花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
527925 23879
小野貓 發表於 2012-11-5 11:55:03 |顯示全部樓層

早晨丫~
鬼c咁忙~

anhiwan  小貓貓 食飯未呀︰)
我食左啦~你食左未丫~

午安!  發表於 2012-11-5 13:57
午安  發表於 2012-11-5 13:41
小貓貓 食飯未呀︰)  發表於 2012-11-5 12:53
小野貓 姐你個頭~係咪想炳~<....野貓啫~~~~  發表於 2012-11-5 12:13
午安野猫  發表於 2012-11-5 12:08
回復

ahhung68 發表於 2012-11-5 12:03:27 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-11-5 09:07
DORA  早晨!我都贊成要追幫主,佢偏心!
Juna  早晨, 快啲追番個信物

我喺健身室踩單車咋嘛, 使鬼追咩

Sergio  唔洗追咁你識做啦!   
DORA  幫主早晨!唔洗追就自動自覺啦!

自動自覺都冇用啦, 我都想識做, 但係掛飾淨番兩個, 會長話猩猩及姑姑出咗最多力, 所以只係俾到佢兩位

DORA  淨番?乜你唔係預留俾我地咖?

原本只係預咗兩包小吹及名信片咋, 有啲同事呢兩個禮拜都見唔到, 咪側側膊唔俾佢哋囉

Louky  下次記住預多條比我吊頸用嘛  

你咪嘥我條繩啦, 上天台咪得囉

下次記住預多條比我吊頸用嘛  發表於 2012-11-5 17:05
淨番?乜你唔係預留俾我地咖?  發表於 2012-11-5 14:14
午安!  發表於 2012-11-5 13:57
唔洗返工???  發表於 2012-11-5 13:43
午安  發表於 2012-11-5 13:42
回復

Workingbee 發表於 2012-11-5 13:29:52 |顯示全部樓層

今日見到包租婆斬左棵雞蛋花枝條, 趕返工冇執到,唔知有冇花友有興趣呢? 不過唔知回家仲係唔係度架

Jose666  咩色架???  發表於 3 分鐘前 ---> 應該係白色

好有愛心  發表於 2012-11-5 18:12
咩色架???  發表於 2012-11-5 13:43
回復

jose666 發表於 2012-11-5 14:01:13 |顯示全部樓層

有毒除草劑 毒死狗狗好大劑
「百草枯」埋草叢      大浪灣至少四狗被毒死
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121105/18058193

石澳大浪灣驚現毒狗狂徒,上月最少四隻狗被毒死,獸醫相信兇徒所用毒藥是除草劑「百草枯」(paraquat)。有居民表示,10年來大浪灣有近40隻狗被百草枯毒死;去年南丫島也有逾20隻狗被指死於百草枯。百草枯毒性強烈,對人畜均有威脅,已被歐盟等約32國禁用,有外籍人士擬推動本港禁用百草枯。

疑難忍吠聲下毒

大浪灣村村內四處貼滿了愛護動物協會提防毒狗的告示和海報。有不願透露姓名的居民表示,長久以來都有人專程從市區到該村遺棄狗隻,流浪狗經常於晚上吠叫,擾人清夢,不排除有人不勝其煩將其毒殺,同時將有人飼養的狗毒死。另一名村民則表示,施毒者都是在村內的大路兩旁放毒餌,未必是村內人士,「好多都係埋喺草叢下面,好難發覺,但狗一聞就聞到會上前食」。
在天后開設獸醫診所的Nichola表示,最近一個月有三隻在大浪灣吃了有毒食物的狗被送到診所求醫,但全都身亡,「被毒死的包括拉布拉多犬及西施狗,全部吃了藍藍綠綠的骨頭後死亡。他們的主人一開始只見到狗兒嘔吐,一般以為牠們吃錯食物暫且不理。」
Nichola從解剖判斷這些狗隻是吃下百草枯致死,她表示,有大浪灣村民多年來被人連殺三狗,「很多主人見到牠們開始無力、呼吸困難,才帶狗兒求醫,但都已經太遲,狗已經腎、肝、肺衰竭。」去年9至10月,南丫島也有逾20隻狗被毒死,由於百草枯已被完全吸收,故未能從狗屍中驗出。
警方表示在10月11日和15日接獲報案,指大浪灣有兩隻狗死亡,列作刑事毀壞調查;兩隻狗屍已被交往檢驗,探員亦將在事發地點撿獲的骨頭交政府化驗所化驗。根據法例觸犯殘酷對待動物罪,最高可判罰款20萬元及監禁三年。

