現場為米埔隴一間露天貨倉,場內有多間運輸公司、貨櫃公司及車房同時經營。職員透露,場主吳太約三至四年前開始飼養一隻雌性唐狗,至七至八個月前唐狗連生兩雄三雌小狗,一家六口非常活潑,甚得場內工友疼愛。
個多月前,有人疑在附近擺放毒餌,狗媽媽與一狗仔疑誤食中毒,狗媽媽其後失蹤懷疑已遇不測,狗仔當場死去,剩下四頭小狗。三日前,四小狗亦懷疑誤食毒餌嘔吐失禁,姓吳(20歲)職員昨晨10時許報警,警方及愛護動物協會人員到場,發現狗仔「黑仔」及狗女「鬈毛」倒地不起奄奄一息,即將兩狗送往救治。
「黑仔」及「鬈毛」由愛護動物協會帶走醫治後,情況嚴重。另一對狗女「Bobby女」及「大黃」則伏在地上無精打采,稍後主人送往動物診所求醫。警方調查發現,部份受虐狗隻,除有中毒症狀,亦曾遭受硬物襲擊。
職員懷疑有人討厭狗隻亂跑亂吠,不排除有人狠心毒狗。警方將案件列為虐待動物,在現場搜尋未見毒餌,亦無人被捕。
回復

jose666 發表於 2012-12-13 14:41:05 |顯示全部樓層
乳癌下的戀人 121212我願嫁
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121213/18099980
回復

jose666 發表於 2012-12-13 14:42:11 |顯示全部樓層
回復

siuhamster 發表於 2012-12-13 15:13:08 |顯示全部樓層
花朋貓友吹水幫冬日BBQ聚會22/12/2012就截止啦,快d入黎 http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid1416367 報名啦,期待你的參與

地點: 荔枝角九華徑吉吉燒

地址: 美孚荔景山路道九華徑新村牌坊

網址: http://www.afarm.hk/main.html
         http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=81312

地圖:可在http://www.afarm.hk/main.html'地址'中找到

交通:美孚地鐵站 C 出口步行 15-20 分鐘
美孚地鐵站 A 出口轉乘小巴 90P, 90M, 92
巴士 30, 42, 45, 46, 46X 九華徑站

暫定日期: 05/01/2013 (星期六)

截止日期:22/12/2012(星期六) 下午2點

時間: 暫定下午2:00 開始

如有花友贊助今次花朋貓友BBQ活動抽獎的話請到以下帖look look, 感謝大家!
http://hkplants.com/thread-127158-1-1.html

Support ^^  發表於 2012-12-13 17:24
報左名啦)))))))))))))))))))  發表於 2012-12-13 15:22
回復

小野貓 發表於 2012-12-13 16:52:37 |顯示全部樓層

我係屋企曾經發呢d野~   

saolan  猫猫,咩黎架?
你估下~

yeahyeah  做嘜咁玄呀^^
你見過未丫?

jose666  蜂巢??
你最叻~

jose666  咁依家呢~??你點攪掂佢~??  
用香~不過差d比佢針倒...我怕佢針倒阿婆...所以自己攪掂左佢
當時未請工人...唯有靠自己~

jose666  用香........煙死佢?? 定趕走左呀??
趕佢走~

jose666  咁一定用左好大扎香喇~
好細扎...係要黎薰佢個巢...隻蜂返黎見倒會個環境咁危險就會走
果時樓下公園D阿伯教我架~

咁一定用左好大扎香喇~  發表於 2012-12-13 17:53
我會打電話去食環處叫人攪掂佢. 唔洗自己動手.  發表於 2012-12-13 17:51
用香........煙死佢?? 定趕走左呀??  發表於 2012-12-13 17:20
咁依家呢~??你點攪掂佢~??  發表於 2012-12-13 17:09
蜂巢??  發表於 2012-12-13 17:03
回復

小野貓 發表於 2012-12-13 17:07:58 |顯示全部樓層

你養埋佢地????  發表於 2012-12-13 17:10
回復

jose666 發表於 2012-12-13 17:18:50 |顯示全部樓層
Juna  精神狀態好, 唔使咁担心, 燒過後又會高一些  發表於 2 小時前
如果我可以好似小朋友咁, 發燒過後又高一D就好喇~

我都想喎  發表於 2012-12-13 21:14
我都想  發表於 2012-12-13 18:33
我都想  發表於 2012-12-13 17:50
回復

N-Blythe 發表於 2012-12-13 17:22:55 |顯示全部樓層

大家來試吓:-

涼拌紅茶菌
http://hkplants.com/home.php?mod ... rward=1&id=8272

Sergio 我頂唔順o個陣味~
要用時間去接受架,囡囡初時都不喜歡,現時已自己拿來飲啦

jose666  咦, 我都有浸過紅茶菌WOR~ 重有無再浸?

我未試過呀!其實咩味架!?以前有人比菌種我,好大塊我無試,因無時間了解是什麼!  發表於 2012-12-14 09:34
我第一次聽紅茶菌呢樣嘢, 初初見到張相, 以為係包雲吞裏面既料吖 ~~~  發表於 2012-12-14 09:13
我頂唔順o個陣味~  發表於 2012-12-13 17:52
咦, 我都有浸過紅茶菌WOR~  發表於 2012-12-13 17:31
回復

siuhamster 發表於 2012-12-13 22:55:59 |顯示全部樓層

晚上好
今晚去左海港城睇聖誕裝飾同燈飾
周圍都係人,好熱鬧呀
不過今年海港城D裝飾好似少左

幫主:多謝賞賜。嗯,今年以旋轉木馬做主題,感覺好夢幻童話
Breeze:邊係高手呢,我影相邊見得人,用部手提電話影咋,邊到能夠同在場用大炮既哥哥叔叔勁

原來係高手~  發表於 2012-12-14 11:07
好開心好童話既感覺吖~~~~~正~~~~  發表於 2012-12-14 09:12

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2012-12-14 05:35:40 |顯示全部樓層
各位早晨!

午安  發表於 2012-12-14 14:38
午安  發表於 2012-12-14 12:49
早上好  發表於 2012-12-14 11:24
早上好~  發表於 2012-12-14 11:10
回復

Cora 發表於 2012-12-14 08:40:16 |顯示全部樓層
大家早上好!周五啦,重有一日咋......
回復

Juna 發表於 2012-12-14 09:04:07 |顯示全部樓層
各位早晨

午安  發表於 2012-12-14 12:49
早晨Juna  發表於 2012-12-14 11:04
回復

claudiatang 發表於 2012-12-14 09:04:21 |顯示全部樓層

早晨呀各位..........
明天又放假啦﹗

午安  發表於 2012-12-14 12:50
早晨Claudia  發表於 2012-12-14 11:04
回復

Workingbee 發表於 2012-12-14 09:14:13 |顯示全部樓層
各位早晨....卒知到星期五啦

午安  發表於 2012-12-14 12:50
早上好~  發表於 2012-12-14 11:09
早晨WorkingBee  發表於 2012-12-14 11:04
回復