外國禁用百草枯

本港一些外籍人士指,百草枯在外國已被禁制,但在港卻可輕易買到;他們正計劃在港推動禁用百草枯。不過,漁護署表示,由於百草枯能有效除草,對農業及土地管理上發揮作用,在本港有一定需求;今年9月該署已修改註冊條件,規定百草枯產品必須加入指定的臭味劑、催吐劑和染色料,以避免誤服。

唔鐘意狗都唔係要整死佢地架 =.=  發表於 2012-11-5 14:42
jose666 唔洗返工???<...我都想吖, 今日仲要有兩個同事放假, 做到死 >.<~  發表於 2012-11-5 14:08
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-11-5 14:08:22 |顯示全部樓層

HI,午安~,同老公hea 左幾日,好爽呀

午安^^  發表於 2012-11-5 18:56
午安  發表於 2012-11-5 14:41
午安^^  發表於 2012-11-5 14:34
午安~~  發表於 2012-11-5 14:26
菲媽午安!  發表於 2012-11-5 14:15
回復

jose666 發表於 2012-11-5 14:23:12 |顯示全部樓層

新A Class Attack!脫胎換骨
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20121105/18057395

新A-Class有如一石激起千重浪,從廠方公佈起,各界無不屏息以待到底新車會否為車壇投下一枚炸彈,挑戰寶馬1系及Audi A3豪華小車的領導位置。直到上周正式抵港,公佈新車門檻從約28萬元起,定價進取,果然A for Attack!率先登場的A200 BlueEFFICIENCY,新形象脫胎換骨,操控性強又不減舒適性,難怪車迷都一致唱好!

進取!入門版28萬

等足幾個月,平治終於在上周五正式首展全新A-Class,並邀得太極樂隊高歌《紅色跑車》助興,場內氣氛高漲不只因為他們的搖滾音樂,還因廠方以$279,000車價推出馬力122匹的入門版A180 BlueEFFICIENCY,同樣獲環保稅寬減的還有A200 BlueEFFICIENCY,$309,000車價較前者貴三萬元,但額外有Bi-Xenon頭燈及34匹馬力。加入ECO自動熄匙系統後,A180及A200油耗同樣是5.4L/100km,比第二代A-Class少26%,平均每公里唔使$1。A200一副全新1.6公升直四渦輪增壓引擎,能夠輸出156匹馬力及250Nm扭力,加上7G-DCT雙離合波箱,廠方更提供Economy、Sport及Manual模式,想快又得,想慳油都得。不僅如此,廠方將新車重心及座位位置分別降低24mm及174mm,配合四連桿後軸,以獲取更運動化的表現。作為Attack對手的神兵利器,平治更為A-Class注入專注力警示、主動泊車輔助、斜坡防溜等系統,讓新車更易掌控。

新形象!動感跑味濃

從外表看,除了雙條鬼面罩前那顆放大幾倍的星形廠徽外,新A-Class跟上代幾乎「判若兩車」,4,292×1,780×1,433mm的尺寸不僅比上代矮了160mm,長車頭配合揭背設計,也使新車脫離過往MPV的形象,搖身一變成揭背小跑車。連同LED日光燈及指揮燈,形象煥然一新!加上車身的弧形腰線及車尾擾流設計,肌肉感強而緊緻。廠方更為新車額外加入前後AMG包圍及18吋AMG五輻式輪圈,動感跑味更見濃烈。打開車門,映入眼簾的是幾乎與同廠其他車系看齊的車櫳,縫上雙紅線的ARTICO人造皮運動椅、軚環及中控台滲出陣陣賽車氣息,五圓形出風口更勾起SLS的形象,中控台上的17.8cm顯示屏不只能查看行車資訊,又可作後泊顯示,解像度不俗。咪睇佢後座空間好似好細,事實上,看似兩座的後座其實可坐三個人,而且頭部、腿部都有充裕空間,當然選配的全景天窗也增添開揚感。因要提升後座空間,尾箱空間相對較小,要擺放更大物件可翻平後座,空間即能增至1,157升。以不用31萬元車價(標準版)即能買到豪華配備及性能優越的A200,再加埋車頭嗰粒星,值得啦!
回復

八王爺 發表於 2012-11-5 14:31:06 |顯示全部樓層
Cora  午安呀:-)  發表於 半小時前
jose666  咇咇蕉?  發表於 半小時前
anhiwan  午安!  發表於 1 小時前
saolan  午安王爺  發表於 2 小時前
ahhung68  王爺午安 ^^  發表於 2 小時前
csw_sylvia  我地昨天個咇咇蕉都好正, 可惜你最後退出咗 ~  發表於 3 小時前
DORA  王爺早晨!王爺有興趣咇咇蕉?  發表於 3 小時前
Juna  早晨  發表於 3 小時前
purplestar  早晨呀  發表於 3 小時前
Sergio  早晨呀  發表於 3 小時前

眾卿家平身!
咇咇蕉= BBQ

知呀,就係問王爺係咪有興趣囉  發表於 2012-11-5 14:35
回復

土豆貓 發表於 2012-11-5 17:37:25 |顯示全部樓層

今日大家都好忙喎, 終於放工啦.......

jose666  食飯未??  食左不過吴係好飽
Juna  我今日 hea 咋,唔係好多嘢做。  我都hea左半日
saolan  我今日成日都好似踩雲咁,好辛苦先挨到放工!  做咩呀?尋晚瞓得吴好呀?
Sergio  88  晚上好。

會長晚上好:-)  發表於 2012-11-5 22:25
食飯未??  發表於 2012-11-5 20:18
我今日 hea 咋,唔係好多嘢做。  發表於 2012-11-5 18:20
我今日成日都好似踩雲咁,好辛苦先挨到放工!  發表於 2012-11-5 18:11
88  發表於 2012-11-5 17:55
回復

小野貓 發表於 2012-11-5 19:27:49 |顯示全部樓層
我忙到抽晒筋...夠鐘拿拿聲走人
我已經返到屋企啦
各位晚上好丫~

貓咪晚上好:-)  發表於 2012-11-5 21:01
猫猫食飯未?  發表於 2012-11-5 21:01
晚上好吖, 野貓啫 ^^  發表於 2012-11-5 20:49
晚上好  發表於 2012-11-5 20:45
你好~  發表於 2012-11-5 20:19
回復

ahhung68 發表於 2012-11-5 20:53:11 |顯示全部樓層
今日睇唻真係好忙喎~~~

幫主晚上欠扁~  發表於 2012-11-5 21:17
幫主你既公務仲要忙l到幾時架。  發表於 2012-11-5 21:08
忙完先上黎喇  發表於 2012-11-5 21:01
幫主晚上好:-)  發表於 2012-11-5 21:00
回復

Cora 發表於 2012-11-5 20:59:35 |顯示全部樓層
各位晚上好:-)

hihi 晚上好  發表於 2012-11-5 21:07
Cora你好呀  發表於 2012-11-5 21:02
Cora晚上好吖 ^^  發表於 2012-11-5 21:01
回復

claudiatang 發表於 2012-11-5 21:07:50 |顯示全部樓層
大家晚上好﹗

晚上好~~  發表於 2012-11-5 23:07
晚上好!  發表於 2012-11-5 22:24
晚上好。  發表於 2012-11-5 21:10
回復

claudiatang 發表於 2012-11-5 21:17:52 |顯示全部樓層
原來古時管放屁叫虛恭﹗

我細個時成日聽阿爺話去"出恭", 意思即係"痾紙", 但未聽過"虛恭", 咁樣"虛恭"都應該可以聯想到點解啦 XDDDDD  發表於 2012-11-5 23:08
嘩,好難相像虚恭係錦解喎。  發表於 2012-11-5 21:22
回復

claudiatang 發表於 2012-11-5 22:31:57 |顯示全部樓層

土豆貓  嘩,好難相像虚恭係錦解喎。

你不知大便叫出恭嗎?沒有實就是虛啦...............

又係噃有道理  發表於 2012-11-5 23:10
回復

Louky 發表於 2012-11-5 22:42:55 |顯示全部樓層

我放工返嚟Lu!咳到甩肺!

雄雄:咁就證明佢抵鬧囉,下個到你!

會長,Claudia,Dora:謝謝你們噢!

會長,我都覺得係呀!佢今日可能心情靚,炳極佢都好開心!都好,好耐冇見佢咁!

保重呀~  發表於 2012-11-6 12:43
咳到無聲都要鬧過幫主呀,吴係佢吴安樂架。  發表於 2012-11-5 23:29
快炖橙食 x2  發表於 2012-11-5 23:23
快炖橙食啦  發表於 2012-11-5 23:10
小心啊﹗天氣乾燥人都有火。食雪梨、木瓜、雪耳這類滋潤食物。飲蜜糖。  發表於 2012-11-5 23:10
回復

Workingbee 發表於 2012-11-5 22:58:52 |顯示全部樓層

今晚好靜啊

可能都在看大太監.............  發表於 5 分鐘前-->可能係, 2個鐘,好似都幾好睇

小野貓  晚上好。。。你有無種迷岩丫?  發表於 5 分鐘前---> 有啊,,不過種得好屎

小野貓  我有幾隻種左好耐都無花...仲諗住剪D頂芽比你幫我種佢出黎睇下係咩品種添 =="  發表於 1 分鐘前--->放幾粒魔肥落去, 谷佢開花

我有幾隻種左好耐都無花...仲諗住剪D頂芽比你幫我種佢出黎睇下係咩品種添 =="  發表於 2012-11-5 23:28
晚上好。。。你有無種迷岩丫?  發表於 2012-11-5 23:20
係喎  發表於 2012-11-5 23:11
可能都在看大太監.............  發表於 2012-11-5 23:11
阿野貓啫去咗邊吖? 叫佢出唻嗌幾聲啦>.<~~  發表於 2012-11-5 23:09
回復

waiting 發表於 2012-11-5 23:04:19 |顯示全部樓層
食飽飽喇!
屋企樓上有人練琴!

了哥即係鸚鵡!  發表於 2012-11-5 23:34
咩係了哥????~  發表於 2012-11-5 23:30
最怕係了哥.....@@  發表於 2012-11-5 23:25
免費音樂喎  發表於 2012-11-5 23:12
你好﹗是初哥定八哥?  發表於 2012-11-5 23:11
回復

claudiatang 發表於 2012-11-5 23:19:22 |顯示全部樓層

早抖~  發表於 2012-11-5 23:54
早抖~  發表於 2012-11-5 23:30
Good night  發表於 2012-11-5 23:26
Good Night  發表於 2012-11-5 23:22
回復

小野貓 發表於 2012-11-5 23:20:48 |顯示全部樓層

幫主你咁想我出黎~
你快D開層樓比我閙啦~

土豆貓  幫主俾你炳少d都吴安樂ga
唔關我事...係佢鐘意比人同貓炳~
佢欠扁~

Louky  會長講得好!貓貓,雄雄今日成日搏比我炳佢!
我就係等緊佢開層樓...喵~

幫主你仲唔同我出黎開新樓.....
你睇唔睇倒丫...我條頸丫.....長左啦~~~~~~

Louky  貓貓幾時又出去買花呀?
星期六會出去丫...呢個係我個減壓節目...但唔一定買花~
去睇下有咩靚花我都咁開心

Workingbee  你地東西宮成日一齊欺負幫主
係咪想做炸兩~~
咁我地唔蝦幫主囉...轉目標~

Workingbee  買啦...買啦..買十字啦.買一送一...
咁你星期六出唔出去睇丫~
一人買一盆咪半價囉

今次又為咩開片???  發表於 2012-11-6 12:42
幾時開片呀?你地好耐無開啦!悶死哂D花生友!  發表於 2012-11-6 06:53
個衰仔知我地兩個要拍姜咁拍佢就唔敢出嚟!-->好殘酷啊...雄雄小心啊  發表於 2012-11-5 23:52
個衰仔知我地兩個要拍姜咁拍佢就唔敢出嚟!  發表於 2012-11-5 23:50
Workingbee,我哋邊有本事做到幫主嘅東宮同西宮丫!  發表於 2012-11-5 23:47
回復

土豆貓 發表於 2012-11-5 23:33:19 |顯示全部樓層

眼瞓添,等吴切睇幫主大戰野貓。各位你地慢慢欣賞啦!

早抖啦!  發表於 2012-11-5 23:55
Good night 靚靚會長!  發表於 2012-11-5 23:48
貢快~==" 晚安啦~  發表於 2012-11-5 23:35
回復